Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Spekturum, Teknolojiyle Sanatı Buluşturdu
Spekturum, Teknolojiyle Sanatı Buluşturdu
23.10.2022 21:01

TOGG’un Use Case Mobility yaklaşımını dijital sanata dönüştüren Mimar Güvenç Özel’in “Spektrum” adlı eseri Contemporary İstanbul’un 17. edisyonunda sanatseverlerin gösterimine sunuldu. 

Sanal gerçeklik dünyasını fiziksel gerçeklik dünyasına taşımak için tasarlanan sanat eserinin 3 farklı öğesi bulunmaktadır. Bir tanesi Haliç’in içinde su yüzeyinde bulunan küre, ikincisi 2 boyutlu dev ekran, sonuncusu 3 boyutlu görüntü sağlayan küp ile eser bütünlüğünü sağlamaktadır. Sanat eserinin sahibi Mimar Güvenç Özel, gerçek görüntüler ile yapay modellemelerin entegresi ile aslında medyanın insanın gerçeklik algısına olan etkisini anlatmaya çalışmaktadır. 

Proje başlangıç aşamasında yapılan görüşmelerde yüksek çözünürlüklü kamera ve mümkün olan en geniş görüş açısı talep edilmiştir. Yapılan keşifler çerçevesinde kameranın monte edileceği yer de göz önünde bulundurularak kamera tipi ve lens araştırmasına başlanılmıştır. Çeşitli kombinasyonların değerlendirilmesiyle optimum verim almak adına EF mounta sahip Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2’ye karar verilmiştir. 

3 boyutlu küpün her yüzeyinde 1’er adet, 6 metrelik 2 boyutlu LED ekranın ön ve arkasını görecek şekilde tepe noktasında 2 adet olmak üzere toplam 6 adet Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 kullanılmıştır.

Spektrum’um küp yüzeylerinde bulunan kameralar 6x6 metre boyutundaki LED panellerin ortasına ve yerden 2 metre yüksekliğe monte edilmiştir. Böylece insanlar, kendi yansımalarını ve çevresel görüntünün yapay zekâ ile birleştirilmesini deneyimleyebilmektedirler.

Küpün her yüzeyinde, 2 metre yüksekliğe yerleştirilen kameralardan ve 2 boyutlu ekranın 6 metre yükseklikte bulunan  2 adet kamera ile alınan görüntüyü minimum gecikme ile render bilgisayarına aktarmak için Kiloview U40 HDMI to NDI kodlayıcılar kullanılmıştır. 

NDI teknolojisi kullanılarak tek bir kablo ile düşük gecikmeli görüntü bilgisayara aktarılmış ve Mimar Güvenç Özel tarafından tasarlanan yapay zekâ algoritmaları ile işlenmesi sağlanmıştır. NDI teknolojisinin tercih edilme sebeplerinin bir tanesi de tek bir noktadan bütün cihazlara müdahale edebilmenin kolaylığıdır. Sistemin kurulumu geniş bir alana yayıldığı ve cihazlara ulaşımın mümkün olmaması göz önünde bulundurularak NDI teknolojisi ile çözüm üretilmiştir. 

Günün her saatinde ziyaretçilerin huzurunda bulunan eser, değişik ışık koşullarında da etkin bir görüntü sağlaması maksadıyla tablet ile kameralar arasında Bluetooth bağlantı kurularak gerekli ayarlamalar ışık şartlarına göre yapılmaktadır.

6x6 metre ölçüsündeki her bir LED panele yansıtılan görüntünün mümkün olan en geniş görüntü sağlanması amacıyla Samyang 8mm FishEye lens kullanılmıştır. 2  boyutlu LED panellerde ise Samyang 14 mm Wide Angle lens ile Haliç kıyısının eşsiz manzarası yansıtılmıştır. 

Dünya prömiyerini Contemporary İstanbul’da yapan “Spektrum”, TOGG’un Gemlik’teki fabrikasında yerini alacak. 

Projede kullanılan ürünler hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 222 00 30 numaralı telefondan 4K Promedya’yı arayabilirsiniz.