Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Blackmagic Design Yeni ATEM SDI Switcher Serisini Duyurdu
Blackmagic Design Yeni ATEM SDI Switcher Serisini Duyurdu
23.10.2022 21:17

Blackmagic Design, profesyonel 3G-SDI bağlantılarına sahip, son derece portatif bir canlı prodüksiyon switcher serisi olan ATEM SDI’ları duyurdu. Hem güç hem de taşınabilirliğe ihtiyaç duyan yayıncılar için tasarlanan yeni ATEM SDI serisi, hızlı kurulacak ve kolay kullanılacak şekilde tasarlandı. Tüm girişlerde format dönüştürücü, tüm girişlerde 6 bant parametrik EQ, kompresör ve sınırlayıcı içeren dahili Fairlight ses mikseri, dahili DVE’ler, chroma keyer’ler, profesyonel geçişler gibi birçok özelliğe sahip olan ATEM SDI switcher’ler, küçük boyutlarına rağmen şaşırtıcı derecede güçlüdür. ATEM SDI, çok kameralı profesyonel canlı prodüksiyon yapımını hızlandırır. YouTube, Facebook ve benzeri platformlara, televizyon kalitesinde canlı internet yayını yapmak için ATEM SDI idealdir.

Kullanıcılar, ATEM SDI ve ATEM SDI Pro ISO modellerinde 4 SDI girişine ve ATEM SDI Extreme ISO modelinde ise 8 SDI girişine sahip olurlar. Üstelik, SDI girişlerinin hepsi format dönüştürücü ve senkronizasyon özelliklerine sahiptir. Kullanıcılar, görüntü içinde görüntü efektleri için DVE’lere bile sahip olurlar. Bilgisayarlara video bağlamaya yarayan USB, bir web kamerası olarak çalışır ve Pro ile Extreme modelleri, dahili internet yayın özelliğine sahiptir.

ATEM SDI’nın hepsi bir arada kompakt tasarımı, hem bir kontrol paneli hem de bağlantılar içerir. Kaynakları, video efektlerini ve geçişleri seçmek için ön panelde, kullanımı kolay butonlar bulunur. Büyük kaynak butonlarını dokunarak bulmak mümkündür, yani bir sunucu bile canlı görüntü miksi yapabilir. Hatta, kullanıcılar ses miksi için butonlara bile sahip olur. Kayıt ve internetten yayın kontrolü için butonları olan ATEM SDI Pro ve Extreme modelleri; kullanıcıların video çıkışını; program, doğrudan kamera sinyalleri ve çoklu görüntü arasında değiştirmelerine izin veren çıkış seçim butonlarına da sahiptir. Arka panelde; kameralar için SDI bağlantıları, ekstra mikrofon girişleri, web kamerası için USB ve program videosu için birden fazla SDI “aux” çıkışı bulunur.

ATEM SDI, modeline bağlı olarak 4 ya da 8 video girişi ile gösterinin farklı açıları için kullanıcıların birçok kamera bağlamasına olanak tanır. Farklı video formatlarında çalışsalar bile, tüm video kaynakları switcher ile senkronize edilir. Her şey sorunsuz çalıştığı için çekim mekanında kurulumu kolaydır ve kullanıcıların teknik problemlere kafa yorması gerekmez.

ATEM SDI Pro ve ATEM SDI Extreme modelleri, Ethernet bağlantıları üzerinden canlı internet yayını için yerleşik bir donanım internet yayın motoruna sahiptir. Bu sayede kullanıcılar; YouTube, Facebook ve Twitch platformlarına, kare düşürmeden ve basit ayarlarla, daha iyi kalitede canlı internet yayını yapabilir. Yayın servisini seçmeniz ve yayın şifresini girmeniz yeterlidir. ATEM Software Control’de, internet yayını kurulumu için paletler bulunur ve internet yayınının durumu da çoklu görüntü ekranında gösterilir. İnternette yayınlama durumunu anlamak kolaydır, çünkü veri hızı göstergesi, kullanılan video formatı için gerekli olan internet hızını gösterir.

Kullanıcılar dış mekanda canlı çekim yapıyorlarsa ATEM SDI Pro ve Extreme modelleri, mobil internet paketlerinden yararlanmaları için bir Apple veya Android telefonu, USB portuna bağlamalarını destekler. Ana Ethernet bağlantısı için de iyi bir yedektir.

ATEM SDI Pro ve Extreme modelleri, internet yayın verilerinin USB flaş disklere doğrudan kaydını da destekler. Yani kullanıcılar, internetten yayınladıkları AAC sesli H.264 video dosyalarının aynısı olan çok uzun kayıtlar elde ederler, dolayısıyla bu dosyayı, doğrudan YouTube veya Vimeo gibi herhangi bir çevrim içi video sitesine yükleyebilirler. Bir USB dağıtıcı üzerinden birden fazla sayıda diske kayıt da desteklenir, böylece bir disk dolduğunda, kayıt ikinci bir diskte devam edebildiğinden, kullanıcılar aralıksız kayıt yapabilirler. 

ATEM SDI Pro ISO ve Extreme ISO modelleri; tüm girişlerin temiz sinyali ve program kaydı dahil olarak çok sayıda video akışını aynı anda kaydedebildiğinden, canlı etkinliklerin kurgulanmasına olanak verirler. Kullanılan medya havuzu görüntüleri de video dosyalarıyla birlikte kaydedilir. Video dosyaları; senkronize zaman kodu ve kamera numaraları gibi metaveri etiketlerini de içerir. Programlarının yeni renk derecelendirmeleri, efektleri ve grafikleriyle yeniden kurgulandığını hayal edin. Ses kaynaklarının bile hepsi kaydedildiği için, kullanıcılar ses sinyallerinin miksini profesyonelce yapabilirler.

ISO modelleri, bir DaVinci Resolve proje dosyası da kaydeder. Bu sayede, kullanıcılar tek bir tıklamayla canlı yapımlarını bir video kurgusu olarak açabilirler. Tüm kesme ve çözülme geçişleriyle birlikte medya havuzu grafikleri de yüklenir. Bu, kullanıcıların kurgu noktalarına ince ayarlamalar yapabilecekleri veya çekimleri tamamen değiştirebilecekleri anlamına gelir. DaVinci Resolve Senkron Bin, kullanıcıların bir çoklu görüntüleme arayüzü aracılığıyla görüntü miksajı yapmalarına izin verdiği için kullanımı çok kolay ve hızlıdır. 

Her 3G-SDI video girişi, kendi bağımsız format dönüştürücüsüne sahiptir. Yani ATEM SDI; 1080p, 1080i ve 720p kaynakları, otomatik olarak switcher’in video formatına dönüştürür! SDI çıkışları gerçek birer “aux” çıkışı olduğundan, kullanıcılar her bir SDI çıkışına yönlendirilen kaynak videoyu, bağımsız olarak kişiselleştirebilirler. Kamera kontrol ve tally bilgisi içerdiğinden, tüm çıkışlar kameralara bağlanabilir. Daha güçlü ATEM SDI Pro ve ATEM SDI Extreme modellerinde, tam özellikli çoklu görüntü sergilemek için SDI çıkışı seçilebilir.

ATEM Software Control uygulaması, ATEM SDI’nın gizli gücünü ortaya çıkarır ve switcher’de bulunan her özelliğe erişim sağlar. ATEM Software Control, hızlı ayarlamalar yapmak için parametre paletleri olan, görsel bir switcher kullanıcı arayüzü içerir. Normal olarak USB üzerinden bağlanabilmelerine rağmen, kullanıcılar Ethernet ile bağlandıklarında, farklı bilgisayarlarda ATEM Software Control’ün ayrı kopyalarını kullanan birçok kullanıcının ATEM SDI’ya bağlanması mümkündür. 

Birden fazla kamera ile daha büyük canlı yapımlar yaparken, tüm video kaynaklarını aynı anda tek bir monitör üzerinde görmeleri, kullanıcılar için çok kullanışlıdır. ATEM SDI Pro ve ATEM SDI Extreme modelleri; video girişlerinin hepsiyle birlikte, önizleme ve program görüntülerinin tek bir SDI monitörde izlenmesini sağlayan, profesyonel bir çoklu görüntü çıkışına sahiptir. Her kamera görüntüsünde tally göstergesi olmasıyla, kullanıcılar her bir kaynağın yayına girdiğini bilir ve her bir görüntünün özel etiketleri ve ses göstergeleri vardır.

Blackmagic Design ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 222 45 02 numaralı telefondan MediaCast’i arayabilirsiniz.