Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > FOH Mühendisi Brad Divens, Yamaha RIVAGE PM Dijital Miks Sistemine Geçti
FOH Mühendisi Brad Divens, Yamaha RIVAGE PM Dijital Miks Sistemine Geçti
23.10.2022 21:48

Brad Divens geçmişte Kix ve Wrathchild America gibi gruplarda bas gitar çaldıktan sonra, Linkin Park, Cyndi Lauper, Garbage, Bob Seger, Silver Bullet Band ve Mötley Crüe dahil olmak üzere bir dizi ünlü sanatçı için Front of House mühendisi oldu. Bu yaz, Yamaha RIVAGE PM dijital miksaj sistemine geçmesi sayesinde aygıt raflarıyla yıllarca süren turnelere son bir veda ederek, Enrique Iglesias için önemli Avrupa konserlerinin miksini yaptı.

Tüm deneyimli mühendisler gibi, Brad de sektöre analog mikserlerle girdi. O zamandan beri çeşitli dijital sistemler kullandı, ancak arkadaşı ve meslektaşı Mühendis Frank Scamalone, Yamaha RIVAGE PM serisini tavsiye ettiğinde Brad doğru hareketi yaptı.

Brad aktardı: “Farklı bir şey yapmak istediğimi biliyordum ve Frank bana ‘Bak Brad, sadece bir SM58 tak ve sesini dinle, yapman gereken tek şey bu ve denemek isteyeceksin’ deyip duruyordu. Yaşıt meslektaşlarımdan biri olduğu ve miks söz konusu olduğunda onun fikrine güvendiğim için bu konuda uzun konuşmalar yaptık”.

Bir sistem demosu için Nashville’de Yamaha ile temasa geçti ve Frank’in söylediklerini hemen takdir etti. RIVAGE PM’ye geçişinin önemli bir yararı, önceki dijital sistemiyle birlikte taşıdığı harici raflarını azaltma ve ardından ortadan kaldırma imkânı oldu.

Diğer dijital masaları kullanırken, biraz verimsiz oldukları için hemen bir şeyler eklemem gerektiğini hissederdim. Örneğin, önceki sistemle, tüm grup ve miks bus işlemlerini harici gerçekleştirmek zorundaydım. Ancak RIVAGE PM sistemini denediğimde, sesin dijital değil analog gibi çıktığını gördüm”.

Kullanmak istediğim ilk turne başlamadan önce çok fazla prova zamanı yoktu. Amacım aygıt rafıyla başlamaktı, çünkü grup sinyal işlemeden memnun kaldım ve girişlere konsantre oldum. Ancak turnenin sonunda rafları ortadan kaldırmak, yalnızca sistem üzerinde miks yapmak ve başka bir şey taşıma konusunda endişelenmek zorunda kalmamak istedim.

Turne ilerledikçe, Brad kademeli olarak aygıt rafı donanımlarıyla sinyal işlemeyi RIVAGE PM sisteminin sinyal işleme teknolojisiyle değiştirdi. Yolun yarısına geldiğinde, aygıt rafı kullandığı tek şey ana vokal kanalıydı.

Bir zamanlar sadece RIVAGE PM sistemini kullanırken, ‘işte bu’ diyordum. Bu güzel. Tam olarak onunla yapabileceklerimi biliyorum. Sadece ‘az ve öz’  olduğunu hissediyorum. Tek ihtiyacım olan RIVAGE PM, gösteri dosyamın olduğu bir USB bellek ve işte her şey hazır. Kararımı haklı çıkardı ve doğru seçimi yaptığımı biliyordum.

En sevdiği özelliklere gelince, Brad en baştan başladı. “Gerçekten sevdiğim ilk ve en önemli özellik hibrid mikrofon ön yükselteçleri (preamp), çünkü benim için konsolun ön ucu her şeydir. Oradan, başlangıçta, miksin nasıl bir araya geldiğini belirler. Hiçbir zaman sinyali doygunlaştırmam ya da bir şekilde coşturmam gerekmiyor. Transformatör emülasyonuyla başlar ve analog özellikleri hemen alırsınız. Asla çok fazla transformatör emülasyonu olmaz. Benim için her şey coşkulu ve belirsiz!

Ardından, Portico II Master Buss işlemci, Portico EQ ve kompresör, 754 ve 1073, SILK ve Eventide H3000 ve Bricasti reverb gibi eklentiler gibi dahili Rupert Neve Designs sinyal işleme var. Stüdyodan bildiğiniz ve sevdiğiniz şeyler. 1970’lerde, 80’lerde ve 90’larda Neve konsolunda kaç kayıt yapıldı? İşte o tanıdık ses.

İş akışı hakkında kafamı toparlamam biraz zaman aldı, ancak bir şeye ne kadar alışırsanız o kadar kolaylaşıyor. Miks yapmak ve gösteriyi her şeyin kulağa hoş geldiği bir hale getirmek için çok rahat bir sistem olduğunu anladım. Bunun dışında bir şey aramama asla gerek yok.

Yamaha profesyonel ses ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için  0212 843 28 38 numaralı telefondan Prosistem’i arayabilirsiniz.