Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Spor Medyası: Yeni İş Akışı Paradigması
Spor Medyası: Yeni İş Akışı Paradigması
17.05.2024 14:41

2024'te spor etkinliklerinin normalden daha yoğun bir programa sahip olması iyi ancak yayıncılar ve akış sağlayanlar için zorlu bir iş ve teknoloji ortamında maliyetleri artırıyor.

Spor yayıncılığı sektörü, çok büyük bir zorlukla karşı karşıya: kurumsal medya bütçelerinin önemli bir baskı altında olduğu dönemde, onlardan daha fazla etkinliği haber yapmaları, her zamankinden daha yenilikçi ve ilgi çekici yöntemlerle ve daha fazla platformda daha fazla içerik üretmeleri isteniyor. Bir dizi faktör tarafından sıkıştırılıyorlar ama en yoğun olarak yayının benzersiz ve görünüşte kıyamet gibi görünen ikilemi tarafından sıkıştırılıyorlar: Spor hakları ücretleri son birkaç yılda enflasyondan bile daha hızlı bir şekilde istikrarlı bir şekilde artıyor, aynı zamanda reklam ve yayınlardan elde edilen yayın ve kablolu yayın gelirleri abone sayısı azalmaya devam ediyor.

Sonuç olarak, spor medyasının genişlemeye devam etmenin yollarını keşfetmesi ve aynı zamanda bunu mümkün olduğunca maliyet etkin bir şekilde yapmanın yollarını bulması gerekiyor. 2024'ün kalabalık kadrosuna baktığınızda bu zorunluluk daha da belirginleşiyor: Yaz Olimpiyatları, Paralimpik Oyunları, Euro 2024 UEFA Avrupa Şampiyonası ve Amerika Kupası gibi özel etkinlikler ve bunların yanı sıra yıllık büyük etkinlikler Super Bowl, Daytona 500, World Series, MLB, NBA, NHL ve diğer ligler için All-Star maçları ve daha fazlası.

REMI ve “At-Home” modellerin daha geniş çapta benimsenmesi

İlk yarıda birkaç puan geride kalan herhangi bir takım gibi, spor medyası şirketleri de karşı stratejiler ve taktikler oluşturdu. Bunlardan bazıları Kovid salgını sırasında ve onun bir sonucu olarak geliştirildi. Bunlar arasında "REMI" ve “At-Home” olarak adlandırılan modeller de yer alıyor; burada grafiklerden ses miksine kadar pek çok teknik fonksiyon, güvenlik için gerekli olan ayırma ve izolasyon gerçekleştiğinde kelimenin tam anlamıyla bazı teknisyenlerin evlerinin bodrum katlarından ve yedek yatak odalarından da dahil olmak üzere uzaktan gerçekleştirildi.

Spor endüstrisini bu kadar altüst eden aynı salgın, o zamandan beri yerleşik operasyonel modeller haline gelen bir dizi iş akışı geçici çözümü üretti. Pandemi geriledikçe aynı prodüksiyon metodolojilerinin, örneğin seyahat süresini ve ilgili harcamaları azaltarak yayıncıların maliyetlerini kontrol altında tutmaya yardımcı olmaya devam edebileceği ortaya çıktı.

Akışa Geçmek

Aynı zamanda, medya endüstrisinin çoğu gibi spor yayınları da akış modeline geçiyor. Bu, başlı başına küresel, milyarlarca dolarlık bir işletme için tektonik bir değişimdir ve bu aynı zamanda belirsiz bir iş ortamında gezinirken gerçekleştirilir.

Neyse ki, sporun bu geçişi daha verimli ve etkili bir şekilde yapmasına yardımcı olacak çok iyi geliştirilmiş bazı yayın çözümleri mevcut.

Her Şeyi Çalıştırmak

Örneğin, Sun Belt Konferansı 10 eyaletteki 14 üye kurumu kapsayacak şekilde genişlediğinde, yeni konum ve mekanlarda daha fazla şampiyonayı kapsaması ve aynı zamanda sahadaki araçlar ve üçüncü taraf yapım ekipleriyle ilişkili prodüksiyon maliyetlerini düşürmeye çalışması gerekiyordu. Operasyonlarını, her yıl REMI tipi ortamda 100'den fazla canlı spor etkinliği düzenleyebilecek New Orleans Superdome'da merkezileştirmek ilk adımdı. Ancak bu hamle aynı zamanda sinyal altyapılarının tamamen yeniden düşünülmesini de gerektirecek.

Bu hamleyi başarılı kılan, tam bir uzaktan üretim iş akışı oluşturmak için LiveU'nun entegre çözümlerinin ve LiveU EcoSystem'in uygulanmasıydı. Bu onların hem Georgia'daki Golf Şampiyonasını hem de Florida'daki Tenis Şampiyonasını aynı anda New Orleans'taki merkezi kontrol odalarından tam olarak kapsamalarını sağladı. Bu karar, üçüncü taraf prodüksiyon tedarikçilerini işe alma ihtiyacını ortadan kaldırdı ve tüm yayınlarında marka tutarlılığı üzerinde tam kontrol sağlayarak aynı prodüksiyon ekibinden ve kurum içi yeteneklerden yararlanarak Konferans için ek gelir sağladı.

Voleybol Genişledi

Son zamanlarda düzenlenen çok sayıda plaj turnuvasıyla Dünya Voleybol Federasyonu, geleneksel maliyetli iletim yöntemlerini değiştirirken, erişim alanlarını genişletmelerine olanak tanıyacak bir prodüksiyon çözümü aradı.

LiveU'nun uçtan uca katkı ve dağıtım çözümü devreye alınarak, etkinlik konumlarından RAI, CBC ve ESPN dahil dünya çapında 28 dağıtım kanalına yayın sağlandı. IP dağıtımı, LRT (LiveU Güvenilir Aktarım) ve çıkış tarafında SRT açık kaynaklı video iletim protokolü kullanılarak LiveU Matrix bulut video servisi aracılığıyla gerçekleştirildi. Uzaktan yorum çözümüyle kusursuz entegrasyon da sorunsuz IP iş akışının bir parçasıydı; Voleybol Dünyası'nın rekor kıran 16 milyon taraftarının izleme deneyimini zenginleştirmesine ve kameradan izleyiciye kadar yüksek kaliteyi ve çok düşük gecikmeyi uygun maliyetli bir şekilde sürdürmesine olanak tanıdı.

Bulutta Futbol

Başka bir örnekte, Almanya merkezli yapım şirketi novel.media, Avrupa Futbol Ligi'nin (ELF) resmi canlı yayın tasarım ve prodüksiyon partneridir. IP video çözümlerine sahip bir LiveU EcoSystem, novel.media'nın toplam 12 adet çok kameralı LU800 kodlayıcıyı dağıtmasını sağladı; her bir ünite, LiveU bulut sunucuları tarafından alınan yayınlarla birlikte 1080p/50'de dört adede kadar kare senkronize kamera sinyali iletiyor minimum gecikmeyle. Bu, AWS bulutunda uzaktan prodüksiyona zemin hazırlıyor. LiveU EcoSystem'in açık mimarisi, canlı sinyallerin, canlı miks ve gerçek zamanlı veri grafikleri için kullanılan Vizrt çözümleri gibi çeşitli bulut prodüksiyon araçlarıyla sorunsuz bir şekilde entegre edilmesine olanak sağladı.

Tüm bu örneklerin ortak noktası, LiveU tarafından tasarlanıp geliştirilen, hem uzaktan prodüksiyon sürecini kolaylaştıran hem de medya şirketlerinin prodüksiyon maliyetlerini çoğu durumda yüzde 70'e kadar azaltan sistemlerdir. Bunun nedeni, LiveU teknolojisinin kablolama, RF ve maliyetli uydu ve fiber bağlantı ihtiyacını ortadan kaldırmasının yanı sıra her etkinlik için güvenilir internet bulma zorluğunu da hafifletebilmesidir. LiveU'nun taşınabilir, kullanımı kolay sistemleri ve yerleşik bağlantısı, çok daha düşük bir maliyetle daha fazla eylemi gerçekleştirmenize olanak tanır.

LiveU EcoSystem, katkı, prodüksiyon ve dağıtım genelinde video prodüksiyon iş akışlarını kısaltmak ve verimliliği artırmak için tasarlanmış bir dizi IP video çözümüdür. Temelinde, LiveU tarafından geliştirilen video ve ses dağıtım protokolü olan LRT (LiveU Güvenilir Aktarım) bulunur ve kablosuz ağlar üzerinden verimli video aktarımı, düşük gecikme süresi ve son derece sağlam güvenilirlik sağlar. LRT protokolü, düşük gecikme süreli, yüksek dirençli video ve ses iletimini destekler ve baştan sona 4G/5G hücresel ağların yanı sıra daha geleneksel kablosuz ve kablolu ağların özel özelliklerine uyum sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Özellikle LRT, birden fazla IP bağlantısının bağlanmasını destekleyecek şekilde optimize edilmiştir. (LiveU, hücresel bağlantının mucidi ve patent sahibidir.) LRT, hibrit ve çevik iş akışlarına, şirket içi ve bulut içi dağıtımların yanı sıra yayın ve dijital iş akışlarına da güç sağlar.

LiveU ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 259 79 71  numaralı telefondan Radikal Elektronik’i arayabilirsiniz.