Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > WePlay Studios, Canlı Etkinlik Hikaye Anlatımının Geleceğini Nasıl Dönüştürüyor?
WePlay Studios, Canlı Etkinlik Hikaye Anlatımının Geleceğini Nasıl Dönüştürüyor?
27.05.2024 12:43

Aktif Espor oyuncu sayısı dünya çapında artmaya devam ettikçe ve 2023 League of Legends Dünya Şampiyonası Turnuvası gibi şampiyonluk maçları 6,4 milyonu aşan izleyici kitlesine ulaştığından, küresel Espor pazarı hızla büyüyor ve 2032 yılına kadar 9,29 milyar Dolar büyümesi bekleniyor. E-spor arenası patronları bu izleyici sayılarına katkıda bulunsa da, çoğu izleyici canlı yayın aracılığıyla izliyor. Uzaktan izleyen bu kadar büyük bir küresel hayran kitlesi varken, WePlay'in en tatlı noktası olan olağanüstü kalitede canlı prodüksiyonlar yaratma baskısı artıyor. Kısa bir süre önce içerik prodüksiyon şirketinin Sanal Prodüksiyon Başkanı Aleksii Gutiantov ile gerçekleştirilen ve çok sayıda AJA donanımıyla desteklenen The VTuber Awards 2023 için gerçekleştirdiği tamamen sanal girişim de dahil olmak üzere yenilikçi canlı etkinlik prodüksiyon çalışmalarını içeren söyleşiden önemli kısımları sizler için derledik:

WePlay Studios hakkında bilgi alabilir miyiz?

Biz, benzersiz izleyici deneyimleri oluşturmak için oyun, teknoloji ve hikaye anlatımını birleştiren ödüllü bir içerik prodüksiyon şirketiyiz (daha önce WePlay Esports olarak biliniyordu). Dota2, CS:GO, Valorant ve Rocket League gibi en beğenilen oyunlar için unutulmaz oyun şovları ve E-spor turnuvası deneyimleri düzenleyerek damgamızı vurduk. Çabalarımız bize Sports Emmy Ödülü adaylığı ve aralarında NYX, Muse ve Reagan Video Ödülleri'nin de bulunduğu pek çok başka ödül kazandırdı. Şu anda Avrupa ve Kuzey Amerika'da Kiev, Ukrayna ve Los Angeles, Kaliforniya'da bulunan ikili genel merkezimizle faaliyet gösteriyoruz.

Hangi müşterilere hizmet veriyorsunuz?

Odak noktamız, tüm Twitch oyun izleyicisinin yüzde 7'sini elinde bulunduran OTK yayıncıları ve Grammy ödüllü Müzik Yapımcısı Larrance Dopson ile yaptığımız stratejik ortaklıklarla desteklenen, içerik oluşturucuların yönlendirdiği oyun şovları üretmektir. Bu işbirlikleri, NFL Tuesday Night Gaming; Genshin Impact için Espor sezonu; yeni çıkan miHoYo oyunları için gösterilerin başlatılması; ve OTK Game Expo, Wheel of Chaos ve Ödüller dahil olmak üzere OTK ile oyun şovları.

WePlay'i benzersiz kılan nedir?

Hikaye anlatımı ve teknolojik inovasyon, yaptığımız her programa yön veriyor ve izleyicide kalıcı bir izlenim bırakan ikonik içerikler yaratmaktan gurur duyuyoruz. Bir E-spor yayınının yüzde 80'inin doğal olarak oyuna odaklanabileceğine, geri kalan yüzde 20'nin ise gerçekten unutulmaz ve ilgi çekici bir izleyici deneyimi yaratma fırsatı sunduğuna inanıyoruz. Tanıdık bir estetik ve yapıya sahip standart bir şablonu takip eden birçok E-spor etkinliğinin aksine, WePlay'in etkinlikleri farklı kimliklere sahiptir; İzleyicilerin daha fazla ilgi alanına girmek için oyunların ötesine geçiyoruz ve yayınları maceraya dönüştüren ilgi çekici anlatılar dokuyoruz. AniMajor etkinliğimiz için Dota2'nin görünümünü anime ile buluşturduk ve sonuçta anime tarzı takım tanıtımları, Paskalya yumurtalarıyla dolu bir açılış töreni ve turnuva için özel olarak hazırlanmış ısmarlama içerik içeren olağanüstü kalitede bir prodüksiyon ortaya çıktı.

Şirketteki geçmiş ve şu andaki rolünüzü öğrenebilir miyiz?

WePlay'e yenilikler getirdiğim ve canlı yayınlar ile oyun şovlarında sanal prodüksiyonumuzu ve artırılmış gerçeklik (AR) tekliflerimizi geliştirdiğim Sanal Prodüksiyon Departmanı’nı yönetiyorum. WePlay'e 2018 yılında, başlangıçta sanal prodüksiyon ve yayınlar için artırılmış gerçeklik konusunda uzmanlaşmış bir serbest çalışan olarak katıldım ve o zamandan beri bir dizi küçük ölçekli Espor etkinliğinde Maksym Bilonogov ve Yura Lazebnikov ile yakın işbirliği içinde çalıştım. Bu ilk işbirlikleri sırasında WePlay, yayınlar için gerçek zamanlı oyun analitiği ve veri odaklı AR grafiklerinin katma değerini yaratmak için sanal prodüksiyon tekniklerinin kullanımını keşfetmeye başladı.

Bu başarılı ortaklık sonunda Sanal Prodüksiyon Bölümü’nün başına terfi etmemi sağladı. Yıllar geçtikçe küresel stüdyolarımızda yeni sanal prodüksiyon teknolojilerinin entegrasyonunu yönettim ve bu, canlı etkinlikler için hikaye anlatma şeklimizi değiştirdi. Pratik set konumlarının çekimine AR uzantıları eklememize olanak sağladı. Bu tür ilerlemeler, en küçük analitik stüdyoların bile küçük etkinliklerde oyun istatistiklerini izleyicilerimiz için görsel olarak ilgi çekici bir hikaye ve kolayca anlaşılır bir formatta sunmasını mümkün kıldı.

Ayrıca yayınlar için gerçek zamanlı içerik işlemeyi yönetecek işleme kümeleri oluşturmaya yönelik uygun maliyetli yöntemler geliştirmeye de çok zaman ayırdım. Bu, yaklaşımımızı benzersiz mekan taleplerini karşılayacak şekilde özelleştirmeyi, VP teknolojisi verimliliğini artırmayı ve canlı E-spor turnuvalarının hızlı ve zorlu ortamında yüksek kaliteli üretim sağlamayı içeriyor. Bugünkü sorumluluklarım arasında geniş bir WePlay projesi yelpazesi için sorunsuz ve sürekli içerik üretiminin sağlanması; Sanal Üretim Bölümümdeki teknolojik rutinlerin yönetimini, tasarımını ve optimizasyonunu denetlemek; departmanımız ve yıllık bütçemiz için yeni vizyonlar geliştirmek; satın alma işlemlerinin ihale prosedürleri yoluyla gerçekleştirilmesi; ve yabancı yüklenicilerle işbirliğinin yönetilmesi. Görevimin bir kısmı, ekibimize AJA araçlarımız gibi tüm teknolojiler konusunda eğitim ve destek sağlamayı da içeriyor.

Bize anlatabileceğiniz projeler var mı?

Filian'ın yetenek yönetimi ajansı Mythic ortaklığıyla ev sahipliği yaptığı VTuber Ödülleri 2023 aklıma geliyor. Bu sadece bir prodüksiyon değil, aynı zamanda dönüm noktası niteliğinde bir teknoloji başarısıydı. Beş saat süren gösteri, fiziksel prodüksiyon tesislerini kapsamlı mühendislik ve tasarımla harmanladı. Daha önce AR'yi canlı prodüksiyonlara dahil etmiş olsak da bu gösteri, sanal ipuçlarıyla yönetilen tamamen sanal bir etkinliğe ilk atılımımız oldu; bu şimdiye kadar üstlendiğim en zorlu teknolojik çaba. Her şeyi Avrupa'daki dizüstü bilgisayarımdan uzaktan yönetip koordine ettim, 16'dan fazla ekip üyesiyle dahili telefon iletişimini kullanarak ve birkaç saatlik bir yayın sunmak için sekiz gün kesintisiz ön prodüksiyonu yönettim.

Proje neyi içeriyordu?

Yüz mocap veri akışı için ARKit ile birlikte hassas parmak hareketleri de dahil olmak üzere kapsamlı, tam vücut performansı yakalama için 20 tanık kameralı Vicon teknolojisini kullanarak tamamen sanal bir VTuber karakterinin gerçek zamanlı olarak canlı bir sanal prodüksiyona dönüştürülmesini kolaylaştırdık. Başlangıçtaki hedefimiz, etkinlik sahnesinin görsel ortamına uyum sağlayabilecek ve öne çıkabilecek bir sanal karakter yaratmak ve bunu dinamik ışık efektleriyle güçlendirmekti.

Önizleme altyapısı için AJA teknolojisini kullandık. Arenamızın benzersiz kurulumu ve önizleme altyapısı gereksinimleri nedeniyle, 12G-SDI sinyal aşağı dönüşümünü kolaylaştırmak ve 3G-SDI sinyallerini bir AJA KUMO 3232 video yönlendiricisine iletmek için çapraz dönüştürücü cihazlar kullandık. Daha sonra AJA HD5DA SDI dağıtım amplifikatörleri aracılığıyla önizleme sinyallerini tüm saha monitörlerine yayıyoruz. Bu yapılandırma, kullanıcı dostu bir web arayüzü aracılığıyla tüm ön izleme sinyallerinin basit bir şekilde yönetilmesine olanak tanıyarak, partnerlerimizin, yeteneklerin, kamera operatörlerinin, hareket yakalama ekibimizin ve tüm yapım ekibinin, veri kaynağının niteliğinden bağımsız olarak SDI sinyalleri için önceden programlanmış salvo yönlendirme yapılandırmalarını kullanarak her an gördükleri üzerinde hassas kontrole olanak sağladı. Bunu, DisplayPort'tan SDI'ya ilgi bölgesi ölçeklendirmesi ile dönüşümü yönetmek üzere bilgisayar monitörlerini yayın hattına kopyalamak için AJA ROI-DP DisplayPort'tan SDI Mini Dönüştürücülere kullanarak başardık.

İzleyiciler için başka neler yaptığınız hakkında  daha fazla bilgi verebilir misiniz?

Yayında geniş bir arena ortamı sergilendi ancak Filian'ın sanal karakteri, WePlay'in fiziksel LA Arena'sının dijital olarak yeniden yapılandırılmış bir versiyonu olan ekranlarla çevrelenen daha küçük bir sahneye etkili bir şekilde yerleştirildi. Gerçekte, kamera operatörleri sanal kameralarla senkronize edilmiş üç kamerayı yöneterek her fiziksel pan, tilt ve odak işleminin doğrudan sanal işleme ortamına çevrilmesini sağladı. Pratik/fiziksel setteki kameramanlar, sanal kameralara bağlı iPad'leri kullanarak sanal stadyum içindeki çeşitli açılar arasında geçiş yapabiliyor ve bu da üç yerine bir düzine kamera kullanıldığı yanılsamasını yaratıyor.

Fiziksel sahne ışıklarını karşılık gelen sanal ışıklara bağladık; bu, aydınlatma kontrol konsolu aracılığıyla gerçek bir ortamın etkinleştirilmesi yoluyla sanal stadyumun ışık ortamını değiştirmemize olanak sağladı. Video oynatma, sanal sahne ekranlarında görüntülenen grafikleri başlatmak ve kontrol etmek için kullanılan sanal mekana bağlanan canlı etkinlik görsellerine yönelik yazılımla sanal dünyaya da entegre edildi. 12G-SDI yayın hattımızın kritik bir parçası, AJA video I/O kartlarını, özellikle de KONA 5'i içeriyordu. Bunlar, 12G-SDI sinyallerini almamıza ve bunları Unreal Engine 5 ortamına entegre etmemize ve SDI’da finali birleştirmemize olanak sağlamada etkili oldu. Tecrübelerime göre piyasadaki en iyi üründür. Final SDI, tüm yayın hattında kullanılabilirlik için AJA KUMO 3232-12G video yönlendiricisine iletildi ve bu da benzersiz performans ve güvenilirlik sağladı.

AJA ekipmanınızda en çok neyi beğeniyorsunuz?

KONA 5, 12G-SDI iş akışlarını yönetebilen kapsamlı bir sanal prodüksiyon merkezi oluşturmak için Epic Games'in Unreal Engine'inin olağanüstü gücünden yararlanmamıza olanak tanıyor. Kullanıcı arayüzü, canlı prodüksiyonun baskısında bile anlaşılması ve kontrol edilmesi yeterince basit ve son dakika değişikliklerini gerçek zamanlı olarak önizleyebilmeyi seviyoruz. Bu, kamera takibinden hareket yakalamaya ve veri odaklı grafiklere kadar AR teknolojisinin potansiyelinden tam anlamıyla yararlanmamızı sağlarken aynı zamanda birleştirmede herhangi bir teknik aksaklık olmadan kusursuz canlı sanal prodüksiyon yayınları sağlamamızı sağlıyor. Kart aynı zamanda tek bir karttan bilinen tüm formatlarda UltraHD dolgu ve anahtar sinyalleri üretmemize de olanak tanıyor; Pixotope'u 4K için keyer olarak ve FHD iş akışlarından bilinen failover özellikleriyle birlikte kullanıyoruz.

Dahası, KONA 5, SD'den 4K'ya kadar dört adet yeniden yapılandırılabilir I/O'nun yanı sıra, eğer çalışıyorsak videoyu geçmeli formatlardan progresif formatlara dönüştürmenin anahtarı olan AES/EBU, LTC, RS-422/GPI desteği sunuyor. Suudi Arabistan veya Çin'de; harekete uyumlu deinterlace için çok fazla bilgi işlem gücü gerektiren operasyonların hızlandırılmasına yardımcı oluyor. Dahası, kartın çok kanallı donanım işlemesi yoğun bilgi işlem işlemlerini hızlandırıyor; bu da birden fazla video kaynağını Unreal Engine 5'te tek bir çıkışta birleştirmemize, yukarı/aşağı/çapraz ölçeklendirmemize ve tüm çözünürlükler için miks/kompozit yapmamıza olanak tanıyor. Bu süreçler, herhangi bir çözünürlükteki video içeriğinin işlenmesi ve nihai çıkışın yayın kalitesi standartlarını karşılamasını sağlamak için gereklidir.

Ki Pro Ultra 12G kümemiz de kurulumumuzda önemli bir rol oynuyor. Bu kaydediciler, uzun formatlı canlı yayınlar için kullanışlı ve güvenilir olan, kayıt ortamını anında değiştirebilme özelliğiyle dört kanallı eşzamanlı HD kayıt veya tek kanallı UltraHD kayıt gerçekleştirebiliyor. Bu, özellikle istemci kayıtlarının yayın için yüksek bit hızlı UltraHD malzemeler gerektirdiği durumlarda geçerli; Ki Pro Ultra 12G'lerimiz vazgeçilmezdir. Ayrıca on iki saatten fazla süren canlı etkinliklerin tamamı boyunca sorunsuz çalışmayı mümkün kıldılar. Ki Pro kayıt cihazlarının esnekliği ve güvenilirliği, projenin gerektirdiği yüksek kaliteli kayıt standartlarını hiçbir kesinti veya ödün vermeden karşılayabilmemizi sağladı.

KUMO yönlendiricilerimiz sayesinde, büyük uzak ve yerinde yapımlar için altyapı oluşturmak ve matrisin kendisinden binlerce kilometre uzaktaki tek bir web arayüzünden her şeyi yönetmek kolay. Son derece kullanışlı bir kullanıcı arayüzü ve SDI sinyalleri için önceden programlanmış salvo yönlendirme yapılandırmalarını kaydetme yeteneği sunuyor. 2017'den beri bu ürünlerle çeşitli projelerde çalışıyorum ve beni asla yarı yolda bırakmadılar.

Hangi teknoloji trendlerini takip ediyorsunuz?

Yapay zeka destekli arka plan karakterleri ve manzaralardan büyük, 360° LED volume’lere ve canlı hareket yakalamanın yanı sıra cluster rendering, Unreal Engine'de DMX destekli aydınlatma ve çeşitli kamera izleme çözümlerine kadar küresel sanal prodüksiyon pazarında yeniliği yönlendiren teknolojiyle çok ilgileniyoruz.

WePlay için ufukta neler var?

Sanal prodüksiyon, eğlence deneyimimizde devrim yaratıyor ve izleyicilere oyun sahnelerinin bir parçası olma şansını sunuyor. Bu seviyedeki etkileşim, canlı eğlence türleri için heyecan verici yeni olasılıkların önünü açıyor. WePlay sadece oyun endüstrisinin sınırları içinde kalmıyor; müzik ve daha geniş eğlence alanlarına yöneliyoruz. Şu anda bu yeni sınırları aşan projelere yönelik planlama ve tartışmaların ilk aşamalarındayız.


AJA ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 343 13 68 numaralı telefondan Baran Bilişim’i arayabilirsiniz.