Sektörün her alanında, geniş kitleler arasında kendine yer bulan Blackmagic Design markası, eğitim kurumlarının da gözdelerinden. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi de bünyesinde Blackmagic Design markasına yer veren bu eğitim kurumlarından.
Oluşturduklar iş akışını anlatan İsmail Düger, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Gazetecilik ve Habercilik Bölümü öğretim görevlisi, aynı zamanda Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde müdür yardımcısı. 2006 yılında kurulan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), adını ünlü Türk şair ve yazar Mehmet Akif Ersoy'dan alıyor. Üniversite, geniş akademik yelpazesiyle fen bilimleri, sosyal bilimler, sağlık bilimleri ve mühendislik gibi birçok alanda eğitim sunmakta ve ulusal düzeyde tanınan bir araştırma merkezi olmayı hedefliyor.
MAKÜ'nün video prodüksiyon ve yayın altyapısını geliştirmek amacıyla Blackmagic Design ürünlerini tercih eden Düger, "Blackmagic ürünlerini üniversiteye ilk geldiğimden itibaren kullanmaktayız. Bu ürünleri tercih etmemizin sebebi karmaşık yapılar için basit ve hızlı çözümler üretebilmesi," diyor. Üniversitenin geniş etkinlik yelpazesi nedeniyle mobil çözümlere ihtiyaç duyduklarını ifade eden Düger, Blackmagic ürünlerinin küçük ve taşınabilir yapısı ile uygun maliyetli çözümler sunduğunu vurguluyor.
MAKÜ'de kullanılan Blackmagic ürünleri arasında Blackmagic Mini Extreme, Blackmagic ATEM Television Studio HD, Blackmagic ATEM Mini Pro, ATEM Streaming Bridge, ATEM Mini Recorder, Blackmagic Studio Camera 4K Plus G2, Blackmagic Micro Studio Camera 4K G2, Hyperdeck Studio Mini, Bidirectional HDMI SDI Converter, Decklink Mini Monitor 4K, Mini Converter SDI to Audio, Mini Converter Optical Fiber 12G ve Hyperdeck Shuttle bulunuyor. İsmail Düger'in favori ürünü ise Blackmagic Studio Camera 4K Plus G2.
"Bunun nedeni ise çok yüksek maliyetlere gerek kalmadan, yeterli bir ışık sağlandığında güzel sonuçlar elde edebilmemiz oldu. Özellikle kameraların kurulumunu yaptıktan sonra ürettiği görüntüyü gördüğümüzde gerçekten çok memnun kalmıştık," diyor. Kullanım kolaylığı ve geniş ekranı sayesinde bu ürün, MAKÜ ekibinin favorisi haline gelmiş.
MAKÜ stüdyosunda aktif olarak kullanılan Blackmagic Studio Camera 4K Plus G2 ve Blackmagic Micro Studio Camera 4K G2, kullanım kolaylığı ve üstün görüntü kalitesi ile üniversitenin prodüksiyon ihtiyaçlarını karşılıyor.
"2 kamera modelini de stüdyomuzda aktif bir şekilde kullanıyoruz. Özellikle Studio Camera bu anlamda bizleri çok memnun etti. Gerek görüntü kalitesi, gerekse kullanım kolaylığı ile gerçekten ihtiyacımıza yönelik bir kamera olduğunu belirtebilirim," diyor Düger. Micro Studio Camera'nın küçük boyutuna rağmen yüksek kaliteli görüntüler üretebilmesi, üniversite ekibinin beklentilerini aşmış durumda.
Blackmagic ekipmanları, MAKÜ'nün canlı yayınlarında yoğun bir şekilde kullanılıyor. "Okulumuzdaki canlı yayınlar ise genellikle sempozyumlar, konserler, ödül törenler ve mezuniyet olarak şekilleniyor. Bu alanların tamamındaki canlı yayınlarımızda Blackmagic ürünlerini kullandık." diyor Düger. Blackmagic ürünlerinin mikser özellikleri ve canlı yayın kolaylıkları, üniversitenin işlerini hızlandırmakta ve sorunsuz bir yayın deneyimi sunmaktadır.
MAKÜ, öğrencilerine ve personeline profesyonel video prodüksiyonu ve yayıncılık alanında temel eğitimler, kurgu ve görsel efekt yazılımları eğitimleri, atölye çalışmaları sunmaktadır. Ayrıca, stüdyoda canlı yayın eğitimleri düzenleyerek uygulamalı eğitimler de vermektedir. Öğrenciler ve personel, Blackmagic ürünlerinin kolay kullanımı sayesinde bu süreçte zorlanmadan başarılı sonuçlar elde etmektedir.
"Öğrencilerimiz ve personelimiz özellikle Blackmagic ürünleri ile uzun zamandır çalışmaktalar. Bu ürünlerin kullanımlarını ise kolay bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyleyebilirim," diyor Düger.
Derslerde ve öğrenci projelerinde Blackmagic ekipmanları, canlı yayın eğitimi ve stüdyo çalışmaları için kullanılmaktadır.
"Bu ekipmanlar derste canlı yayın eğitimi anlamında kullanılmaktadır. Stüdyoda öğrenciler arasında bir iş bölümü planlaması gerçekleştirerek bazı öğrenciler reji ve ana kumandada bazı öğrenciler ise kamera önünde ve arkasında olacak şekilde uygulama eğitimi yapmaktayız."
Gelecekte prodüksiyon anlamında Blackmagic kameralarını daha fazla kullanmayı hedefleyen MAKÜ, dijital kurgu tarafında DaVinci Resolve uygulamasına geçiyor. Kurgu ve görsel efekt ihtiyaçlarını Blackmagic ekosistemi içinde çözmeyi planlayan üniversite, bu hedeflerin MAKÜ'nün video prodüksiyon ve yayıncılık alanındaki başarısını artıracağına inanıyor.
İsmail Düger ve MAKÜ ekibi, Blackmagic Design ürünleri ile video prodüksiyon ve yayıncılık alanında başarılı projelere imza atmaya devam ediyor. Ekibe ve kendileriyle tanışmamıza vesile olan Foto Çarşı Feti Akyüz ile Fotexon ekibine ve Mustafa Nazlı’ya teşekkür ederiz.
Sizler de Blackmagic Design ekosistemiyle tanışmak için MediaCast Deneyim Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz.