Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Kablosuz Mikrofonunuzu Analogdan Dijitale Geçirmeniz için 6 Neden
Kablosuz Mikrofonunuzu Analogdan Dijitale Geçirmeniz için 6 Neden
05.07.2024 15:03

Elbette duyulabilir ses analogdur ancak bu sizin ve dinleyicilerinizin dijital kablosuz mikrofonların birçok avantajından vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez. Bazı ortamlarda nihayet analogdan dijitale geçiş yapmak çok önemli bile olabilir. İşte değişikliği yapmanın en önemli 6 nedeni.

(1) Ses daha iyi ve temiz duyulacaktır.

Duymuş olabileceğiniz gibi, dijital sistemler sıkıştırıcıya (birleşik kompresör/genişletici) ihtiyaç duymaz. Analog kablosuz mikrofonlarda, sıkıştırıcı ses sinyalini sıkıştırarak RF iletiminin gürültü tabanının üzerine çıkarır ve orijinal ses sinyalini yeniden oluşturmak için alıcıda tekrar genişletir. Ne yazık ki, bu gürültü azaltma kendi başına gürültüsüz bir süreç değildir ve sıkıştırıcınızın pompaladığını, nefes aldığını veya tısladığını duyabilirsiniz. Sıkıştırıcısız bir dijital sistem, yalnızca izleyicilerinizin ses kalitesini büyük ölçüde artırmakla kalmayacak, aynı zamanda izleme sisteminiz aracılığıyla performansınızı daha net duymanıza da yardımcı olacaktır.

(2) Akıllı anahtarlama çeşitliliği gibi özelliklerle dijital kablosuz, sizin için biraz sihir yaratabilir.

"Fading" adı verilen bir olgu, herhangi bir kablosuz mikrofon iletiminin doğal düşmanıdır. Bu, mikrofon sinyalinin bir noktada güçlü olabileceği, ancak daha sonra yansıyan sinyallerin kablosuz mikrofon ile alıcısı arasındaki doğrudan sinyali iptal ettiği diğer noktada son derece zayıf olabileceği anlamına gelir. Sınırlarınızı gerçekten zorladığınızda, Sennheiser'ın Evolution Wireless Digital gibi iyi bir dijital mikrofon sistemi, "yayında" kalmanıza yardımcı olmak için biraz sihir yaratabilir: Sinyalinizi sağlam ve güvende tutmak için akıllı anahtarlama çeşitliliği, RF kanal ekolayzır, hata düzeltme ve hatta hata gizleme, yayında kalmanıza yardımcı olacaktır.

(3) Bir festivaldeki frekans yöneticisi, dijital donanımınızı kollarını açarak karşılayacaktır.

Kablosuz spektrum, paylaşılan ve daralan bir kaynaktır ve yalnızca mikrofonlar tarafından değil, diğer birçok prodüksiyon aracı tarafından da oldukça yoğun bir şekilde doldurulmuştur. Bir festivalde veya mekanda frekans yöneticisi tüm frekans konularını ele almaktan sorumludur. Analog bir mikrofon sistemiyle geldiğinizde, frekans yöneticisinin iş yükü artacaktır çünkü "intermodülasyon ürünlerini" hesaplamaları gerekir. Bunlar, sahnede birden fazla kablosuz mikrofon kullanıldığında ortaya çıkan temelde işe yaramaz emisyonlardır. 32 kanallı analog kablosuz iletişimin 16.000 olası intermodülasyon ürünü veya gürültü kaynağı oluşturabileceğini biliyor muydunuz? Örneğin, daha büyük bir etkinlikte mevcut frekanslar gerçekten kıt olduğunda, frekans yöneticisi analog ekipmanınızı yerleştiremeyebilir ve enerjik sahne şovunuz, kendisini kablolu bir mikrofona bağlı bulabilir.

Ancak Sennheiser'ın Evolution Wireless Digital'i gibi iyi bir dijital kablosuz mikrofon, frekans yöneticisinin işini kolaylaştırır. Yalnızca kendi taşıyıcı frekansını yayar ve ek spektrum işgal eden rahatsız edici intermodülasyon ürünlerini içermez. İletim frekansları düzenli aralıklarla yan yana yerleştirilebilirken, analog kablosuz iletişimde frekans yöneticisinin mikrofonların ürettiği tüm modülasyon arası frekanslar üzerinde çalışması gerekir. Bu nedenle, dijital kablosuz, ek ses bağlantıları veya diğer kablosuz prodüksiyon ekipmanları için spektrumda yer açar ve bu alan, frekans yöneticisinin en çok ihtiyaç duyduğu şeydir.

(4) Dijital bir sistem kurmak, bir uygulamayı kullanmak kadar kolaydır.

​Grubunuzun ses mühendisi olarak görev alırsanız, sesi çalıştırmanın zor olabileceğini bilirsiniz. Sennheiser'ın Evolution Wireless Digital gibi dijital sistemleriyle, sezgisel bir uygulama size birkaç kolay adımda rehberlik eder ve profesyonel TV-UHF frekanslarında bir çırpıda konsere hazır olursunuz. Ancak dikkatli olun: Eğer onlara bunun ne kadar kolay olduğunu gösterirseniz, grup üyelerinizin sihirli görünen yeteneklerinize duyduğu hayranlık biraz azalabilir…

(5) Diğer sanatçılara müdahale etme endişesi olmadan boş bir kanalı seçebilirsiniz.

Fakat eğer bir frekans boşsa neden diğer grupların donanımlarını rahatsız etme konusunda endişeleneyim ki?” bazıları sorabilir. Endişelenmenin nedeni intermodülasyon ürünleri olarak adlandırılıyor. Çok basit bir şekilde ifade edersek: Sahnede birden fazla analog kablosuz mikrofon varsa, kablosuz mikrofonlar yalnızca sesinizi iletmek için seçtiğiniz frekansları değil, birden fazla RF frekansı yayacaktır. Aynı durum, örneğin kulak içi izleme paketi gibi kablosuz bir mikrofonun alıcıya çok yaklaşması durumunda da meydana gelir.

Bu ek ve aslında işe yaramaz frekanslara intermodülasyon ürünleri denir. Diğer kablosuz mikrofonlara veya kulak içi mikrofonlara müdahale edebilirler ve spektrum alanını tüketirler. Analog mikrofonlarda ve ne yazık ki birçok dijital mikrofonda her zaman intermodülasyon ürünleri sorunuyla karşılaşacaksınız.

Ancak Sennheiser Evolution Wireless Digital gibi bazı gelişmiş dijital sistemler intermodülasyon ürünleri yaymaz. Bu, grubunuzun bir sonraki konseri söz konusu olduğunda işi çok kolaylaştırıyor: Siz veya mekan teknisyeni yalnızca boş bir kanal seçebilir ve hiçbir şey için endişelenmenize gerek kalmaz. Ara modülasyon ürünleri yok, enterferans yok; üstelik değerli spektrum alanından da tasarruf etmiş oldunuz.

(6) Çok yumuşak mı, çok gürültülü mü, kırpılıyor mu? Sennheiser'ın Evolution Wireless Digital modeliyle değil.

Kazanç muhtemelen kablosuz mikrofon kurulumu sırasında karşılaşabileceğiniz en hafife alınan sorunlardan biridir. Kazancı ayarlarken mikrofonunuzun ne kadar hassas olduğunu belirlersiniz. Mikrofona bağırırsanız ve kazanç çok yüksekse, sesiniz berbat olacak ve ses kesilecektir. Yumuşak bir sesiniz varsa ve kazanç çok düşükse, güçlü arka hattınızda sizi kimse duyamaz… İyi haber şu ki, Sennheiser'ın Evolution Wireless Digital'i, çoğu mikrofonun dinamik aralığını bile aşan, tam 134 dB'lik bir giriş dinamik aralığına sahiptir. Böylece verici kazancını ayarlamanıza gerek kalmadan yumuşak bir fısıltıdan uçak motoruna kadar her şeyi alabilirsiniz.

İyi bir dijital kablosuz mikrofona geçiş yapmak, performansınızı birçok yönden artırmanıza yardımcı olabilir. Müziğinizi sahneye taşımak istiyorsanız güvenilir UHF frekanslarında çalışan bir mikrofon sistemini tercih edin. İsterseniz buradan Evolution Wireless Digital ve Smart Assist uygulaması hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.


Sennheiser ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 293 37 50 numaralı telefondan Metan’ı arayabilirsiniz.