Kaynak / Sony
Tokyo ve LA merkezli lider animasyon uzmanı, post prodüksiyon sürecini HDR CGI içeriklerinin daha güvenilir üretimiyle hızlandırmak için PVM-X2400 24 inç 4K görüntü monitörünü seçti.
Zorluk
- Post prodüksiyonda tutarlılık elde etmek
- Sola Digital Arts, “GHOST IN THE SHELL: SAC_2045” CGI dizisinin 2. sezonu için HDR prodüksiyonuna uygun, yükseltilmiş bir görüntü izleme çözümü istiyordu
- Daha önce doğrusal iş akışında, master işlemi sırasında SDR ve HDR kayıtlar arasındaki görüntü farklılıkları nedeniyle sorunlar yaşandı
Çözüm
- Sony 24 inç PVM Serisi HDR monitör
- CGI kökenli HDR görüntülerin kritik değerlendirmesi için Sony PVM-X2400 24 inç 4K TRIMASTER kaliteli görüntü monitörü kullanıldı
Sonuç
- Hız, kalite ve yaratıcılığı destekliyor
- Birleştirme aşamasında HDR izleme ortamının olması, post prodüksiyon sürecindeki hataları büyük ölçüde azalttı
- PVM-X2400, Sola Digital Arts’ın, prodüksiyon kalitesine daha çok güvenebilmesi sayesinde yönetmenin CGI içerikleri için onayını daha hızlı almasını sağlıyor
- Sola Digital Arts, tonlama ortamını doğru bir şekilde simüle edip içerikler Q-tec’e verilmeden önce hataları düzeltebiliyor
Sola Digital Arts, CGI’a liderlik ediyor
Tokyo ve Los Angeles’ta ofisleri olan Sola Digital Arts, sinema ve TV prodüksiyonu alanındaki müşterilerine yüksek kalibreli CGI görselleri üretmeye odaklı, lider bir bilgisayar animasyonu stüdyosu. Production I.G anime stüdyosu ile birlikte üretilen ve Netflix tarafından dünyaya sunulan “GHOST IN THE SHELL: SAC_2045” dizisinin 2. sezonunun prodüksiyonunda, Sola, materyallerini OpenEXR dosyaları olarak doğrusal bir iş akışı üzerinden post prodüksiyona göndermek istiyordu. HDR prodüksiyon için ideal görülen, geniş bir tonlama aralığı vardı.
Yönetmenin istedikleriyle karşılaştırıldığında beklenmeyen farklılıklar
Sola Digital Arts ve post prodüksiyon ortağı Q-tec Inc, “GHOST IN THE SHELL: SAC_2045” dizisinin 1. sezonunu üretirken, CGI kayıtların master işlemi sırasında zorluklar yaşadı. Görünümde yönetmenin istedikleriyle karşılaştırıldığında beklenmeyen farklılıklar gibi sorunlarla karşılaşıldı. Ekipler, 2. sezon üzerinde çalışırken, biten HDR örneklerini önceden gördükten sonra master işlemine başladı.
Koya Takahashi. CGI Sanatçısı, Sola Digital Arts Inc.
Görülmesi zor sorunları göz önüne seriyor
Q-tec Editörü/Hat Koordinatörü Tetsuro Tsukada, “Post prodüksiyonda, parçalar halinde materyallerin maskelenmesi ve düzeltilmesi çok zor; bu yüzden en iyisi sorunu ham materyallerde çözmek,” diye belirtiyor. “Ama PQ HDR sinyali izleyene kadar bu tip sorunları fark edemediğimiz
birçok durumla karşılaştık.” Sola Digital Arts, bu zorlukların üstesinden gelmek için, prodüksiyon ortamında CGI kökenli HDR görüntülerin kalitesini ve tutarlılığını güvence altına alacak, güvenilir bir HDR görüntü izleme çözümü olması gerektiğini anladı.
Tetsuro Tsukada, Q-tec Editörü/Hat Koordinatörü.
Daha iyi görünen HDR içerikler üretmek
Sola Digital Arts, “GHOST IN THE SHELL: SAC_2045” dizisinin 2. sezonu üzerinde çalışmaya başlarken, Sony’nin PVM-X2400 24 inç 4K HDR TRIMASTER kaliteli görüntü monitörünün kurulumunu yaptı. Sola Digital Arts Tasarım Mühendisi Itsuro Sasakura, “Video teknolojisi günbegün ilerliyor, biz de HDR üretebilmek istedik,” diye belirtiyor. “Her gün kendimi yeni bir şeyler yapmaya zorlamak istiyorum ve PVM-X2400 bunu mümkün kıldı.”
Itsuro Sasakura, Sola Digital Arts Tasarım Mühendisi.
Yönetmenin yaratıcı fikirlerini destekliyor
Sola Digital Arts CGI Yönetmeni Masaru Matsumoto, “PVM-X2400 sayesinde, yönetmenin onayını çok daha hızlı alabiliyorum,” diyor. Sola Digital Arts Bilgisayar Grafiği Sanatçısı Koya Takahashi, “PVM-X2400’ün gelmesiyle, izleme ortamı iyileşti ve artık prodüksiyonda, aynen birleştirme çalışmasında istediğimiz gibi HDR görüntüler üretebiliyoruz,” diye ekliyor. “Böylece teknik konular için endişelenmeden, görüntülerin prodüksiyon kalitesine odaklanabiliyoruz ki bu da çok işimize yarıyor.”
Masaru Matsumoto, Sola Digital Arts CGI Yönetmeni.
Yeni bir HDR izleme ortamı
Sola Digital Arts, doğrusal bir renk alanında materyal değişimi yapma zorluğunun üstesinden gelmek istedi ve 2. sezonda, OpenEXR dosyalarının teslimine yönelik HDR tabanlı bir iş akışı konusunda Q-tec’e danıştı. Q-tec, BVM-HX310 master monitörle birlikte, önizleme monitörü olarak uygunluğunu belirterek Sola’ya Sony’nin yeni PVM-X2400’ünü önerdi. Yeni monitörün cazip fiyatının yanı sıra renk kalibrasyonu işlevi gibi, önceki modelden daha zengin olan özellikleri ilgi çekiciydi. Çalışmaya başlamadan önce DaVinci Resolve, Nuke ve Rio düzenleme uygulamaları arasında farklılıklardan kaçınmak için, renk yönetim sistemlerinin eşleşmesine özen gösterildi.
Yönetmenin istedikleriyle karşılaştırıldığında beklenmeyen farklılıklar
“After Effects eklentileriyle üretilen hareket grafikleri veya içerikler eklendiğinde, PQ HDR kalitesinde renkler yanlış oldu veya görüntülerin doygunluğu çok yüksek göründü.
Sola, SDR monitörde kontrol ettiğinde hiçbir yanlışlık yoktu ama HDR kalitesinde izlediğimizde, elmanın üzerindeki harfler kırmızı göründü. İstenen elmanın üzerinde beyaz harfler olmasıydı ama gerçekte RGB’de daha yüksek bir kırmızı değeri göründü. Sola’nın ilk düşüncesi, doygunluğu yükseltilmiş beyazın doğrusal alanı renklendirmiş olmasıydı.
Sola’ya ilk verilen ana karakterin güçlü güneş ışığı altındaki düz cilt tonlarıydı ama sonradan bunlarda yüksek bir parlaklık olduğu anlaşıldı. Vurgularda saklamaya çalıştıkları şey beklenmedik şekilde görülebiliyordu.
PQ sinyallerle izlemeden öngöremeyeceğimiz bir sürü sonuç vardı, bu yüzden 1. sezonda SDR ile HDR arasında farklılıklar oldu.”