Avrupa’nın önde gelen haber odası ve radyo sistemleri sağlayıcılarından CGI, Birleşik Krallık’taki radyo programlarının seçilen bir bölümünü kaydedip gelecek kuşaklara ulaştırmayı hedefleyen British Library’nin ‘Seslerimizi Koru’ girişimine dira’ya erişim sağlayan sözleşmesini iki yıl uzattı. dira!’nın projeye desteği böylece Mayıs 2023’e kadar devam edecek ve Ulusal Radyo Arşivinin her yıl Birleşik Krallık’taki üç milyon saatlik radyo yayınının bir kısmını geleceğin araştırmacıları için korumaya devam etmesine izin verecek.
British Library, Birleşik Krallık’ın ender ve benzersiz ses kayıtlarını mümkün olduğunca korumak için 2015 yılında ‘Seslerimizi Koru’ (Save Our Sounds) programını kurdu. Ulusal Radyo Arşivi bu girişimin önemli bir parçası ve Birleşik Krallık’taki 50 istasyondan her yıl yüz binlerce saatlik içeriği kaydetmeye yönelik, iddialı bir program.
dira! bu sürecin önemli bir parçası olup, web tabanlı istemcileri, İngiliz Kütüphanesi arşiv altyapısı içindeki 50 radyo ağı ses akışı kaydını yarı otomatik olarak planlamak, kaydetmek, arşivlemek ve yönetmek için ve ayrıca T-Pro ve Cedat85 tarafından tedarik edilen, geleceğin arşivcileri için aranabilir meta veriler sağlayan SpeechToText transkripsiyonunu (konuşmayı yazıya çevirme) entegre etmek için kullanılır. İki yıldan kısa bir süre içinde 220.000’den fazla radyo kaydı şimdiden arşivlendi.
British Library Haber ve Hareketli Görüntü Baş Küratörü Dr Luke McKernan açıklama yaptı: “dira! Ulusal Radyo Arşivi’ni kurma yeteneğimizde önemli bir rol oynadı,” diyor. “Ölçeklendirme yeteneği, projenin gerektirdiği muazzam içerik hacmiyle başa çıkmamıza yardımcı oldu ve şimdi ve gelecekte herkes için Birleşik Krallık’taki yaşamın aranıp bulunabilir bir anını sunmamızı sağladı.”
CGI İngiltere ve Avustralya Medya Direktörü Owain Griffiths yorum yaptı: “Ulusal Radyo Arşivi projesinde yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Radyo, her ulusun kültürel dokusunun önemli bir parçası ve dira!’nın birden fazla kaynaktan eşzamanlı akışları alma ve bunları aranabilir bir radyo programı arşivi oluşturacak şekilde yönetme yeteneği, duyulan seslerin kaybolmamasını garanti edecek.”