Birleşik Krallık’ın önde gelen televizyon tesislerinden dock10; prime time bölüm dizileri, spor etkinlikleri, reklamlar ve şirket filmlerini kapsayan ülkenin en sevilen programlarından bazılarına hayat veriyor. AJA’nın ürünleri ile çalışmayı tercih eden şirketin geçen yıl nasıl geliştiği ve projeler arasında üretim kalitesini geliştirmek için izlediği yaklaşımlar hakkında bir fikir edinmek için AJA, uzun süredir dock10 Görev Teknolojisi Müdürü olan Michael Lodmore ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
Sektöre nasıl başladınız ve yaptığınız işte en çok neyi seviyorsunuz?
1980’lerin sonunda Ravensbourne Koleji’nde eğitim aldım, ardından Mersey TV’ye stajyer görüntü mühendisi olarak katıldım ve mühendislik departmanında önce bakım mühendisi, sonra proje mühendisi olarak ilerledim. Daha sonra ITV’ye İletim Operasyonları Müdürü olarak katılmadan önce bir TV’nin alışveriş ve seyahat kanalında çalıştım. Bu görevdeki altı yılın ardından, son 10 yıldır bulunduğum dock10’a Görev Teknoloji Yöneticisi olarak katıldım. İşimle ilgili en çok sevdiğim şey, her günün getirdiği çeşitli zorluklar ve ücretliyken bile bir çok sporu izleyebiliyor olmam.
Bugün dock10’da karşılaştığınız temel zorluklar nelerdir?
Küresel salgın, uzaktan kurgu ve prodüksiyon için artan talep de dahil olmak üzere kesinlikle bir dizi zorluğu beraberinde getirdi. Son birkaç yılda, müşterilerimize bunu sağlamak için çok çalıştık ve şimdi kesinlikle dock10’un tekliflerinin bir parçası.
Bize üzerinde çalıştığınız yeni bir yapım hakkında bilgi verebilir misiniz?
Başlıca müşterilerimizden biri olan BBC Sport, geçtiğimiz yaz uzaktan düzenlenen 2020 UEFA Futbol Şampiyonası’nı yayınlamayı tercih etti. Prodüksiyonu kolaylaştırmak için, bir dizi cihaz türünü destekleyen aktarım için eşzamanlı canlı UHD HDR ve HD SDR yayınları üretmek amacıyla oyunların UHD HDR yayınlarını ve sanal stüdyomuza entegre yerel stüdyo 3G SDR içeriğini aldık. Ayrıca ilk kez AJA FS-HDR’leri kullandığımız UHD sinyal işlemeyi ekledik. Tesisimiz 3G’ye hazır olmasına rağmen, bu proje ile ilk defa bir müşterimiz için 3G stüdyo prodüksiyonu gerçekleştirdik.
FS-HDR yapımda nasıl bir rol oynadı?
Başlangıçta LUT işleme yetenekleri için FS-HDR’lere baktık, ancak hızlı bir şekilde kare senkronizasyonu ve ses işleme gibi diğer özellikleri kullanmaya başladık ve bu da bizi bu işleri yapmak için başka teknolojiler satın almaktan veya kiralamaktan kurtardı. Önce UHD HDR’de canlı maç görüntüleri aldık. Ardından birkaç FS-HDR kullanarak izleme için senkronize ettik ve aşağı dönüştürdük. Ayrıca arka planları sanal stüdyo sistemimize beslemek için UHD HDR’den UHD SDR’ye dönüştürme, MADI yerleştirme ve iletim için UHD HDR’den HD SDR’ye aşağı dönüştürme konusunda bize yardımcı oldular. Mekan sesi bize mekan görüntülerinden farklı bir yoldan geldiğinden, dudak senkronizasyonunu eşleştirmek için FS-HDR’nin video geciktirme özelliğini de kullandık. Dahası, UHD HDR’den SDR’ye ve UHD HDR’den HD SDR’ye dönüşümler için FS-HDR’nin LUT dönüşümü çok önemliydi. LUT dönüştürmeleri konusunda geniş deneyime sahip BBC Ar-Ge’deki meslektaşlarımız, kamera görüntüleri ve grafiklerinin renk sunumunu korurken mümkün olan en iyi dönüştürmeleri üretmemize yardımcı oldu.
Ekibiniz kaç tane FS-HDR kullandı?
Sahip olduğumuz üç FS-HDR’yi kullandık, ancak Hollanda’daki Broadcast Rentals’dan Euro prodüksiyonu için altı tane daha kiraladık. FS-HDR’ye ek olarak, sanal stüdyo işleme motorlarımızda bulunan AJA Corvid 88 video I/O kartlarını da kullandık.
Hangi endüstri trendlerini takip ediyorsunuz ve neden?
Bunları büyük ölçekte kullanmaya hazır olmaktan hala biraz uzakta olduğumuzu hissetsem de, IP video ve ses işleme ve sanallaştırılmış/bulut sistemlerinin umut verici olduğunu düşünüyorum. Her ikisi de şüphesiz büyük bir esneklik sunar.
AJA ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için 0212 343 13 68 numaralı telefondan Baran Bilişim’i arayabilirsiniz.