Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Sony FX6 ile Fırtınanın İçinde
Sony FX6 ile Fırtınanın İçinde
20.03.2023 10:57

Kaynak / Sony


Alister Chapman uzun süredir her bahar dönemi 'i ziyaret ediyor ve olağanüstü fırtınaların belgesellerini çekiyor. Bu çekimlere ilişkin izlenimlerini şöyle paylaşıyor:

Yıllar önce, National Geographic’e Fırtına Peşinde adında bir belgesel fikri sundum. Daha sonra ABD’nin “Tornado Alley” olarak bilinen orta kesimindeki şiddetli gök gürültülü fırtınaların peşinde bunları filme alarak bir ay geçirdim. Son derece keyifliydi ve bağımlılık yapıyordu, artık bu olağanüstü fırtınaları yakalamak için her bahar mevsimi ABD’ye dönüyorum.

HDR'de Süper Hücreler

“Süper Hücreler” olarak bilinen şiddetli fırtınaları kovalamak, özellikle nerede oluşacaklarını ta hmin etmek ve görüntülemek için doğru noktaya gitmek her zaman zordur. Doğru tahmin ederseniz karşınızda dönen ve kıvrılan devasa bir fırtına gösterisi bulursunuz, aksi takdirde sizi karşılayacak olan masmavi bir gökyüzü olur. Fırtınalar gün batımında oluştuğunda, batan güneşle birlikte turuncu renkte parıldar, aynı zamanda bu fırtınalarla meydana gelen dolu yağışlarından kırılan ışığın yol açtığı yoğun maviler ve yeşiller ile genellikle çok farklı renkler elde edersiniz.

Bu renkleri yakalamak, sıradan bir kamera için büyük bir zorluktur. Genellikle, fırtınanın altındaki neredeyse tamamen karanlık olan kısımdan, arkasındaki yüksek parlaklığa sahip gökyüzüne kadar uzanan geniş bir dinamik aralıkla çalışırsınız. Bu nedenle, mükemmel düşük ışık performansına sahip yüksek dinamik aralıklı bir kameraya ihtiyacınız var. Üstelik yıldırımlar için bu kamera çok hızlı bir sensör okuma hızına sahip olmalı. Ayrıca, kameranın kompakt ve taşınabilir olması da tercih sebebi. Sony FX6 tüm bu özelliklere sahip olduğundan 2022 seyahatim için kullanmaya karar verdiğim kamera oldu.

Kovalamaca başlıyor...

Tipik bir kovalamaca günü sabahın erken saatlerinde hava durumu raporlarına bakarak en iyi fırtınaların nerede oluşacağını belirlemekle başlıyor. Sonra arabaya atlayıp fırtınaları göreceğinizi umduğunuz yere genellikle yüzlerce kilometre yol kat ederek varıyorsunuz.

Bundan sonraki tüm mesele beklemek. Fırtınalar başladığında her şey çok hızlı gerçekleşir. Bir saatten daha kısa sürede masmavi gökyüzü şiddetli ve tehditkâr bir fırtınaya dönüşebilir. Fırtına oluşumu öncesindeki bu aşamayı hızlandırılmış çekim kullanarak yakalamayı seviyorum. FX6, 1 saniyeden 24 saate kadar seçtiğiniz bir aralıkta tek kareler çekmenizi sağlayan yerleşik aralıklı kayıt işlevine sahip. Gökyüzü veya bulutların hızlı çekimlerinin çoğunda 1 ila 5 saniyelik aralıklar genellikle iyi sonuç verir.

Daha önce fırtınaları çekmek için süper 35 mm sensörler kullandım, ancak full frame kamerayla fırtınaları ilk kez çekiyordum. Farkına vardığım şeylerden biri özellikle günün geç saatlerinde ve düşük ışıkta hem uzaktaki fırtına bulutlarına hem de yakın ön plana aynı anda odaklanmanın zorlaşmasıydı. Geniş bir panorama veya manzara çekimi yaparken ön planın en azından bir kısmının makul seviyede odakta olmasını istersiniz. Ancak çok büyük sensörler ve geniş diyafram açıklıkları ile ön plana odaklanırsanız bulutlar ve uzaktaki şimşekler bir miktar odağın dışına çıkar. Sonuç olarak harika bir çekim elde edilmez. Neyse ki FX6’nın çift ISO işlevi ışık seviyeleri düşmeye başlar başlamaz 12.800’lük yüksek taban hassasiyetine geçmemi sağladı ve hem ön plan hem de arka plana daha iyi odaklanmayı sürdürmek için daha yüksek bir alan derinliğini korumama, daha küçük bir diyafram aralığı kullanmama olanak tanıdı.

Şimşekleri Yakalamak

Fırtınalar oluştuktan sonra genellikle FX6’nın “Görüntü Önbelleği Kaydı” işlevinden yararlanarak şimşekleri çekiyorum. Bu işlev sayesinde kamera sensörün gördüklerini 30 saniyeye kadar dâhili bir belleğe kaydediyor. Daha sonra kayıt düğmesine bastığınızda kayıt düğmesine basmadan önce yakalanan içerik kamera normal şekilde kayda devam etmeden önce hafıza kartınıza yazılıyor. Böylece harika şimşek fotoğrafları çekmek için tek yapmam gereken kamerayı doğru yöne çevirmek, doğru şekilde odakladığımdan emin olmak, önbellek kaydını açmak, şimşeğin çakmasını beklemek ve ardından kayıt düğmesine basmak.

Gök gürültülü fırtınaların hızlandırılmış çekimlerini çekerken kullandığım başka bir numara da şimşeği daha iyi yakalayabilmek için kameranın yavaş enstantane işlevini (SLS) hızlandırılmış çekim işleviyle birlikte kullanmak. Normal deklanşör hızlarında hızlandırılmış çekim yapıyorsanız yakalanan her karede deklanşör saniyenin yalnızca küçük bir bölümünde açıktır. Sonuç olarak yakalanan her bir kare arasındaki uzun aralıklarda çakacağı için şimşeklerin çoğunu kaçırıyorsunuz. Ancak yavaş enstantane işlevini kullanarak deklanşörü çok daha uzun süre açık tutabilir, hızlandırılmış çekim yaparken elde ettiğiniz karelerde şimşekleri yakalama şansınızı artırabilirsiniz.

FX6, 12.800’lük ikinci yüksek taban ISO’su sayesinde geceleri mükemmel işler çıkartıyor. Kumlanma tamamen sıfıra inmese de diğer kameraların çoğuna kıyasla çok az kumlanma oluşuyor, böylece çok daha düşük ışık seviyelerinde fırtına çekimleri yapabiliyorum.

Ücretsiz Fırtına LUT'unu İndirin

“Fırtına” olarak adlandırdığım bu LUT, bulutlarda ve gök gürültülü fırtınalarda bulunan ince detayları ortaya çıkarmak için tasarlanmış yüksek kontrastlı bir LUT. Ayrıca panoramalar ve diğer doğa çekimleri için de kullanılabilir. Diğer renkleri nötr bırakırken mavi gökyüzünü ve orta aralıktaki kontrastı geliştiriyor. Güncellenmiş olan Sony LUT koleksiyonuma dâhil.

Günde 1.000 km

Bahar aylarında yaptığım fırtına kovalama gezim sırasında her gün ortalama 600 mil araç sürdüm. İki haftayı aşkın bir süre boyunca Colorado, Wyoming, Montana, Güney Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma ve Teksas eyaletlerini ziyaret ederek 8000 milden fazla yol kat ettim. Çoğu günler fırtınalara denk gelerek altı saatten fazla fırtına içeriği yakaladım. Ancak bu yıl çok az kasırga vardı. Sadece birkaç tane görüp yakaladım ancak fotojenik değillerdi. Gelecek baharda Tornado Alley’e bir kez daha seyahat ederek güvenilir ve son derece donanımlı Sony kameralarımla doğanın öfkesini ve ihtişamını daha fazla yakalamaya çalışacağıma hiç şüphe yok.

En Çok Okunanlar
Dergi