Türkiye’de en fazla üniversite stüdyosunu kuran Akratek Elektronik, bu konuda uzmanlığını daha önce çoğu kez kanıtladı. Sürekli yenilikçi projeler hazırlayan Akratek Elektronik, geçen ay bir başka göz alıcı projeye daha imza attı. Medipol Üniversitesi stüdyosunu çok ekonomik ve çok hızlı şekilde kuran Akratek Elektronik yine tam not aldı.
Proje tamamen SDI olarak hem HD hem de SD çalışacak şekilde tasarlandı. Projenin omurgasını Akratek’in özel olarak ürettiği “Hepsi Bir Arada” PC tabanlı çözüm oluşturuyor. Bu sistem adeta bir ana kumanda gibi görev yapıyor. Sistem üzerindeki yazılımsal görüntü mikseri, sistemdeki HD SDI girişler sayesinde donanımsal bir görüntü mikseri gibi işlev görüyor. Sistem üzerindeki çok işlevli yazılım sayesinde stream işlemi de gerçekleşmiş oluyor. Sistem içinde ana kumanda için bir oynatıcı, ana kumanda için bir KJ, ana kumanda için bir kayıtçı özelliği de var. Sistemin kromakey ve Picture in Picture gibi özellikleri de bulunuyor. Reji için playout ise Akratek’in kardeş kuruluşu Fortinge tarafından yazılan Forplay ve reji kayıtçısı da yine Fortinge tarafından yazılan Foringest yazılımıdır. Bu iki yazılım tek bir sistemde çalışır şekilde kuruldu. Bunun yanı sıra daha gelişkin ekran grafikleri oluşturulabilmesi için PlayBox TitleBox sistemi kullanılıyor. Reji sistemi için Datavideo’nun SE-2850 görüntü mikseri önceki versiyon SE-2800’den farklı olarak özel HDMI KJ girişine ve daha fazla aux çıkışına sahip. Bu resim seçici 8 kanal gelmektedir ama daha sonra 12 kanala çıkarılabilir.
Üç boyutlu sanal stüdyo olarak da yine Türkiye’de ilk defa Datavideo TVS-1200 sistemi kullanıldı. Eğitim kurumları için özel dekorları olan TVS-1200, kullanımı çok kolay bir sistem. Sistem içinde ayrıca bir çok özellik bulunmaktadır. 100 adet dekorun içinde hazır geldiği sistemde, istendiğinde ek dekorlar internetten satın alınıp eklenebilir. Eğer kurum veya öğrenciler, öğretim görevlileri, kendileri dekor tasarlarsa bunu internette satabilirler. Sanal dekor için özel greenbox perde gerildi. Bu sistem sayesinde Medipol Üniversitesi stüdyosu diğer stüdyoların bir adım önüne geçmiş oldu.
Projede Panasonic’in 3 adet HD kamerası vardı ve bu kameralar hem stüdyoda hem dış çekimde kullanılabilir özellikteydi. Bu kameralara uygun Akratek’in özel olarak Türkiye’ye getirttiği ekonomik ve hiç arıza problemi yaşatmayan sağlam tripod’ları kullanıldı. Bu tripod’lardan birinin prompter taşıyacağı için daha fazla taşıma kapasitesine sahip olması gerektiği unutulmadı. Prompter olarak da Akratek’in kardeş kuruluşu Fortinge tarafından üretilen Forprompt ürünü kullanıldı. Sennheiser EW-122 ve EW-135 mikrofonlar artık bir standart olarak kullanıldığı için vazgeçilmezdi. Öğrencilerin mezun olduklarında bir çok TV kanalında kullanılan Edius yazılımını öğrenebilmesi açısından Edius kurgu setleri özellikle tercih edildi. İnterkom olarak bir standart olan Datavideo ITC-100 interkom kullanıldı. Işıklarda bir diğer yerli üretim TRYM LED fresnel ve soğuk ışıklara yer verildi. Yamaha MG-20X ses mikseri fiyatının çok ekonomik olması nedeniyle tercih edildi. Multiviewer için LG monitörler ve zoom kontrol ve dolly gibi aksesuarlar için Varizoom ve Acebil markaları kullanıldı.
Projenin gerçekleştirilmesinden reji mobilyasına kadar Akratek Elektronik tarafından tasarım, teslimat, kurulum yapıldı ve eğitim verildi. Projede cihazların güvende saklanacağı rack kabin ve bilgisayarların uzaktan kontrolü için Aten KVM uzatıcılar dahi unutulmadı.
Akratek Elektronik, bu proje sayesinde geleceğimiz olan gençlerin Medipol Üniversitesi’nde dünya standartlarında eğitim alabilecekleri bir ortam yaramaktan ve emekleri ve yorgunluklarının gelecek için umuda dönüşmesinden ötürü çok mutlular.
Bu proje ve projede kullanılan ürünler hakkında ayrıntılı bilgi almak için 0216 291 22 30 numaralı telefondan Akratek Elektronik’i arayabilirsiniz.