Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Simulakra Dünyalarda Absürt Yaşamlar
Simulakra Dünyalarda Absürt Yaşamlar
15.10.2018 14:58

Doğru veya yanlış bilginin ve dedikodunun evrenin sınırlarından taştığı internet ortamından, erkeklere kadın, kadınlara erkek ayarlayan televizyon programlarına kadar tüm medya, gerçeklikten uzak bir saçmalık içinde insanları oyalama çabası vermektedir (Patraşcu, 2013: 690). Modern çağın medyası, artık toplumsal bir görevi olduğunu unutup, kapital sahiplerine çok para kazandırmak için insanları oyalayıcı absürt yapımlar tasarlamakla meşguldür (Hesmondhalgh, 2016: 213). Bu kapsamda yasayı da ahlakı da çiğnemek mübah sayılmaktadır. Medya, bazen gerçek, çoğu zaman da gerçek olmayan yayınlarla insanları oyalamaktadır.

Alman fizikçi Werner Heisenberg, ölçüm yapılmadığı zaman bir elektronun bile nerede olduğunun bilinemeyeceğini söylerken, atomik dünyanın hayaletimsi, yarı gerçek bir yer olduğunu, ancak keskin ölçümlerle somutlaşabileceğini vurgulamıştır (Al-Khalili, 2012: 164). Ancak insanlar çoğu zaman somut gerçeklerle yaşamaktansa, fantastik hayallerle yaşamayı seçmişlerdir. Gerçekler zor ve acı olduğu için kendilerine, görkemli hayallerle simülakra dünyalar kurmuşlardır (Palin, 2016: 97). Simulakralarla donatılmış dünyalarda insanlar kendilerini daha güvende ve mutlu hissedebilmektedir. Bu da simülasyonun aldatıcı gücünden kaynaklanmaktadır (Baudrillard, 1983: 42). İnsanın yaşamı gerçeklere bağlı olsa da, gerçekdışı simulakralar insanları daha çok cezbetmektedir. 

Televizyon dizilerindeki görkemli konaklardan, internet ortamındaki hayali paylaşımlara kadar medya ortamında, özellikle internette insanları kuşatan gerçek dışı dünya, gerçeklik sorununa neden olmakta; büyük bir kurgulanmış dünyada yaşayan insanlar gerçeği yaşadıklarını sanarak yaşamın engellerine takılmaktadır (Nguyen vd., 2017: 21). Çocuklardan yetişkinlere, kadınlardan erkeklere sosyal medya herkes tarafından kullanılmakta, özellikle modern yaşamın yoğun ritmi içinde yorulan insanlar yaşamın gerçeklerinden uzaklaşmak, rahatlamak ve eğlenmek için medyaya, özellikle de sosyal medyaya sığınmaktadır (Duivestein ve Bloem, 2013: 35). Bu bağlamda insanlar, gerçek dışı bir dünyada gerçekleri yaşadıklarını sanarak avunmakta, tüm yaşamlarını, simülasyona dayalı ve gerçek sandıkları bir gerçek dışılık üzerine kurmaktadırlar.

Modern çağın medyası, fantasya merakıyla yaşayan insanların beklentilerine karşılık vermek için simülasyona fazlasıyla katkıda bulunmakta ve her gün akıl almaz absürt öykülerle fantastik dünyalar yaratmaktadır (Cereci, 2018: 131). Paraya dayalı modern dünyada beklentilerini karşılamakta zorlanan insanlar, anlamsız da olsa eğlenceli fantasyaların içine dalmakta, hayallerden umut beklemektedir. Medyanın hemen hemen tüm içeriğini oluşturan absürt yapımlar da, insanların fantastik isteklerine karşılık vermektedir (Lipecký, 2014). Saatlerce boşa tartışılan spor programları, gazetelerin büyük boy renkli fotoğraflı magazin öyküleri, bilim kurgu filmler, Nobel, Pulitzer, Grammy ve Oscar ödüllü büyük insanların diyet tarifleri sürekli insanların yaşamını kuşatmaktadır.  

Modern çağın usta stratejistleri insanları, gerçek olmayan bir dünyada simulakralarla oyalamak için medyayı geliştirmiş, modern medya akla gelmedik simulakralarla insanları fantasya dünyalarına çekmiştir.


Kaynaklar

  • Al-Khalili, J. (2012). Paradoks. Çev. Cem Duran, İstanbul: Domingo.
  • Cereci, S. (2018). Sosyal Medya ve Yalan Dünya. Broadcasterinfo, 158: 130-131.
  • Duivestein, S. ve Bloem, J. (2013). The Dark Side of Social Media. Groningen: Line Up.
  • Hesmondhalgh, D. (2016). Capitalism and the Media: Moral Economy, Well-Being and Capabilities. Article Information, 39 (2): 202-218.
  • Lipecký, F. (2014). Simulacra in Science Fiction. Ars Aeterna, 6 (2). https://www.researchgate.net/publication/311779765_Simulacra_in_Science_Fiction. 
  • Nguyen, M. ve Tran, H. ve Le, H. (2017). Exploration of the 3D World on the Internet Using Commodity Virtual Reality Devices. Multimodal Technologies and Interact, 1 (15): 1-22.
  • Palin, N. (2016). Waltz of Simulacra Simulacra and Simulation in the Works of Kenneth Waltz. Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi, University of Tampere School of Management Degree Programme in Politics International Relations, https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/100532/GRADU-1486116010.pdf?sequence=1.  29.08.2018. 
  • Patraşçu, C. (2013).  Media and the Totalitarian Society: Spectacle, ‘Simulacra’ and the Construction of (un)Reality in Communist Romania. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 92, 686-691.
YAZAR HAKKINDA
Prof. Dr. Sedat Cereci
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi