Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Giza’da Anıtsal Bir Proje
Giza’da Anıtsal Bir Proje
29.01.2019 14:30

Mısır’daki önde gelen bir medya firması ve DMC TV’nin sahibi D Media, Egyptian Media Production City’de tamamen yeni bir yayın merkezi kurmayı planladı ve iki köklü Mısırlı sistem bütünleştirici kuruluşundan oluşan bir konsorsiyumu seçti: Systems Design ile Technology KAR tüm projeyi yönetecekler. Projenin kapsamı, genel eğlence programları, haberler, spor ve dizi yayınlayan yeni televizyon kanalları başlatmaktı. 

Sistem bütünleştiricileri konsorsiyumu projenin farklı unsurlarını belirledikleri üreticilere ve yazılım firmalarına verdiler; playout ile stüdyo otomasyonunu Aveco’ya, haber odası bilgisayar sistemini Octopus’a, uzun vadeli planlama, çizelgeleme ve içerik yönetimini Provys’e, prodüksiyon ve playout sunucuları işini EVS’ye, ve grafik işini Vizrt’e. Systems Design ile Technology KAR muhtemelen ilk üçünün baskın bir rol oynadığı topluluk üyeleri içerisinde zengin bir yayıncılık deneyimi bulunduğunu vurgulayan ABEX Society hakkındaki makalelerden fikir edinmişlerdi. 

Diğer birçok yerel yayıncının alışkanlıklarına zıt olarak DMC tüm operasyonel iş akışlarının maksimum otomasyonlu olmasını istedi. Konu iş akışları olunca zaman çizelgeleme planı yapmak ana etmen haline geliyor. DMC’nin iş akışı çizelgelemesi tüm downstream etkinliklerini sırayla başlatan, uzun vadeli planlama içeriyor. DMC’ye özel diğer bir özellik, yıllarca ötesine dek tam zamanında programlanması gereken ve her gün değişen ezan saatleri. Bu tip çizelgelemede her ezan saati için uygun ve değişen içerik de olması gerekiyor. Ezan zamanları, matematik alanında geleneksel Arap uzmanlığı devam ettirilerek, güneş ışığı, günbatımı ve gölgeler gibi etkenler kullanılarak, karmaşık bir matematik formülü ile hesaplanıyor. Bu ibadet zaman dilimleri sistem içerisinde hassas ve tam doğru şekilde belirlenerek, art arda gelen operasyonların bu öncelikli zaman dilimlerini bölmemesi ve insan hatası olasılığının ortadan kaldırılması sağlanıyor. 

Mısır Provys Başdanışmanı Adam Krbusek şunları söyledi: “Tüm iş akışı çizelgeleme ve içerik yönetim operasyonu bir Oracle ilişkisel veritabanı platformu üzerinde yer alarak tüm ekibin uçtan uca işbirliğini kolaylaştırıyor. Bu çözüm yerel arkeolojik taş anıtlardan çok da farklı olmayan önceki standart ofis yazılım sistemlerine göre dev bir adım.

Adam Krbusek, Provys

Reklam satış alanında elektronik tablolar hala kullanılıyor ve reklam aralıkları belirlenerek uygun biçimde doldurulmak üzere reklam ajanslarına gönderiliyor. Ardından tamamlanan elektronik tablolar sırasıyla yayınlanmak üzere Provys’e geri alınıyor. Daha da karmaşık bir unsur Arapça kullanımı; tüm dahili yazılı haberleşmelerde sağdan sola okunurken, uluslararası standartlara ve terminolojiye uygun olarak menülerin İngilizce sunulması. 

Katılımcıları dev sermaye yatırımlarından korumak için tasarlanan Egyptian Media Production City, tümü kapalı bir kampus içerisinde çalışan Mısırlı medya şirketleri için yoğunlaşmış bir merkez.

YAZAR HAKKINDA
Martin Junek
PROVYS / www.provys.com
En Çok Okunanlar
Dergi