Bu ayki sayımızda sayfalarımızı teknik yatırımlar konusunda düzenli şekilde projelerini hazırlayan ve zamanı geldiğinde bu yatırımları gerçekleştiren FOX TV’ye ayırdık. Teknolojiyi yakından takip eden ve teknik yatırımların gerçekleşmesini sağlayan FOX TV Genel Müdür Yardımcısı ve CTO’su Mehmet Necip Kırçın ile son dönem yatırımlarını kapsayan bir söyleşi gerçekleştirdik.
- FOX her dönem az veya çok teknik yatırımlarına devam ederek teknolojini güncel tutmayı başarabilen bir kurum. Bu açıdan baktığımızda geçtiğimiz yıl teknik altyapıda gerçekleştirdiğiniz yatırımlar hakkında bilgi alabilir miyiz?
FOX, kanallarımız içinde amiral gemisi konumunda. Gerek dizi ve eğlence programlarıyla gerekse haber bültenleriyle kanallarımız arasında ön planda, ancak operasyonlarımız yalnızca FOX ile sınırlı değil.
Özellikle, FOX operasyonu ile “Tematik Kanal” operasyonlarını Fox Networks Group altında birleştikten sonra büyük bir medya şirketi haline geldik.
FOX’un yanı sıra, partner platformlardan erişilebilen FOXLIFE, FX, FOXCRIME, National Geographic, National Geographic Wild, National Geopraphic People, 24Kitchen, FOXSPORTS ve BabyTV kanalları, FOXPlay gibi yenilikçi dijital varlıkları, FOX+ & National Geographic+ gibi lineer olmayan OTT platformlar ve izleyiciler için konumlandırılmış ürünlerle, kendi mecralarımızın satışından başka üçüncü parti kanal ve mecraların da satışları, basılı yayınları, çeşitli etkinlik ve sosyal sorumluluk projeleriyle 3000 saati aşan içerik envanterimizin yüzün üzerindeki ülkeye satışıyla aslında çok kapsamlı bir operasyondan bahsediyoruz.
FNG olarak iç ve dış müşteri talepleri, ihtiyaçlar, plan ve hedeflerimiz doğrultusunda düzenli olarak yatırımlar yapıyoruz. Burada yatırım yapabilmek için kaynak bulmak hem çok zor, hem de çok kolay. Her bir harcamanın, her bir yatırımın hem finansal olarak (nicel/quantitative), hem de nitel/qualitative olarak mantıklı olduğunu şirket yöneticilerinize ispatlamanız gerekiyor. Gerekli iç onayların akabinde doğru teknoloji, doğru çözüm, doğru firma ve doğru partneri bulmanız ve süreci düzgün götürmeniz gerekiyor.
FOX TV Genel Müdür Yardımcısı ve CTO’su Mehmet Necip Kırçın
- FOX alt yazı sisteminizi seçerken nelere dikkat ettiniz? Alt yazı sisteminizin özellikleri hakkında bilgi alabilir miyiz? Örneğin, başka otomasyon sistemleriyle entegre olabiliyor mu? Veya canlı yayında alt yazı yapmanıza olanak sağlıyor mu?
FOX alt yazı sistemi için uzunca bir süredir arayışımız vardı. Engellilere elverişli yayınların gerektirdiği yönetmelikler de aslında belli oranda bunu içeriyor.
Bu sistemle, internet yayınları gibi farklı mecralarla ikame etmeden doğrudan ana kanal üzerinde seçimlik alt yazı/DVB Subtitle imkânı sunan ilk televizyon FOX oldu.
Canlı yayınlar ve haberlerin alt yazılarının da iyi kalitede olması ve aynı birtakım denetimlerin yayın öncesinde yapılması gerektiği için bu tür yayınları ilk planda seçimlik alt yazı kapsamında planlamadık. Alt yazı konusunda çalıştığımız uzman firma ve federasyonlarla beraber kaliteli yayını ve dolasıyla da en iyi izleyici deneyimini hedefliyoruz.
Böyle kapsamlı bir operasyonu, yayına günü gününe yetişen popüler dizilerimizin ilk bölümlerine yetiştirmek neredeyse imkansız olduğundan, izleyicilerimize alt yazı servisini dizilerin tekrar bölümlerinde sunabiliyoruz.
Bugüne kadar, mevcut uygulamalarımız konusunda hem sektör temsilcilerinden hem de izleyicilerimizden çok olumlu dönüşler aldık. Bu da bizler için çok motive edici.
Seçtiğimiz ürün FAB, kurulumu esnasında Bilgipark’la çalıştık. Fiyat ve performans olarak tüm beklentilerimizi karşıladı.
Yine tematik eğlence kanallarımız FOXLIFE, FX ve FOXCRIME’da Türkçe dublaj ve seçilebilir Türkçe alt yazı sunmaya başladık. Daha önce videoya gömülü, seçilebilir olmayan şekilde orijinal dil ve Türkçe alt yazı sunuyorduk. Burada da FOX ile aynı çözüm üzerinden ilerledik ve gittikçe artan oranda tematik eğlence kanallarımız için Türkçe dublaj ve alt yazı opsiyonu vermeye başladık.
- Bir diğer yatırımınız olan dosya tabanlı iş akış otomasyonu yatırımı. Bu konuda ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?
Tematik kanal operasyonlarını yapan takım arkadaşlarımızla ayrı çatılar altındayken bu kanalların playout ve up-link operasyonları ayrı ayrı ülke ve ayrı ayrı firmalardaydı.
Yönetimi ve izleyici taleplerine hızlı cevap verebilmek oldukça zordu. Zaman içinde işler geliştikçe bu şekilde şekillenmişti.
Birleşince bu operasyonları tek bir çatı altından nasıl yapabileceğimize çalıştık. Mevcut kanalımızın teknik ve operasyon imkânları, altyapısı ve kadrolarıyla çok büyük kolaylık sağladı, düzgün bir temel olduğunda üzerine ilave sistemler ve operasyonlar eklemek kolay oluyor.
Oldukça rekabetçi bir bütçe ile yola çıktık, bir şasi üzerinde birden çok kanala branding dâhil playout yapabilen (Channel-in-a-Box) Imagine Nexio ve otomasyon olarak da FOX tarafında yaklaşık 10 yıldır kullandığımız, bu süre zarfında hiç sorun yaşamadığımız yine Imagine’in ADC otomasyonundan devam etmeye karar verdik.
Dünya üzerinde Nexio ürünü ilk kullanan kanallardan biri olduk. Ürünün yeni olması sebebiyle ilk başta bazı aksaklıklar oldu ancak bunları hem Imagine hem de Bilgipark’ın destekleriyle zaman içinde büyük ölçüde aştık.
- Dosya tabanlı iş akışı otomasyonuna geçmeniz kanala ne gibi avantajlar sağladı? Bu sistemi hangi işlemler için kullanıyorsunuz?
En başta verimlilik sağladı tabii. Bunun dışında ilk yayın akışının planlamasından playout’a hatta playout sonrasına kadar tüm süreçler en az operatör müdahalesiyle yürüyor. Sonuçta bir ya da iki operatörle 7-8 kanalın tüm yayın operasyonu sağlıklı bir şekilde yapılabiliyor. Anlık yayın akışı/reklam akışı değişikliği gibi müdahale imkânımız var. Partner platformlara daha önce sunamadığımız Simulcryption imkânı sunabiliyoruz.
- Yine önemli bir diğer yatırımınız olan kurgu sistemleriniz için gerçekleştirilen ortak disk sistemi çözümü. Bu çözüm hakkında neler söylemek istersiniz? Bu çözüme yatırım yaparken nelere dikkat ettiniz?
On-Air departmanımızda ağırlıkla Avid çözümleri kullanıyoruz. Kanal sayılarının artması, mecraların çoğalması iç ve dış müşterilerin talepleri neticesinde doğal olarak departman üzerindeki iş yoğunluğunu artırdı ve ortak çalışma ve saklama alanlarının büyütülmesi ihtiyacı ortaya çıktı. IBC’de de incelediğimiz EditShare ürünü Avid ISIS/NEXIS ürünlerine ciddi bir alternatif olarak karşımıza çıktı. Yapılan testler, müşteri referans ve geri bildirimleri firmanın rekabetçi fiyatı ile daha doğru çözüm oldu konusunda ikna olduk. Ekipler memnun.
- UHD içerikler FOX’ta kullanılmaya başladı mı? Ortak disk sistemi UHD kurgu yapmanıza olanak sağlıyor mu?
On-Air departmanımız UHD içerik kullanıyor ve gerektikçe tanıtımların bir kısmını UHD olarak üretiyor. Ancak mevcut yayın sistemlerimiz UHD yayın yapmamıza olanak sağlamıyor. İzleyici tarafında da henüz yeterli UHD içerik talebi ve yeterli UHD/4K TV alıcı penetrasyonunun oluştuğunu düşünmüyoruz. Bundan sonraki yatırım zamanı geldiğinde sektör dinamiklerine göre yeniden değerlendiriyor olacağız.
- Bu yatırımları gerçekleştirirken hangi sistem entegratörleriyle çalıştınız? Sistem entegratörleriyle çalışmak size ne gibi avantajlar ve destekler sağladı?
Zaman içinde çeşitli teknik yatırımları yaparken yerli ve yabancı birçok sistem entegratörü ile çalıştık. Burada bahsettiğimiz projelerde ise Bilgipark ile çalıştık. Bilgipark ile rahmetli Aşkın Erdemir Bey ile başlayan çok eski bir -iş ilişkisi demiyorum- dostluğumuz var. Ticari kaygılardan çok müşteri ve çözüme odaklı hareket eden entegratörlerle daha rahat çalışıyoruz. Sistem entegratörü / çözüm ortağı birçok aşamada bizlerin işlerini kolaylaştırıyor. Doğru ürün seçilmesinden, iyi fiyat alınmasına, kurulum süreçlerinin doğru planlanmasına, eğitim ve canlı sonrası desteğine kadar birçok alanda bize katkı sağlıyor. Satış sonrası destek konularında da ağırlıklı yerli firmalarla çalışmayı tercih ediyoruz.
- TV yayıncılığının global anlamda geleceği hakkında neler söylemek istersiniz? Geleneksel yayın teknolojileri hızla evriliyor ve halkadaki zincirlerin yeri değişiyor. Örneğin 5 yıl sonrası için bir kestirimde bulunabiliyor musunuz?
Hepimizin takip ettiği gibi lineer kanallar özellikle de yeni kuşak tarafından eskisi kadar yoğun takip edilmiyor. Yeni alışkanlıklar iletişim ve mobil teknolojilerin de desteğiyle artık izleyici isteği zaman istediği yerden medya tüketiyor. Bu da bizlere yeni teknolojiler ve imkânları sunmak ve/veya çeşitlendirmek şeklinde geri dönüyor. Futbol müsabakaları ve konserler gibi canlı izlemenin anlamlı olduğu etkinlikler hariç lineer kanalların bir süre daha istikrarlı gideceğini ve sonrasında düşme eğilimine gireceğini söyleyebiliriz. Disney +, Hulu, Netflix gibi B2C ya da FOX+, National Geographic+ gibi B2B servislerin medyanın daha fazla tüketileceği mecralar olacağını söylemek zor olmasa gerek.
- Teknik çalışanlarınızın bilgilerini güncel tutabilmek için nasıl bir yol izliyorsunuz? Yatırımları yaparken veya sonrasında düzenli bir eğitim süreci oluyor mu?
Büyük bir networkün bir parçası olmak tabii bu noktada avantajlı. Çok çeşitli ülkelere yayılmış farklı tecrübe ve bilgi sahibi çok sayıda ekipler var.
Çeşitli konularda bilgi alışverişi yapıyoruz, bir ürün ya da çözüm denenmiş mi, fayda ve dezavantajları neler vb., ayrıca düzenli toplantılarımız da oluyor.
Özellikle NAB ve IBC’nin hemen öncesinde tüm FOX ve FNG operasyon ekipleri bir tam gün toplanıyoruz ve çeşitli konularda paylaşımlarımız oluyor. Endüstri, teknoloji nereye gidiyor, emerging/gelecek vaad eden teknolojiler neler ve buna benzer konular.
Bunların dışında yaptığımız yatırımlar hem teknik ekipler hem de kullanıcılar tarafında doğal olarak bir eğitim fırsatı oluyor. Olabildiğince bunları değerlendiriyoruz.
- Ülkemiz yayıncılığında televizyon kanallarının para kazanması neredeyse imkansız. Yatırımlarınız için bütçe yaratma konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz?
Grup olarak operasyonu yalnızca medya olan tek kuruluşuz, medya haricinde bir iş kolumuz yok. Sadece medyadan para kazanıyoruz, yine sektöre, dolayısıyla da ülkemize ve insanımıza yatırım yapıyoruz. Medyadan para kaybedip başka iş kolları ile bunu süspanse etme durumumuz yok.
Dolayısıyla yaptığımız faaliyeti doğru ve en iyi şekilde yapmamız gerekiyor. Bu hem çok zorlayıcı, hem de ufuk açıcı. Mesela son birkaç yıldır içeriklerimizin uluslararası pazarlardaki satışları çok iyi gidiyor. İyi ve farklı içerikleriniz varsa iyi içerikler üretebiliyor / lisanslayabiliyorsanız yarışı önde götürüyorsunuz.
Bizim ayrıca teknik ve operasyon birimi olarak klasik, alışılmış harcama merkezi yerine gelir getiren/kâr eden birim olma hedefimiz var. Çok radikal bir hedef. Bunu da büyük ölçüde gerçekleştirmeye başladık. Platformlara ve diğer kanal ve yayıncılara çeşitli altyapı ve operasyonel hizmetler sunuyoruz. Komple bir ya da birçok kanalın playout, uydu operasyonları, up-link, monitoring, altyapı kiralama vb çözümler sunuyor ve gelir elde ediyoruz. Simulcryption uydu maliyetlerimiz bir ölçüde dengelememize yardımcı oluyor.
- Teknik altyapılarına yatırım yapacak kanallara önerileriniz neler olur?
Nasrettin Hoca’nın fıkrasındaki gibi “damdan düşmüş” birileriyle konuşmaları oldukça faydalı olacaktır 😊.
Türkiye’de bu konularda hem medya şirketleri tarafında hem de firmalar tarafında oldukça tecrübeli, bilgi ve tecrübelerini paylaşmaya hazır çok değerli kadrolar mevcut. Internet ve sektörel dergi ve yayınları söylemiyorum bile.
- Geleceğe yönelik yeni yatırımlar var mı?
Her geçen gün yeni ürünler, yeni projeler ve yeni servisler sunan öncü ve yenilikçi bir kuruluşuz. Bunlar yeni ihtiyaçlar ve hedefler ortaya çıkartıyor doğal olarak. Özellikle FOX tarafında konvansiyonel sistemlerimiz ekonomik ömürlerini doldurmaya başladı; router & glue ekipmanları, video switcher, ses mikseri vb. gibi sistem elektroniklerinde yatırımlar düşünüyoruz.