Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Radyo Yapımları İçin Yeni Teknik Mimariler ve Kurulum Modelleri
Radyo Yapımları İçin Yeni Teknik Mimariler ve Kurulum Modelleri
18.05.2020 17:38

RadioMan tamamen bulut ortamında oluşturulan ilk tarayıcı tabanlı radyo yapım ve yayın sistemi. Bu radyo hizmeti (radio-as-a-service) planlamadan kurguya ve yayına kadar her şeyi sunan klasik bir radyo yayın sisteminin tüm işlevlerini, bir web tarayıcıdan erişilebilen bulut ortamında çalışan yazılımda bir araya getiriyor. 

RadioMan’in yeni sürümünün hedefi her şeyden önce kurulumu teknolojiden bağımsız yapmak ve kullanıcılara RadioMan’i ister bulut ortamında, ister fiziksel donanımda, ister ikisinin karması olarak kurmak istesinler eksiksiz denetim sunmak. 

Şekil 1. Radyo yapımını sanallaştırma

Bu yaklaşım radyo yayıncılığında işlemleri yavaşlatan IT altyapısını ortadan kaldırıyor ve kullanıcının gereksinim duyduklarına ve IT altyapılarının yapabileceklerine göre kurulum modelini seçmesine izin veriyor. 

Analogdan dijital IP’ye geçişi yaşadık, ama IP’den sanala doğru olacak bu bir sonraki geçiş radyo yayıncıları için oyunun kurallarını gerçek anlamda değiştirecek. Kolay kurulum ve etkin maliyet avantajlarının yanı sıra RadioMan dinleyiciye yakınlaşmak için kullanıcının radyoyu en iyi yaptığı şeyler için kullanmasına imkan veriyor. 

Kullanıcı arayüzünden kurulum modeline kadar tüm RadioMan altyapısı baştan aşağı web teknolojileri kullanılarak tasarlandı. RadioMan üçüncü tarafların teknolojileriyle bütünleştirme geliştirmeyi uygulama düzeyindeki API’lerden çok daha kolay ve hızlı hale getiren bir RestAPI de kullanıyor. 

Şekil 2. RadioMan ile ses altyapısının bütünleştirilmesi

RadioMan fiziksel radyo stüdyolarından sanal olanlara geçerken yola çıkan engelleri ortadan kaldırıyor. Her radyo istasyonu kendi yerindeki pahalı donanımı kaldırıp sanal ortamlara, özellikle küçük, hızlı, geçici, sadece web üzerinde radyo istasyonlarına geçmenin avantajlarından yararlanabilir. Birçok yerde pahalı tesis içi altyapıya sahip olmak yerine RadioMan altyapının tek bir merkezi yere taşınmasına imkan veriyor. 

RadioMan’e bir web tarayıcı yoluyla sanal olarak erişmek için dizüstü bilgisayarlar ve tabletler ince istemciler olarak kullanıldığı için, sanal ortamlar sayesinde RadioMan kullanıcıları farklı yerler arasında serbestçe hareket edebiliyorlar. Daha az donanım gerektiği için kullanıcılar farklı yerler arasında seyahat edebiliyorlar ve fazla donanım gerekmeden programları kendi yerlerinde yaratabiliyor, kurgulayabiliyor ve yayınlayabiliyorlar.

İstasyonun kendi tesisinde daha az fiziksel yazılım ve donanım olması sayesinde bakım çalışması ve maliyet de büyük oranda azalırken, arka planda yeni yazılım özellikleri ve güncellemeleri kesintisiz olarak kurulabiliyor.

RadioMan ile Ses Altyapısının Bütünleştirilmesi

RadioMan modüler bir radyo stüdyosu ve IT altyapısı sağlayarak radyo istasyonlarına eski teknolojiyi kaldırma imkanı veriyor RadioMan playout sunucuları ve arka uç altyapı gibi endüstriden bağımsız teknoloji kullanılan sanal sunucular üzerinde kuruluyor. Kısa sürede IT altyapısının her kısmı sanallaştırılabiliyor. 

Şekil 3. Yeni stüdyo bütünleşmesi mimari gerektiriyor

RadioMan sayesinde kullanıcılar istedikleri ince istemci üzerinde herhangi bir tarayıcıyı kullanarak sisteme erişebiliyorlar. Eski sistemlerde kullanıcılar tek bir makineye erişmeye çalıştıklarında oluşan sıkışıklık işlemleri önemli ölçüde yavaşlatıyor. Ama Radio-Man’in dahili yük dengeleyicisi kullanıcılara yükü dengelenmiş arka uç altyapı üzerinde http trafiğini yeniden yönlendirme imkanı veriyor. Arka ucun kendisi Apache web sunucular üzerinde çalışıyor ve ön ve arka uç altyapılar arasındaki mesajlaşma web üzerinde ActiveMQ mesajlaşma yoluyla denetleniyor. Kullanıcı için kurulumu daha da düşük maliyetli ve kolay hale getirmek için RadioMan 6 ile birlikte PostgreSQL veri tabanı da kuruldu.

Tüm HTML arayüzü RadioMan kurulumunun içerisinde çalışıyor ve üçüncü tarafların eklentilerine gerek kalmıyor. Daha da iyisi, RadioMan Rest API kullanıcının gereken etkileşimi oluşturmasına izin verdiği için üçüncü tarafların MAM, trafik ve haber odası sistemleri gibi teknolojileri RadioMan ile bütünleştirilebiliyor.

Kurulum Modelleri

RadioMan’in temel prensibi, sistemin mümkün olduğu kadar az merkezi konumunun olması. Her şey sanal bir model çerisinde oluşturulabiliyor ve bir bulut ortamında kurulabiliyor veya gerekirse playout sunucularıyla yerel olarak da kurulabiliyor. Bu eğer internet bağlantısı güvenilir değilse kullanışlı, çünkü merkezi playout sunucusuyla senkronize oluyor ve kullanıcı yine yerel bir verici kule üzerinden yayın yapabiliyor.

Şekil 4. Sanal kurulum modeli

RadioMan 6 sistemlerden birinin arızalanması durumunda sistemin tam yedekle paralel olarak çalışmasını sağlıyor. Böylece kullanıcı hangisi kendisine en uygunuysa yerel bir kurulum modeli, sanal bulut modeli veya ikisinin karışımı arasından seçim yapabiliyor. Kendi özel sanal bulut ortamı, başka bir bulut firması veya RadioMan 6’nın default olarak kullanmakta olduğu Amazon Web Hizmetleri gibi farklı bulut satıcılarından da sistemi kurabilir. Bulut ortamına kurulum kullanıcılara IT altyapıları ve işletme maliyetlerini azaltmalarında ve kaynakları en çok gereken yerlere aktarmakta yardımcı oluyor.

Mimarideki diğer bir değişim, donanımı azaltmanın bir yolunu bulmak ve stüdyodan yayın kulesine bir ses sinyali gönderme işlemini basitleştirmek. Kodlama iş akışının donanımdan yazılıma kaydırılması, ses sinyallerinin radyonun kendi tesisinde donanım gerekmeden IP üzerinden kodlarının çözülmesini sağlıyor. 

Şekil 5. Bulut playout ile RadioMan

Buluttan veya kullanıcının kendi sanal ortamı içerisinde IP protokolleri üzerinden iletim yapmak için kodek yazılımları oluşturmak, anahtar teslimi bir çözüm yaratmanın önemli bir kısmını oluşturuyor Bunu başarmanın bir yolu, sinyali bir RTP protokolü üzerinden göndermek, ses kodeğini bu iletim protokolünün içine paketlemek ve bunu protokolü açıp ses yayınını kule aracılığıyla gönderebileceğiniz yayın kulesine göndermek. Bu çözüm kullanıcıya kendi tesisinde donanım aygıtları kullanmak gerekmeden yerel bir yayın kulesi aracılığıyla sinyalleri gönderme imkanı veriyor. 

Bu arka uç modeli kullanıcıya RadioMan 6’yı bir mobil yayın aracı olarak kullanma olanağı da veriyor. Bilgilerin ve yazılımların hiçbiri kullanıcının kendi aygıtında çalışmadığı için, canlı radyo etkinliklerini hazırlamak ve yayınlamak için tablet veya dizüstü bilgisayar gibi her türlü ince istemciyi kullanabiliyorlar. 

Şekil 6. Radyonun sanal hale getirilmesi

Bu model çok sayıda yerden birçok kullanıcının aynı anda içerik hazırlamasına da imkan vererek, telefon hizmetlerine olan gereksinimi ortadan kaldırıyor. Ortak çalışılan bir sunucunun veya söyleşi yapılan kişinin özel bir makine üzerinden rama yapması yerine, istasyonun mikserine aktarılıp web arayüzü yoluyla gereken her şey yapılabiliyor. İstasyon kullanıcılara kullanıcı adı ve parola ile birlikte genel bir açık URL veriyor, böylece istedikleri uzak noktadan sisteme giriş yapıp WebRTC ile katkıda bulunabiliyorlar.

Yeni Kuşak Yayın Yapımı

Sanal radyo yapımcılığında gelecek adım. RadioMan sayesinde kullanıcının kullanmak istediği her türlü ince istemci üzerinde bir hTML uyumlu tarayıcı içerisinde her şey yapılabiliyor. Sistemin doğası denetimi kullanıcıya geri veriyor ve sistem bulutta, donanım üzerinde veya karma kurma konusunda karar verme imkanı sunuyor. 

RadioMan katkıda bulunma için WebRTC kullanıyor; dağıtım içinse web radyo ses akışı yapmak için dahili bir IceCast sunucu içeriyor.

Tüm bu özellikler sayesinde RadioMan her boyutta radyo istasyonları için geleneksel bir radyo otomasyon ve yayın çözümünden daha uygun maliyetli ve kolay kurulumlu.

En Çok Okunanlar
Dergi