Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Sinemada Makyaj ve Saç Tasarımı Alanında Uluslararası Ödüllendirmeler: Eleştirmenler ve Bafta (British Academy Awards) Ödülleri
Sinemada Makyaj ve Saç Tasarımı Alanında Uluslararası Ödüllendirmeler: Eleştirmenler ve Bafta (British Academy Awards) Ödülleri
27.04.2021 10:39

Ödüller, adil verildikleri sürece, hem ödül alanlar hem de onları örnek alanlar açısından kaliteyi yükselten ve özendiren bir etkiye sahiptir. Makyaj ve saç tasarımı alanında da ülkemizde festivallerde ve ilgili organizasyonlarda değerlendirme kategorileri arasına alınması konusunda ısrarcı tavırların sebebi daha özenilerek iş yapılmasını teşvik edeceği görüşüne dayanmaktadır. Çok uzun yıllardır Avrupa ve Amerika’da, özellikle sinema alanında, makyaj ve saç tasarımına önem verilmesinin bir göstergesi de ilgili sektörlerde ödüllendirmenin gerçekleştirilmesidir diye düşünülebilir. Bu kapsamda; 26. Eleştirmenlerin Seçimi Ödüllerinde 7 Mart 2021’de Los Angeles’da Critics Choice Association (CCA) yine makyaj ve saç tasarımını değerlendirmeye aldı. 

Critics Choice Association (CCA) 400’den fazla televizyon, radyo ve çevrimiçi eleştirmen ve eğlence muhabirini temsil eden ABD ve Kanada’daki en büyük eleştirmen kuruluşudur. 2019 yılında Yayın Film Eleştirmenleri Birliği ve Yayın Televizyon Gazetecileri Derneğinin resmi birleşmesi ile film, televizyon ve akış içeriği arasındaki ayrımların çelişkisini fark ederek kurulmuştur. 2020 yılında gösterime girmiş olan filmlerden Ma Rainey’s Black Bottom”, Chadwick Boseman için En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Saç ve Makyaj kategorilerinde ödüle layık bulunmuştur. Makyaj ve Saç Tasarımını gerçekleştiren Matiki Anoff daha önce makyaj alanında “8 mil”, “Siyah Giyen Adamlar” ve “Ödül Peşinde”, Larry M. Cherry saç tasarımı alanında “Deja Vu”, Sergio Lopez-Rivera “Mançuryalı Aday” ve “Tanrının Kitabı” ve Mia Neal ise saç tasarımı alanında “İnanılmaz Örümcek Adam” gibi filmlerde görev almışlardır.

74. British Academy Film Ödülleri (BAFTA Film Awards)

Londra’da 10 Nisan akşamı Royal Albert Hall’de gerçekleştirilen 74. BAFTA’da, makyaj ve saç tasarımı alanında, 9 Mart 2021 tarihinde 5 aday belirlenmişti ve bu adaylardan Ma Rainey’s Black Bottom bu alanda ödüle hak kazanmıştır. 

Adaylar The Dig, Hillbilly Elegy, Ma Rainey’s Black Bottom, Mank ve Pinocchio idi. Adaylarda dikkat çeken; genellikle dönem filmi olmaları sebebi ile, söz konusu dönemin moda görünümlerini, oyuncuların fiziksel özelliklerinde yansıtmalarıdır. Oyuncuların karakter yaratımında, makyaj ve saç tasarımı ile birlikte, tamamlayıcı olan kostüm ve aksesuarlarla dönemi canlandırabilmek mümkün olabilmektedir. 

  • The Dig - Makyaj: Jenny Shircore

  • Hillbilly Elegy - Makyaj ve Saç Tasarımı: Patricia Dehaney, Eryn Krueger Mekash, Matthew Mungle

Filmin oyuncularından Glenn Close’un farklı rollerde canlandırdığı karakterlerde makyajın etkin kullanımını görebilmek açısından başarılı örnekler olarak verilebilir.

  • Ma Raıney’s Black Bottom - Makyaj ve Saç Tasarımı: Matiki Anoff, Larry M. Cherry, Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal

  • Mank - Makyaj ve Saç Tasarımı: Colleen LaBaff, Kimberley Spiteri, Gigi Williams

  • Pinocchıo - Makyaj ve Saç Tasarımı : Dalia Colli, Mark Coulier, Francesco Pegoretti

Kaynakça: 

YAZAR HAKKINDA
Doç. M. Sevtap Aytuğ
Uşak Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Yeni Medya Bölümü