Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Yeni güncelleme ile Pro Tools Ultimate HDX Sistemi Artık “Hybrid Engine” Destekli
Yeni güncelleme ile Pro Tools Ultimate HDX Sistemi Artık “Hybrid Engine” Destekli
21.06.2021 17:24

HDX sistemine Hybrid Engine eklendi. Pro Tools | Carbon ile başlayan bu akıllı donanım-yazılım bütünleşmesi, bir butona dokunarak DSP ve asıl (native) sinyal işleme arasında kesintisiz geçiş yapmaya imkân veriyor.

Pro Tools performansını maksimuma çıkarma

Hybrid Engine olmadan HDX mikser işlevleri ve DSP görevleri için ağır yük taşıyor. Ana bilgisayarda çalışan asıl eklentilerden başka, tüm Pro Tools oturumunu 18 adet DSP çekirdeği ile 2 adet yüksek performanslı FPGA çipi yürütüyor.

HDX’in gücü, kayıt gecikmesini 1 milisaniyeye indirerek neredeyse ortadan kaldırması ve deterministik, güvenilir performans sunması. Fakat “determinizm” sözcüğü oturum boyutuna bir sınır koyan sert ve hızlı bir ses sınırı anlamına da geliyor. Dolby Atmos miksleri gibi yoğun eklentili oturumlarla ve yüksek kanal sayısıyla çalışan kullanıcılar için bu kısıtlayıcı olabiliyor. Ayrıca aynı kanal üzerinde asıl ve DSP eklentileri kullanılırken HDX verimsiz olabiliyor. Örneğin bir DSP eklentisi HDX ile ana bilgisayar arasında gidiş dönüşe neden olduktan sonra bir asıl eklenti konması gibi. 

Tam tersi, Hybrid Engine sinyal işlemeyi DSP ile asıl miks sistemleri arasında bölüyor. Güçlü bilgi işlem gücünün avantajından yararlanarak, oturumu ana bilgisayar üzerinde çalıştırıyor. Ardından, CPU’yu desteklemek veya sıfıra yakın gecikmeyle kayıt yapmak gerektiğinde, HDX’in kendi DSP devresine hızlı erişim sunuyor.

Sonuç, performansta öneli bir artış getiriyor. Hybrid Engine sayesinde büyük oturumlar daha pürüzsüz yürütülebiliyor, çünkü aynı anda asıl ve DSP ile işlenmiş sesleri kullanabiliyor. Aynı kanal üzerinde asıl ve DSP eklentilerini kullanırken gidiş-gelişi de ortadan kaldırıyor. Bunun sistem gecikmesini azaltarak getirdiği ek avantaj, bir kontrol yüzeyinin fader ve knob tepkiselliklerini doğrudan iyileştiriyor. Bu güçlü yeni yetenekler sayesinde bilgisayar yükseltildiğinde tam gücünün farkına varılabiliyor ve gerektiğinde istek üzerine HDX’in benzersiz yeteneklerinden yararlanmaya devam edilebiliyor. 

Tek HDX kartla daha fazlası

Hybrid Engine olmayınca, HDX’in kart başına 256 ses sayısıyla sınırlı olması, oturum boyutuna bir üst sınır koyuyor. Ses post prodüksiyonunda çok büyük boyutlu miksler yaygın ve bu bir sorun. Üç kart ve 768 sesle bile DSP headroom yüzlerce mono kanal, surround kanal ve eklenti arasında hızla uçup gidebilir. 

Son Pro Tools | Ultimate sürümüyle tüm örnek hızlarında asıl ses sınırı 2048’e çıktı. Böylece HDX Thunderbolt 3 MTRX Studio Bundle gibi tek kartlı HDX sistemleri dahil tüm HDX yapılandırmaları aynı inanılmaz ses sınırına sahip olabiliyor. 

Bir butona dokunarak gecikmeyi kısaltma

Gecikmeli kayıt yapmak oturumda senkronizasyonun dışına çıkıldığını hissettirtebiliyor. Bu bir sanatçının yaratıcılığını bozabilir. Bir mühendisin ise kayıt sürecinde kesinti yaratabilir.

Hybrid Engine sayesinde bir butona tıklanarak gecikmenin rahatsız edici etkileri sıfırlanabiliyor. DSP Mode’da bir parça koyduğunuzda tüm sinyal zinciri ve AAX DSP uyumlu eklentiler doğrudan HDX kart üzerinde işlenirken, ana bilgisayar miksin geri kalanını oynatıyor. Değiştirildiğinde parça Native Mode’a geri dönüyor. Pro Tools’taki bu akıllı bütünleşme sayesinde gecikme sorunu olmadan takip ve miks arasında çok kolay hareket edilebiliyor.

Avid ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 259 79 71 numaralı telefondan Radikal Elektronik’i arayabilirsiniz.