Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > AEQ ALIO Taşınabilir IP Audio Kodeği
AEQ ALIO Taşınabilir IP Audio Kodeği
25.12.2021 11:52

AEQ; ALIO ile taşınabilir IP ses kodek bileşeni kavramını yeniden keşfediyor. ALIO EFP sahadan yayıncılık (haber, spor v.s.) uygulamaları için özel olarak tasarlanmıştır, ancak aynı zamanda çok çeşitli senaryolarda, hatta müzik etkinliklerinde kullanımı kolaylaştırmak için de optimize edilmiştir. Sıvı sıçramalarına, darbelere karşı dayanıklı kompakt tasarımı ile optimum kullanımın her zaman garanti edilmediği dış mekan kullanımı için tasarlanmıştır. N/ACIP Tech 3326 EBU standardına göre SIP iletişim protokolü sayesinde çoğu üreticinin diğer kodek bileşenlerine bağlanabilir. Ancak, başka bir AEQ kodek bileşenine bağlanırken, kullanıcılar, iletişimin kurulmasını ve ünitenin kontrolünü basit bir görev haline getiren özel bir OPUS kodlama algoritmasından yararlanabilirler. OPUS kodlama algoritması minimum gecikmeyle yüksek kaliteli ses sağlayan kodektir. AEQ Phoenix ALIO, AEQ’nun Phoenix Studio, Venus, Mercury ve Stratos gibi diğer tüm Phoenix AudioCodec ailesi için OPUS’a yükseltmeyi kolaylaştırma taahhüdü ile birlikte kullanıcıya teslim edilir. Bu durum tüm bu ürünlerin baz istasyonunun Phoenix ALIO olmasını sağlar.

ALIO; uyumlu kodek bileşenlerine bağlantıyı basitleştiren SmartRTP tescilli çağrı başlatma protokolüne sahiptir. Ünitenin istasyonunuzdan uzaktan çalıştırılmasını ve ayarlanmasını ise ControlPhoenix uzaktan kontrol yazılımı ile sağlarsınız. ControlPhoenix, arama başlatma süreciyle ilgili her şeyi ve ayrıca tüm ses parametrelerinin ayarlanmasını ve ALIO’nun yerel ses yönlendirmesini kontrol etmenizi sağlar. Cihaz ile  tüm giriş sinyallerini CUE yapılabilir. Gazetecinin /yorumcunun beklenmedik bir durumla karşılaştığında istasyondan yardım istemek için sistemi kullanmasını sağlayan “YARDIM” işlevinin de önemini belirtmek gerekir.

ALIO tüm bunların yanında aşağıdaki olağanüstü işletme fonksiyonlarına ve performansa sahiptir: 

  • Çift yönlü mono veya stereo çalışma 
  • Örneğin teknik koordinasyon için kullanılabilen ikinci mono veya stereo iletişim kanalı (opsiyonel lisans gereklidir) 
  • Her bir giriş için, örneğin harici ses kaynaklarının ayarlanmasına ve ses parametrelerinin her yorumcunun sesine göre ayarlanmasına olanak tanıyan ayrı düşük ve yüksek frekanslı ses ayarları 
  • N/ACIP standardı için gerekli algoritmaların ve yüksek performanslı OPUS kodlama algoritmalarının yanı sıra, düşük gecikmeli tescilli AEQ LD-Extend’i de içerir. Bu, ALIO’nun, yüksek kalite ve düşük gecikmeli kodlama algoritması ile OPUS uygulanmamış herhangi bir AEQ AudioCodec’e bağlanabilmesini sağlar. 

ALIO’nun kontrol arayüzü, çoğu zaman bir dış mekan raporu vermesi için bir teknisyen göndermenin mümkün olmadığı akılda tutularak tasarlanmıştır. Baz istasyonundan tamamen kontrol edilebilir ve ayrıca diğer AEQ Phoenix ailesi ses kodekleriyle birlikte çalışırken daha da basitleştirilmiş, anlaşılması basit seçeneklerle yerel olarak kontrol edilebilir. Buna ilaveten tabii ki gelişmiş parametre ayarlarına da her zaman gelişmiş MENU tuşu kullanılarak erişmek mümkündür.  

Tüm konektörler ve kabloların çalışma alanından uzak tutulması ve kontrol arayüzünün çalışmasını bozmaması için ünitenin sağ tarafında ve arkasında yer almaktadır. Arka panel ise Fantom beslemesine (menü ile değiştirilebilir) uyumlu mikrofonlar için 4 XLR konektörü ile IP bağlantı noktası ve güç kaynağı konektörü bulundurur. Sağ yan panelde ise iki farklı kulaklık devresi için 2 ¼” TRS jak konektörü ve stereo hat girişi ve çıkışı için 2 çift XLR konektörü bulunmaktadır.

İkinci kodek opsiyonu ile ALIO kullanıcının tam çift yönlü mono veya stereo program sinyali göndermesine olanak tanır. Ancak daha karmaşık senaryolar için isteğe bağlı, ikinci bir çift yönlü kanal sağlanabilir. Bu kanal ayrıca mono veya stereo olarak yapılandırılabilir ve örneğin teknik koordinasyon veya ikinci bir program kanalı için kullanılabilir. Bu özellik, ünitenin satın alınması sırasında veya daha sonraki bir aşamada gerekli olduğunda ayrı bir lisans aracılığıyla etkinleştirilir. 2. kodek seçeneği etkinleştirilirse, ses giriş ve çıkışlarının yönlendirilmesi aşağıdaki şekilde gerçekleştirilir: 

Her mikrofon veya stereo hat girişi, birinci, ikinci kodek bileşeninin TX devresine veya bir CUE’ye ayrı ayrı atanabilir. • Her iki kodek bileşeninin veya CUE veri yolunun içeriğinin dönüşü, HP1, HP2 veya Line OUT’a (veya hatta aynı anda birkaç çıkışa) yönlendirilebilir.


Phoenix ALIO için uzaktan kumanda, tüm AEQ Phoenix ses kodek ailesi üyeleri için ortak olan Phoenix Control uygulama yazılımına entegre edilmiştir. Ses yönlendirmeyi, her kanal için iletişim modunun seçimini ve kodlama algoritmasını basitleştirir, sanal VU-metreler aracılığıyla her kanal için gerçek zamanlı gelen ve giden ses seviyelerini gösterir. ALIO uzaktan kumanda ayrıca her bir ses kaynağı için ses seviyesinin, yüksek ve düşük frekansların ve ayrıca her bir çıkışa gönderilen ses kaynaklarının yönlendirilmesini sağlayan bir ses karıştırma penceresine sahiptir.

Dilerseniz biraz da ALIO’nun sahip olduğu kodlama algoritmalarını inceleyelim.  Gelişmiş kullanıcılar, Phoenix ALIO’nun sağladığı çok çeşitli kodlama algoritmalarından yararlanacaktır: G711, G722, MPEG 1 Layer II, AEQ LD Extend ve OPUS. Ancak işlemleri kolaylaştırmak için şunları yapmanızı öneririz: 

  • Farklı OPUS algoritmaları içeren birimin başına yapılandırılmış kodlama profillerinden herhangi birini kullanın. Bu profiller, OPUS Algoritmaları kurulu diğer herhangi bir AEQ Phoenix Ailesi AudioCodec ile Akıllı RTP protokolünü kullanarak iletişim kurarken çok çeşitli farklı program türleri ve ağ kaliteleri için uygundur. 
  • SIP veya RTP aracılığıyla başka bir AEQ Phoenix kodeğe bağlanırken AEQ LD-Extend kodlama algoritmalarından herhangi birini kullanın. 
  • SIP veya basit RTP modlarını kullanarak üçüncü taraf AudioCodec’lere bağlanırken, EBU N/ACIP tavsiyesiyle uyumlu zorunlu kodlama algoritmalarından herhangi birini kullanın; G722 ve MPEG 1 Layer II kodlama modlarından bazıları buna uygundur.

ALIO’nun iletişim arabirimi IP Ethernet bağlantı noktası arabirimi, RJ45 konektörüdür. Aynı arayüz üzerinden (2. kanal seçeneği satın alındığında) iki bağımsız bağlantı kurulabilir. Kablolu ağlar: LAN, DSL internet, VLAN, vb. Yanısıra IP arabirimine harici bir uydu arabirimi ile de bağlanabilir. IP arayüzüne 3G veya 4G modem bağlamak sureti ile GSM hatlarından yararlanılabilir. Kablosuz veri bağlantıları için de IP arayüzüne bir “kablosuz köprü”, WiMax veya WiFi anteni bağlanabilir.

ALIO’nun işletimini basitleştirmek için AEQ Phoenix ALIO, Akıllı RTP adı verilen otomatik bir arama oluşturma modu sağlar. AEQ ayrıca Phoenix ALIO’nun tüm kullanıcılarına AEQ SIP sunucusunda hizmet ve ücretsiz kayıt sunar. Cihazın opsiyonel olarak sağlanan ve iki saat süre ile işlevini sağlayan UPS ile de satın alınabildiğini unutmayın.

40 yıllık tecrübeye sahip AEQ ve KROMA ürünleri hakkında daha fazla bilgi almak için 0312 438 68 18 numaralı telefondan Türkiye tek yetkili distribütörü İdeaPro’yu arayabilirsiniz.