Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > San Francisco Operası, Lawo ile IP Sesi Benimsiyor
San Francisco Operası, Lawo ile IP Sesi Benimsiyor
26.12.2021 13:25

San Francisco Operası’nın 1932’de Van Ness Caddesi’nde Belediye Binası’nın bitişiğinde açtığı 3,006 kişilik tarihi War Memorial Opera House, iki Lawo mc² ses prodüksiyon konsolu ve ilgili I/O donanımı ile tiyatronun ses prodüksiyon sistemlerini birleştirerek, başlangıcı yaklaşık 7 yıl öncesine dayanan tamamen IP üzerinden ses (Audio-over-IP)  projesini tamamladı.

San Francisco Opera, post prodüksiyon kullanımı için 2015 yılında ilk Lawo konsolu olan bir mc²56 MKII satın aldı. Opera’nın teknik personeli geleceğe bakarken, önceki, ağa bağlı olmayan, artık kullanım ömrü dolmuş bir konsolu değiştirmeyi planlarken, bu başlangıç iyi bir test alanı oluşturdu.

San Francisco Operası Ses/Görüntü Mühendisi Doug Mitchell aktardı: “Sistemin bu kadar önemli bir parçasının artık hizmet dışı kalması kabul edebileceğimiz bir şey değildi. Yeni konsollar için temel gereksinimler basitti: Birincisi, konsolların yerel RAVENNA destekli olması gerekiyordu ve ikincisi, opera ve senfonik müziğin gerektirdiği kalite ve ayrıntıyla üretilmeleri gerekiyordu.

Mitchell: “2015 yılında post prodüksiyon tesisimiz için Nova73 Compact ile bir mc²56 MKII satın aldığımızdan, Lawo’yu zaten çok iyi tanıyorduk. Aslında, RAVENNA ses özelliği nedeniyle 2015’te Lawo’yu seçtik. 2007’den beri çok kanallı kayıt ve post prodüksiyon miksi için Merging Pyramix’i ve 2012’den beri tüm uzak mikrofon ön yükselteçlerimiz için Horus ve Hapi AD/DA arabirimlerini kullanıyorduk. İlk mc²56 MKII’yi mevcut altyapımıza entegre etmek, bağlantıları çok daha basit bir hale getirdi. Canlı ses konsollarımızda işe Lawo ile devam etmek için düşünmeye bile gerek yoktu.

Ana hedefi San Francisco Operası’nın canlı konser, yayın ve post prodüksiyon ses tesislerini 96 KHz’lik bir altyapı içinde bir araya getirmek olan yeni kurulum, sahne arkası beşinci kattaki ses kabini için yedekli bir A_UHD Core ile birlikte A__stage64 ve A__madi6 sahne kutuları, bir Lawo V__pro8 görüntü işlemci, prova ve gizli konuşmacılı duyuru mikrofonları (god mic) için VisTool RP uzaktan kumandalı bir Power Core RP içeriyor.  Orkestra düzeyinde, bir mc²36 MKII ses prodüksiyon konsolu izleyici alanına (FOH) ses sağlıyor. Sistemin omurgası iki adet Arista 7020 anahtarlama cihazı ile yönetiliyor.

Her iki yeni konsol da artık tüm kaynakları paylaştığından, FOH konsolunu ana ses konsolu ile entegre eden ikinci bir hedef de gerçekleştirilmiş oldu. Çıkışlar, RAVENNA aracılığıyla iki DirectOut Prodigy.MP’yi besler ve hoparlör dağıtımından önce matrislenir.

Mitchell açıklama yaptı: “Önceki donanımla ilgili en büyük zorluk, çok sayıda harici bağlantılı sinyal işleme donanımı gerektiren DSP eksikliğiydi. Daha önce ilk Lawo konsolumuzla AoIP altyapısını kurduğumuz için, mevcut kablolamayı kullanarak eski sahne kutularını Lawo A__stage64 ile değiştirmek ve konsolları, A_UHD çekirdeklerini, A__stages64 ünitelerini, A__madi6 ve Power Core’u bağlamak için Arista 7020’yi eklemek kolaydı.

Her şey çok kolay bir şekilde bir araya geldi. Alçak orkestra platformunda 64 mikrofon ön yükselteçli 2 Horus, RF mikrofonlar için 32 mikrofon ön yükselteçli 1 Horus, seyyar kullanımlı DSL için 16 mikrofon ön yükselteçi, tavanda asılı mikrofonlar için 8 mikrofon ön yükselteçli 1 Hapi, ve özel etkinlikler için 32 mikrofon ön yükselteçine sahip 1 taşınabilir Horus’umuz var. tavanda asılı mikrofonlar ve özel etkinlikler için 32 mikrofon presine sahip 1 taşınabilir Horus. Tüm Merging ön yükselteçleri ve A_Stage ünitelerini hem mc²56’lar, mc²36 hem de Power Core ile kolayca paylaşabilme özelliği, gerçekten de tamamen IP teknolojili bir ses ağının güzelliğini gösteriyor.” Mitchell, yeni Lawo sisteminin bir büyük avantajını daha vurguluyor: son derece esnek iş akışı.

Mitchell: “Tiyatroyu San Francisco Balesi ile paylaşıyoruz ve ikimizin de çok benzer, ancak farklı ihtiyaçları var. Şirketle geçirdiğim yirmi yıl boyunca, aramızda yılda iki kez gerçekleşen değişim her zaman oldukça karmaşıktı ve çok fazla bağlantı paneli değişikliği gerektirdiğinden çok zaman aldı.

Artık nihayet yeterince büyük ve esnek bir sistemimiz var, tek yapmamız gereken bazı mikrofonları değiştirmek ve mc²56 MKIII, mc²36 MKII ve Power Core’da farklı bir ayarı geri çağırıp çalışmaya başlamak.

Lawo ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 259 79 71 numaralı telefondan Radikal Elektronik’i arayabilirsiniz.