BBC’nin Netflix ve Channel 9 ile ortak yapımı olan Life in Colour, hayvanların renkleri nasıl kullandıklarını çeşitli türlerin gözünden yansıtıyor. Ultraviyole (UV) ve polarize ışık, insan görüş spektrumunun ötesinde yer alırken, bazı hayvanlar tarafından iletişim kurmak, eşleri cezbetmek ve vahşi doğada hayatta kalmak için kullanılırlar. Eleştirmenlerce beğenilen dizinin sunuculuğunu David Attenborough üstlendi ve Humble Bee Films ile SeaLight Pictures ortak prodüksiyoncuları oldular.
Life in Colour’ın dünyanın dört bir yanında kaydedilen üç bölümlük içeriğini çekmek için 30’dan fazla görüntü yönetmeni ile çalışıldı. Dizinin yapımcısı Sharmila Choudhury: “Büyük Bariyer Resifi’nde mercan kayalığı balıkları ve mantis karidesi hakkında efsane hikâyeler çektik. Tropikal ülkeler özellikle renkli hayvanlar açısından zengindir. Kosta Rika’da kızıl papağanları, Panama’da zehirli ok kurbağalarını, Güney Amerika’da flamingoları, Hindistan’da kaplanları ve tavus kuşlarını çektik.”
Bilim insanları, bir süredir hayvanların, gözleri farklı şekilde yapılandırıldığı için dünyayı farklı gördüklerini ve bazılarının insan gözünden daha fazla renk alıcısına sahip olduğunu biliyorlardı. Choudhury, “Fakat yakın zamana kadar, bu hayvanların gördüklerini tam olarak anlamamıza veya görselleştirmemize izin verecek bir teknoloji yoktu. Son birkaç yılda, renkli görme konusundaki bilimsel anlayış ve bunu gösterecek teknoloji ileriye doğru bir sıçrama yaptı ve artık uzman kameralar, uzun zamandır gözlerimizden saklanan bir dünyaya kısa bir bakış atmamızı sağlıyor.”
Bazı hayvanların nasıl gördüğünü simüle etmek için kamera sistemleri inşa etmek birçok zorluk çıkardı. Yönetmen Geiger açıklama yaptı: “Öncelikle hayvanların dünyalarını nasıl algıladıklarını anlamak çok önemli ve bunun için Illinois Üniversitesi’nden bilim insanları Viktor Gruev’e ve Queensland Üniversitesi Beyin Enstitüsü’nden Justin Marshall ve Sam Powell’a danıştık. UV ve polarizasyon fotoğrafçılığı uzun bir süredir var, ancak bu diziyi benzersiz kılan şey, hem görünür ışık görüntülerini hem de diğer dalga boylarını aynı görüntüde birleştirmesi.”
Geiger, teknolojinin yeterince küçük ve araziye ve su altına girebilecek kadar sağlam olması gerektiğine dikkat çekti. Yeni yazılımla birleştiğinde, çözümün yeni yönleri ortaya çıktı. Geiger’in ekibi saniyede 50 kare hızında RED MOSTRO 8K çekti ve bazen daha fazla kare hızına ihtiyaç duyarlarsa 6K çözünürlüğe indi. Geiger şöyle anlattı: “Rory McGuinness ve ben sualtı sahnelerini birkaç yerde çektik. Bu hikâyelerde, boyutları açısından daha az olağanüstü olmayan, ancak su altında çekim yapmanın ek zorluklarını bize yaşatan küçük, hızlı hareket eden hayvanlar vardı. Her türün davranışlarını öğrenmek, sahada olabildiğince hazırlıklı olmak için araştırmacılarımızla çok zaman geçirdik. İki ana kamera sistemi seçtik: Nauticam muhafazasında bir RED HELIUM ve Gates muhafazasında bir Sony F5/RAW. Her iki sistem için de bizi makrodan mikroya taşıyabilecek çeşitli lens ve port seçeneklerimiz vardı.”
Belgesel ve vahşi yaşam kameramanı Djenguet, renge odaklanması nedeniyle vahşi Afrika maymunlarını (mandril) yakalamak için farklı bir yaklaşım benimsedi: “Boyutlarını vurgulamak için düşük açılı bir yöntem kullandım, özelliklerini ve renklerini vurgulamak için daha büyük görünmelerini sağladım. Ayrıca RED GEMINI’mi sensörün görebileceği her rengi yakalayabilmek için IPP2 ve geniş gamlı RGB moduna ayarladım.”
Kuş uzmanı, vahşi yaşam foto muhabiri ve film yapımcısı Tim Laman, RED kameraları kendi ifadesiyle “görüntü kalitesi, dinamik aralık, iyi renk tekniği, yüksek hızda çekim yapabilme” özellikleri için seçti. “Ayrıca, bu tür çekimler için inanılmaz derecede faydalı olan bir özellik de ön kayıt. Bir kuşun ne zaman konacağını, ne zaman görünmeye başlayacağını veya aniden başka bir şey yapacağını asla bilemezsiniz. Ön kayıt yapma ve bir şeyleri kaçırmama yeteneği çok büyük bir avantaj. Ayrıca sizi, bir şey olacağını düşündüğünüzde ama olmuyorken çok fazla gereksiz medyayı kaydetmekten ve kartlarınızı doldurmaktan da kurtarıyor.” Laman’ın tercih ettiği ayar, hız ve düşük gürültü için 75 fps kare hızında, 6K çözünürlükte çekim yapmak oldu: “Bu kuşlar çok hızlı hareket ediyor. Onları insan hızına düşürmemiz gerekiyor.”
RED ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 297 88 77 numaralı telefondan Provid’i arayabilirsiniz.