Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Yoğun Trafiği Yönetmek İçin Güçlü Altyapı Gerekli
Yoğun Trafiği Yönetmek İçin Güçlü Altyapı Gerekli
16.06.2022 11:47

Ufuk Bigay / CEO - SANATADAM


Gelecekler, geliyorlar derken geldiler. Sadece Amerika’ya değil hepimize geldiler. Tüm dünya konvansiyonel yayıncılığın Streaming’e evrilişini izliyor. Dilediğimiz zaman dilediğimizle konuşma evriminden sonra şimde de aynısının yayın izleme versiyonunu yaşıyoruz. İsterseniz tüm sezonu bir oturuşta izleyebildiğiniz gibi, zamana yayarak istediğiniz kadar da izleyebiliyorsunuz.

Yayıncılık sektöründeki teknolojik devrimlerin hızından başımız dönüyor. Ben siyah beyaz televizyon yayıncılığından, 4K yayın yapan platformlara kadar tüm sürece şahit olanlardanım. Bu gelişimin çeşitli aşamalarında görüntü ve ses işleme tekniklerine hakim olma fırsatım oldu. Dijitalde teknoloji ilerledikçe, sunulan materyalin biçimi de değişti. Floppy diskte midi dosyası taşıyan biri olarak bizim jenerasyonun aklının alamayacağı büyüklükte dosyalar artık ülkeler arasında anlık yönetilebiliyor. 

Platform yayıncılığının başlaması ve internet hızlarının artması, sektörde ülkeler arası data transferini daha karmaşık ve yönetilmesi zor bir hale getirdi. Üst seviye içeriklerin güvenli bir şekilde saklanması dışında kullandığınız aplikasyonların da bu içerikleri işlemek için anında erişimine ihtiyaç doğmakta. VisionArtists on adet istasyonda, Adobe ve Avid programları kullanıyor. Disney+, Netflix ve HBOMax gibi platformların içerikleri bu istasyonlarda işleniyor ve yayıncının istediği spesifikasyonda, istenilen yere yükleniyor. Ayda yaklaşık 600 proje işleniyor. Mesela EMEA bölgesinin uyumluluk (compliance) hizmetini verdiğimiz platform önümüzdeki dönem daha büyük satın almalar yaparak repertuarını %100 oranında genişletmeyi düşünüyor. Biz de aynı hızda onların bu taleplerini karşılayacak şekilde hazırlıklarımızı yapıyoruz.

Elbette bu trafiği yönetmek için kuvvetli ve güvenli bir altyapıya ihtiyaç duyduk. Hem daha önceki tecrübelerimizden hem de dünyadaki gelişmelerin de takibi sonucu HP altyapısı ile Ross Video -Primestream kullanmaya karar verdik. Geniş depolama alanımızı hızlı yönetmek ve ileride ön gördüğümüz kapasiteleri karşılamak için mükemmel bir çözüm sistemi. 

Ürkütücü olan, böyle bir sistemi kurduktan sonra işletebilmek, yani servis. Burada da Orsatek devreye girdi. Satın almadan kuruluma ve sonraki eğitim süreçleri dahil hep yanımızda oldular. Ve uyum sürecini de hızlıca tamamlamış olduk. Artık tüm trafik, müşterilerimizin istediği güvenlik ve teknik standartlarda. İçeriğin büyüklüğü her ne olursa olsun tüm istasyonlar aynı anda dev dosyaları işleyebiliyorlar. Bu sistem işi yapış biçimimizi değil işe bakış açımızı değiştirdi. Şimdi daha korkusuzca daha büyük projelere girme cesaretimiz var. 

Lokalizasyon tüm dünyada büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Kültürler arası uyum yine yerel şirketler tarafından sağlanacak. Bu servisler yüksek teknolojiye ve yetişmiş işgücüne ihtiyaç duyuyor. Bir yandan sektöre hizmet verirken bir yandan da ihtiyacımız olan personeli yetiştirmemiz gerekiyor. Bu da mevcut makine parkına ek istasyonlar ve ek trafik yükü demek. Dolayısıyla planlamayı yaparken esnek bir altyapınız olası çok önemli. Ve planlamamızın yeni amiral gemisi Ross Video – Primestream.