Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Sony Future Filmmaker Awards Hakkında Merak Edilen Her Şey
Sony Future Filmmaker Awards Hakkında Merak Edilen Her Şey
21.09.2022 14:18

Sony, Future Filmmaker Awards’ın lansmanını kutlamak için ödüllü tiyatro, televizyon ve film yönetmeni ve Jüri Başkanı Justin Chadwick ile bir söyleşi yaptı. Yönetmen bugünkü film endüstrisinin durumu, kısa film formatının neden bu kadar güçlü olduğu ve bu heyecan verici yeni programa başvurularda nelere dikkat edeceği hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

Mandela: Long Walk to Freedom (2013) ve The Other Boylen Girl (2008) gibi klasiklerin yanı sıra ödüllü Boy (2012) kısa filmini de yönettiniz. Dokuz dakikalık film, Timothy Spall tarafından canlandırılan bir marangoz ve bisikletçi oğlunun hikayesini anlatıyor. Bir yönetmen olarak kısa film formatı, uzun metrajlı bir film üzerinde çalışmaya kıyasla ne gibi yaratıcı fırsatlar sunuyor?

Kısa bir filmle, hiç kimseye veya hiçbir şeye bağlı değilsiniz. Bir fikir, kişisel bir fikir belirleyebilirsiniz ve kendinizi ifade etmekte tamamen özgürsünüz. İnanılmaz derecede özgürleştirici bir ortam çünkü fikrinizde tamamen orijinal olabilirsiniz. Size net olma fırsatı verir: Tek bir konsepti keşfedebilir ve hikayenize hizmet edebilirsiniz. Bu genellikle kariyerinizin en mutlu anlarıdır; aynı vizyonu paylaşan bir grup insanla bir film yaptığınız zamandır.

British Academy Film Awards (BAFTA) ve Emmy Award dahil olmak üzere bir dizi prestijli ödüle aday gösterildiniz. Film yapımcıları için ödüller neden bu kadar önemli?

Bence sektör tarafından tanınma, film yapımcıları için her zaman büyük bir adım. Ödüller, hikayenizin takdir edildiği ve daha önce kapatılmış olabilecek kapıları açabileceği anlamına gelir. Bleak House, yüksek çözünürlükte yapılan ilk televizyon dönem dizisiydi ve hikaye anlatımına modernlik duygusu getirdik. Bleak House ile kazandığımız ödüller daha sonra ilk filmimi yapmamı sağladı, bu yüzden ödüller gerçekten film yapımcıları için bir platform sağlıyor. Bir film yapımcısını, çalışmalarında gerçekten bir şeyler görebilen biriyle buluşturabiliyor. Kariyer oluşturmaya ve aynı zamanda izleyici kitlesi edinmeye yardımcı olabilir, bu da nihayetinde hikaye anlatıcılarının istediği şeydir: insanların filmleriyle bağlantı kurması. Sony Future Filmmaker Awards bunu kesinlikle yapacak.

Başlarken Spike Lee ve Jane Campion’un ilk filmlerinden ilham aldığınızdan bahsetmiştiniz. Aboneli internet yayın akışı hizmetlerinin popülaritesinin artmasıyla birlikte, bağımsız sinemanın geleceğini nerede görüyorsunuz?

Görüntü akış hizmetlerinin yükselişi harika bir gelişme. Bu teknolojide yenilik ve uluslararası öykü anlatımı var ve artık 15 - 20 yıl önce bu kadar kolay olmayacak olan diğer filmlere ve hikayelere erişmenin yollarına sahibiz. Ev eğlencesi herkesin hayatının büyük bir parçası, ama seyircilerin büyük ekranda bir film izlemenin kolektif deneyimini yaşadığı bir sinemada oturmak kadar özel bir şey yoktur ve umarım bu asla azalmaz. İnternet yayın hizmetlerinin beklenmedik alanlardan hikayelerle farklı ve özgün sesler bularak bağımsız sinemanın geleceğinde önemli bir rolü olacağını düşünüyorum. Bu yeni ödülün bunu desteklediğini hissediyorum.

Görüntüleri izleme şeklimiz değişiyor. Bölümler 15 dakika uzunluğunda olabilir ve bir dizide uzunluk da değişebilir; örneğin Amerikalı film yapımcısı Barry Jenkins’in son projesini alın. Mükemmel hikaye, eksiksiz bir canlandırmayla (veya bir yaşam kesitiyle) 2 veya 5 dakikada anlatılabilir ve ilgi uyandırmak için büyük bütçeli olması gerekmez. İnsanlar hikaye anlatmanın ve film izlemenin yeni yollarına erişebiliyorlar. Bunu kutlama fırsatına sahip olmamız çok heyecan verici.

Sony Future Filmmaker Awards’da kazanan ve aday listesine giren tüm film yapımcıları, film yapımcılığı işine benzersiz bir bakış açısı kazanacakları iki günlük bir atölye programı için Sony Pictures Los Angeles stüdyosuna bir gezi kazanacak. Deneyiminizi göz önünde bulundurarak, bu ödül neden bu kadar sıra dışı?

Bir film yapımcısı olarak, genellikle filminizi yaptırmaya ve insanları buna ikna etmeye çalışıyorsunuz. Kısa film yapmak inanılmaz bir başarı, bu yüzden bir filmin takdir edilmesini sağlamak ve dünyanın en büyük filmlerini yapan en büyük stüdyolardan birini ziyaret etmek inanılmaz. Bu mesleği eylem halinde görmek, filmlerin yapımının, prodüksiyonunun, dağıtımının nasıl gerçekleştirildiğine tanık olmak eşsiz bir fırsat. Sektörün ticari tarafını görmek ve Hollywood film yapımcılığının mekanizmasının içine girmek inanılmaz.

Sony Pictures Studios ile Culver City’deki 1924’te kurulan MGM film setinde muhteşem sesli çekimlerin sahne arkası turuna katılmak adeta bu dünyanın dışında bir deneyim. Sony Pictures stüdyosunda bir film yaptığımda, oradaki desteğe inanamadım. Herkes yardım etmeye ve teknolojik açısından yenilik yapmaya çok hevesliydi. Başka projelerde çalışan diğer film yapımcılarını ve bölümleri de görebilirsiniz. Film yapımcıları, stüdyonun günlük düzeyde nasıl çalıştığını görebilecekler. Yaratıcı merkez olan bu süreci görmek inanılmaz derecede aydınlatıcı. Kazananlar ve aday listesine giren film yapımcıları için ortak bir deneyimi paylaşma fırsatı çok heyecan verici bir olasılık. Yetenekleri tanınacak, desteklenecek ve teşvik edilecek.

Sony Future Filmmaker Awards’a başvurularını hazırlayan film yapımcılarına hangi üç tavsiyeyi verirsiniz?

Cesur olun ve orijinal olun. Ayrıca, sektördeki insanlara size yardım etmeleri için yaklaşmaktan korkmayın. Elinizden geldiğince hazırladığınızdan emin olun. Filminizi kısa ve net tutun. Kararsız kalmayın ve kendinize güvenin. Orijinallik arıyoruz. Tadını çıkarın!

Sony Future Filmmaker Awards ödüllerinde Jüri Başkanı olmanız için size cazip gelen şey ne oldu?

Sony’nin endüstrinin, teknolojinin ve hikaye anlatımının değiştiğini nasıl anladığını ve sınırları nasıl zorlamak istediğini bilmek oldu. Hikayeleri için bir platforma ihtiyaç duyan yeni nesil film yapımcıları var ve Sony Future Filmmaker Awards bunda rol oynayacak. Acemi bir film yapımcısı iken böyle bir fırsatım olsaydı, bu şansı kaçırmazdım. Yeni ve çeşitli yetenekleri kutlayan bir programa dahil olmak, çok istediğim bir şeydi.

Sony Future Filmmaker Awards başvurularında görmeyi umduğunuz bir şey var mı?

Orijinal bir ses ve bir hikayenin anlatılma biçimi açısından sıra dışı bir şey arıyorum. Başvurular arasında gerçekten heyecan verici ve beklenmedik bir şeyin olacağını umuyor, bu konuda açık fikirli olmak istiyorum.

Sony Future Filmmaker Awards Yarışmasına Katılmak İçin Tüm Bilmeniz Gerekenler

Sony Future Filmmaker Awards, Kaliforniya’nın Culver City kentindeki Sony Pictures stüdyosunda iki günlük ilham verici bir atölye programı aracılığıyla yapımcılara film endüstrisinin iç işleyişine dair benzersiz bir bakış açısı sunuyor. Katılımı ücretsiz ve herkese açık olan yarışma, hikâye anlatımına yeni bir bakış açısıyla orijinal sesleri getirmeyi umuyor. Film yapımcıları için bir yarışmaya kabul edilmek, görünürlük ve tanınma sağlayarak, kariyerlerinde bir sonraki adımı atmak isteyenler için öncelik listesinin üst sıralarında yer alıyor. Aşağıda, başvurunuzun rekabette daha ileri gitmesine yardımcı olacak bazı önemli noktalar var.

1. İlham veren videoları araştırmak için zaman harcamak her zaman faydalı olsa da, stil, konu veya anlatım açısından başka çalışmalardan esinlenerek türetilmiş olan başvurular, bir sonraki değerlendirmeye kalma şansını kaçırabilir. Kendine özgü sesinizi bulun.

2. Sizin için doğru yarışmayı ve kategoriyi seçmek için zaman ayırın. Filmmaker, Student Filmmaker ve Future Format olmak üzere üç kategori var.

3. Başvurmadan önce kuralları okuduğunuzdan emin olun. Göndereceğiniz çalışma (Filmmaker, Student Filmmaker yarışmaları için) tam olarak 5 ila 20 dakika veya (Future Format için) 2 ila 5 dakika arasında değilse, ne yazık ki filminiz ilk turu geçemez.

4. Çalışmanızın tüm gerekli kriterleri karşıladığından emin olmak için başvuru kontrol listesine de bir göz atın.

5. Girişinizi saygın bir meslektaşınıza gösterin. Uygulayabileceğiniz bazı yararlı geri bildirimler verebilir, ancak önemli mesajlarınız ve yaratıcı seçimleriniz konusunda kendinize güvenmeye devam edin.

6. Başvurunuzu hazırlamanın son aşamalarındayken, nihai sonucu ve jürinin başvurunuzu nasıl inceleyeceğini aklınızda bulundurun.

Bunları unutmayın:

  • Kişi başına tek bir gönderim
  • Filminiz 2021 veya 2022’de yapılmış olmalı
  • Lütfen gönderiminizin İngilizce olduğundan emin olun (veya İngilizce altyazı ekleyin)
  • Videonun tüm telif hakkını elinde tutmalısın

İlham Veren 5 Kısa Film

Ağustos normalde yılın daha sakin aylarından biridir ve bize ilham verici kaynakları yansıtma ve keşfetme zamanı verir, böylece gelecekteki projeler için yeni fikirler doğar. Bu önemli zamandan yararlanmaya yardımcı olmak için Sony, son sekiz ayda vizyona giren en iyi kısa filmlerden bazılarını seçti. Bu seçki, kısa film ortamı aracılığıyla izleyiciyle iletişim kurmanın bir dizi yenilikçi tekniğini ve yeni yollarını vurguluyor. Konuları çevre odaklı etkileyici belgesellerden akıl sağlığı üzerine güçlü bir yoruma kadar değişen bu kısa filmler, Sony listesinin en üst sıralarında yer aldı.

Sony Future Filmmaker Awards, film yapım endüstrisindeki orijinal sesleri yükseltmek ve kariyerlerinde bir sonraki adımı atacak yetenekli kişileri desteklemek için kuruldu. En iyi kısa filmlerinizle ücretsiz olarak katılın ve Sony Picture stüdyosunu ziyaret ederek sektör hakkında özel bilgiler edinme şansını yakalayın.

Flowers, Dumas Haddad

Bu afro-fütüristik bir aşk peri masalı, bir annenin oğlunu teslim etmesi töreninin ardından, 1930’lar ve 50’lerden kalma klasik Disney hikayelerine göndermeler yaparak, bir büyüme masalı için metaforları modernize ediyor.

Nervoza, Thesse Meijer

Short of the Week’te yer alan bu güçlü kısa film, yeme bozuklukları hakkındaki çirkin gerçeği ortaya çıkarıyor ve yeme bozukluklarıyla mücadele edenlerin hastalıkları artık görünür olmadığında bile süregelen mücadelelerini araştırıyor.

The Fourfold, Alisi Telengut

Moğolistan ve Sibirya’daki antik animist inançlara ve şamanik ritüellere dayanan, yerli dünya görüşü ve bilgeliğinin keşfi. Elle boyanmış görüntülerle, gezegenin sağlığı ve insan dışı maddeler için animizm fikirlerinin bir geri dönüşü.

Amerikan Scar, Daniel Lombroso

New Yorker tarafından görevlendirilen Daniel Lombroso’nun American Scar: The Environmental Tragedy of the Border Wall adlı belgeselinde eylemciler, ABD-Meksika sınırında Kuzey Amerika’nın evrimsel geleceğini değiştirebilecek bir çevre katliamını gözler önüne seriyor.

The Queen of Basketball, Ben Proudfoot

Oscar ödüllü bu belgesel, 1970’lerde bir basketbol fenomeni haline gelen, Olimpiyatlarda basketbol yapan ilk kadın olarak tarihe geçen ve Naismith Memorial Basketball Hall of Fame ünlüler salonuna alınan ilk iki kadından biri olan öncü atlet Lusia Harris’i konu alıyor. 

Kısa Film Neden Çekilir?

Sony Future Filmmaker Awards jüri başkanı Justin Chadwick, Olympic Velodrome pistinde çalışan, Timothy Spall tarafından canlandırılan bir marangozun hikâyesini anlatan 10 dakikalık bir film olan Boy’u yönetti. British Airways Great Britons yarışmasını kazanan etkileyici kısa film, altı milyondan fazla kişiye gösterildi.

Britanyalı aktör ve senarist Prasanna Puwanarajah tarafından yazılan Boy, Chadwick tarafından yönetildi ve prodüksiyonu Barnaby Spurrier tarafından gerçekleştirildi. Oyuncu ve yönetmen Richard E Grant, bir yıl boyunca Prasanna’ya danışmanlık yaparak, tüm süreç boyunca tavsiye ve rehberlik sundu. Danny Cohen’in güçlü sinematografisini ve Alex Heffes’in etkileyici müziğini kullanan genel prodüksiyon, güçlü bir etki yaratıyor izlenmeye değer kılıyor.

Peki, kısa film yapmanın avantajları nelerdir? Chadwick şöyle açıklıyor: ‘Kısa bir filmle bir fikri, anlatmak istediğiniz orijinal bir hikâyeyi belirleyebilirsiniz ve kendinizi ifade etmekte tamamen özgürsünüz. Piyasanın güçlerine, hedef kitleye veya diğer potansiyel etkilere uzun metrajlı bir filmde olduğu kadar bağlı değilsiniz. Tatmin etmeniz gereken daha az insan var ve tamamen hikâyenize hizmet etmeye odaklanabilirsiniz. Ayrıca size kesin olma ve tek bir fikri keşfetme şansı verir. Bir film yapımcısının kariyerindeki en mutlu anlarından bazılarının, kısa film yaptığı zaman olduğunu düşünüyorum.’

Chadwick, Boy’u yaptığında sektörde tanınan bir yönetmen olsa da, bir kısa film yaratmak, çok fazla risk almadan film yapım süreci hakkında bilgi edinmenin harika bir yolu - kendinizi finansal ve yaratıcılık açısından çok fazla bağlamadan deneyebilir ve çözümler bulabilirsiniz. Alanınızdaki ekip üyeleriyle bağlantı kurmanın harika bir yolu olmasının yanı sıra, bir kısa filmden beklenenler belirli uzmanlara daha cazip gelebilir; projenin çok fazla zaman almayacağını ve yaratıcı olarak çok daha özgürleştirici olduğunu bilmeleri, onları işbirliğine daha açık hale getirebilir.

İzleyicilerinizi bir hikâyeye -bir kişiye, bir olaya veya bir ana dair içgörüye- çekmek, net bir başlangıcı, ortası ve sonu olan, son derece güçlü ve tatmin edici olabilir. Uzun metrajlı bir filmden farklı olarak, bütün bir karakter kadrosunu ve onların tüm bireysel geçmişlerini tanıtmak için zamanınız yok, bu nedenle özellikle güçlü bir fikre odaklanmak mükemmel bir çalışma olabilir. Yaratıcılıktaki sınırlamalar, odaklanmayı başarmak için harika bir araç olabilir. Filminizi tamamladıktan sonra, onu bir kartvizit olarak kullanabilirsiniz. Gelecekte birlikte çalışmak istediğiniz kişilerle paylaşın, yarışmalara ve festivallere gönderin. Kısa film oluşturmak, film sektörüne başlangıç yapmak için mükemmel bir yol.

En Çok Okunanlar
Dergi