Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Twenty One Pilots Grubu Turne İçin L-Acoustics K2 Sistemini Seçti
Twenty One Pilots Grubu Turne İçin L-Acoustics K2 Sistemini Seçti
22.10.2022 11:31

Daha çok Twenty One Pilots olarak bilinen Tyler Joseph ve Josh Dun ikilisi, 2022 Billboard Müzik Ödüllerinde En İyi Rock Albümü ödülünü alan geçen yılki Scaled and Icy de dahil olmak üzere altı stüdyo albümü yayınladı. Bu yılın başlarında düzenlenen kapsamlı bir Avrupa festivali ve ikilinin 2021 yılı sonundaki uluslararası Takeover Turnesinin ardından, Twenty One Pilots şimdi de albümü destekleyen ikinci Kuzey Amerika turnesi olan The Icy Tour’da. Clair Global, Ocak ayından bu yana sanatçıların turne ses güçlendirme sağlayıcısı olarak hizmet veriyor ve mevcut konser turnesi için bir L-Acoustics K2 sistemi kullanıyor.

2016’dan beri grupla birlikte olan, önce sistem mühendisi olarak çalışıp, ardından Ocak 2019’da FOH görevlerini devralan Kenny Sellars aktardı: “Geçmişte bir dizi K2 sistemi üzerinde çalıştım ve ses tonlamalarından gerçekten keyif aldım. Twenty One Pilots grubunun konserleri, tipik bir pop-arena gösterisinden çok daha dinamik. Grup çok sayıda enstrüman kullanıyor ve konserlerde çalınanlar elektronik dans müziği (EDM) benzeri bas ve ağır rock unsurlarından, daha sessiz ukulele ve piyano ağırlıklı parçalara kadar değişiyor. Her gece en sessiz tonlardan en gürültülü anlara kadar bize seslerin aslına yüksek sadakat sunan bir sisteme ihtiyacımız vardı. KS28 ile birlikte K2’nin sesi bu gösteri için gerçekten iyi işe yarıyor.

Clair Global Sistem Mühendisi Christian Peterson, K Serisinin doğru seçim olduğuna katılıyor: “Turneye tam Mayıs ayındaki Avrupa festivaline başladıklarında katıldım. Bu süre zarfında, gösteriyi çok çeşitli sistemlerde dinleme şansını yakaladım ve kullandığımız K1 ve K2 donatımları üzerinde çalışmaktan gerçekten keyif aldım. Kenny ve ben Kuzey Amerika için bir sistem üzerinde tartıştık ve Soundvision’da çizdiğimiz ilk tasarımlar ideal gibi görünüyorlardı ve öyle de oldular.

Icy Tour’un hoparlör sistemi, dış dolgu (out-fill) sesleri olarak yanlarda 14 adet ek K2 ile 18 adet K2’den oluşan sol ve sağ ana gruplara ve 270 derece açılı askılarda 15 tane Kara II hoparlöre sahip. Alçak frekanslı ses güçlendirme, ses yön kontrolü için kardioid modda hem arkaya hem de öne bakan bir muhafaza ile ikişerli yedi hoparlör halinde gruplanmış 14 tane daha zemin bas hoparlörü ile eşleştirilmiş, her bir yanda asılı altı adet KS28 tarafından sağlanıyor. Ayrıca, altı Kara hoparlör ön dolgu (front-fill) sesleri sağlarken, dört tane A10 ise gerektiğinde yardımcı dolgu sunuyor.

Peterson paylaştı: “Bu turda elde edebildiğimiz ses kapsamının başarısına büyük bir katkı, K2’nin bize çok yönlülük sağlayan Panflex özelliği oldu. Bazı zorlu mekânlarda bize çok yardımcı olan Panflex sayesinde, izleyici alanlarına mükemmel şekilde ses ulaştırmak için ana ve yan hoparlör askılarının kapsamını genişletip daraltabiliyorum.

Peterson özellikle yazılımın Autosolver araçları sayesinde Soundvision’daki tahminlerin kalitesinin, sistem tasarımı için her sabah hızlı bir süreç sağladığını ekledi. “Turnemizin donatım planıyla mekân boyutlarını onayladıktan sonra, Autosplay ve Autofilter, daha sonra optimizasyon süreci ve mekân keşfim sırasında doğrulanan sistemin yerleştirilip kurulması konusunda bana güven veriyor. Sıcaklık ve nem düzenlemeleri için Autoclimate dahil olmak üzere kullanışlı M1 ölçüm fonksiyonlarından yararlanmamızı sağlayan P1 işlemciyi de beğendik.

Peterson’ın PA (Public Address) ses yükseltme sistemini her gün verimli bir şekilde kurup ve kalibre ettiği ortamda Sellars, her gece L-Acoustics yazılım araçlarından payına düşeni düzgün bir şekilde kullandı. Sellars şöyle konuştu: “Başlıca tüm sistemler üzerinde çalıştım ve her biri harika miks üretme yeteneğine sahip olsa da, araçlara en hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmem ve kararlar verebilmem, L-Acoustics’i farklı kılıyor. Array Morphing’deki Zoom Factor gibi LA Network Manager özellikleri, hoparlör gruplarında daha hızlı değişiklikler yapmama imkân verdi.

L-Acoustics ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 212 80 75 numaralı telefondan Asimetrik’i arayabilirsiniz.