Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Takashi Yamazaki Filmi Godzilla Minus One DaVinci Resolve Studio ile Derecelendirildi
Takashi Yamazaki Filmi Godzilla Minus One DaVinci Resolve Studio ile Derecelendirildi
15.05.2024 12:58

Blackmagic Design, Yönetmen Takashi Yamazaki'nin son çalışması olan Oscar ödüllü “Godzilla Minus One” filminin; DaVinci Resolve Studio kurgu, renk derecelendirme, görsel efekt (VFX) ve ses post prodüksiyon yazılımı kullanılarak renk derecelendirilmesinin yapıldığını duyurdu. Renk derecelendirme, ARTONE FILM'den Renk Uzmanı Masahiro Ishiyama tarafından DaVinci Resolve Advanced Panel kullanılarak gerçekleştirildi.

Yönetmenliğini, senaryo yazarlığını ve danışmanlığını Takashi Yamazaki'nin üstlendiği “Godzilla Minus One”, ilk Godzilla filminin 70. yıldönümü anısına çekildi. “Godzilla Minus One” 2023'te gösterime girmesinin ardından Japonya'nın yanı sıra diğer ülkelerde de büyük beğeni toplayarak, dünya çapında gişe hasılatı (Mart 2024 sonu itibariyle) 17,5 milyar yeni aştı ve 96. Akademi Ödülleri töreninde, En İyi Görsel Efekt dalında ödül kazandı.

ARTONE FILM'in müdür vekili ve renk uzmanı Masahiro Ishiyama şunları söyledi: “İlk olarak Yönetmen Yamazaki'nin bir önceki çalışması olan “Ghost Book” filminin renk derecelendirmesini yapma fırsatım oldu ve bu filmin yapımı esnasında, yeni Godzilla filmi için de teklif aldım.”

Filmin görünümünün oluşturulmasıyla ilgili, Ishiyama şunları belirtti: “Bahsi geçen dönem İkinci Dünya Savaşı sonrasında olduğundan, yönetmen dönemin atmosferini canlandırma arzusunu dile getirdi. Ancak, eski bir dönemi tasvir etmek için tipik bir solgun renkli ton kullanmayı istemedik. Bunun yerine, döneme dikkat ederken canlı renkleri korumayı hedefledik. Bu nedenle, DaVinci Resolve kullanarak çekim için bir LUT oluşturdum.

Film dijital olarak çekilmesine rağmen, dönemin havasını vermek için negatif filmin “yoğunluğunu” türeten Ishiyama şunları ekledi: “Dijitalde her şey aşırı net görünür. Öte yandan, negatif filmin de güçlü ve zayıf yanları var. Dolayısıyla, dijitalin hassaslığını gradyanlara bölerek, parlak bölgelerde lekeler oluşturup onları yumuşatarak, filmin derecelendirmesini yaptım. Ayrıca, cilt dokularını ortaya çıkarmak için kırmızı rengin parlaklığını önemli ölçüde düzelttim. Kırmızının parlaklığını azaltarak insanların yüzlerindeki kontrastı öne çıkardım. O dönemdeki ortamı göz önüne aldığımızda, oyuncuların cilt tonlarını güzelleştirmeye gerek yoktu, bilakis ortama uygun bir görünüm yaratmayı amaçladık.

Bunların yanında, derecelendirme sırasında iki farklı LUT kullanan Ishiyama, bu konuda şunları ekledi: “Kodak film görünümüne benzeyen bir LUT, Ginza’daki sahneler ve başka sahneler için gölgelerde kırmızı tonlarla kullanıldı. Bu, test derecelendirme sırasında oluşturuldu. Diğer LUT ise denizde geçen ‘Wadatsumi Operasyonu' adlı son savaş sahnesinde; ağartılmış, sert ve soğuk bir görünümle savaşın gerilimini göstermek için kullanıldı. Karakterlerin yüz ifadelerini göstermenin önemli olduğu sahnelerde, oyuncuların gözleri için maskeleri kullandım ve DaVinci Resolve'nin Orta Ton Detay ve Doku Vurgulayıcı işlevlerini kullanarak ayrıntıları düzeltirken, gözleri takip ettim. Gözler oldukça önemli olduğu için tüm önemli sahnelerde onları ayarladım. Filmlerde ve dizilerde en önemli şey, hikaye anlatımıdır. Renkleri düzenlerken yönetmenin talimatlarını nasıl yerine getireceğimi düşündüm ve renklerin hikayeye müdahale etmemesini sağladım.

Filmin post prodüksiyonunda ACES iş akışı kullanıldı. Ishiyama, bu konuda şunları belirtti: “VFX'i gerçekleştiren yapım şirketi Shirogumi, ACES konusunda geniş bilgiye sahipti ve benim de DaVinci Resolve kullanarak ACES'te renk derecelendirme konusunda deneyimim vardı. Bu sebeple, bu kez ACES iş akışıyla devam etme kararını verdik. Tüm ekibin aynı renkleri görmesini sağlamak üzere bir LUT oluşturdum. Birdenbire bir Dolby Cinema versiyonu oluşturmamız gerektiğinde, ACES iş akışı sayesinde, kırpmadan vurguları ve gölgeleri ayarlayabildim.

Ishiyama şöyle devam etti: “Görüntüleri Shirogumi ekibine teslim ederken, görüntülerdeki renk farklılıklarını ayarlamak için bir eşleştirme derecelendirmesi yaptım. Özellikle deniz sahnelerindeki hava durumu farklılıkları önemliydi. Bilgisayar yapımı görüntüleri, orijinal çekimlerden ve bileşik görüntülerden oluşturdukları takdirde son görüntüyü oluşturmanın zor olacağını düşündüm, bu yüzden onlara VFX plakaları olarak eşleştirilmiş renk derecelendirmeli çekimleri verdim. Onlar da bu çekimleri temel alarak bilgisayar efektlerini oluşturdular.

Renkli versiyona ek olarak, filmin “Godzilla Minus One/Minus Color” isimli tek renkli bir versiyonu da yapıldı ve Ishiyama bu versiyonun da derecelendirmesini üstlendi. Tek renk versiyonun yapılmasıyla ilgili olarak Yönetmen Yamazaki, Leica'nın monokrom fotoğraflarına benzer bir ışık ve gölge görünümü talep etti ve yalnızca önemli kısımların baskın bir şekilde görünür olmasını istedi.

Ishiyama bu konuda şunları söyleyerek sözlerini bitirdi: “Örneğin, deniz sahnelerinde RGB renklerini (kırmızı, yeşil, mavi) ayırdım ve kontrast oluşturmak için kırmızı haricindeki her şeyin parlaklığını azaltarak doygunluklarını azalttım. Bunun sonucunda, deniz zifiri karanlık hale gelmişti ve sadece insanların yüzleri ortaya çıkıyordu. Yamazaki San, denizin korkutucu göründüğünü ifade etti. İzleyicide içgüdüsel olarak korku ve heyecan uyandıracak bir film oluşturmayı amaçladığım için, böyle bir deneyim elde ettiğimize inanıyorum.


Blackmagic Design ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 222 45 02 numaralı telefondan MediaCast’i arayabilirsiniz.