Reklamı Kapat
Anasayfa > Söyleşiler > Ekotürk TV, ucu ekonomiye değen her alana dokunabilme hedefiyle yayında...
Ekotürk TV, ucu ekonomiye değen her alana dokunabilme hedefiyle yayında...
22.02.2019 18:34

Geçtiğimiz Ekim ayında yayın hayatına başlayan, teknik altyapı kurulumunu Bilgipark’ın gerçekleştirdiği Ekotürk TV’nin Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Özdemir’le kanalın kurulumu ve hedeflerini içeren bir söyleşi gerçekleştirdik.

  • Cengiz Özdemir’i tanıyabilir miyiz?

1961 yılında Kocaeli Hereke’de dünyaya geldim. Lisans ve yüksek lisans eğitimimi Ortadoğu Dilleri ve Kültürleri alanında Hollanda’nın Leiden Devlet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde tamamladım. Yurtdışında öğrenim gördüğüm yıllarda gazeteci olarak çalışma hayatına atıldım. Hollanda Kültür Bakanlığı’nın mali desteği ile yayınlanan Haber Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliğini yaptım. Hollanda’nın ilk Türk matbaasını açmak, ilk ticari işlerimden birisidir. 1994 yılında Türkiye’ye döndüm, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın basın danışmanlığını yaptım. Sonrasında Kültür A.Ş. genel müdürlüğü geldi. 2005’te TMSF tarafından Star, 2013’te ise Çukurova Medya Grup Başkanlığı görevlerine getirildim. 22 Ekim 2018 tarihinden beri, kurucusu olduğum yeni ekonomi kanalı Ekotürk TV’nin genel yayın yönetmenliğini yürütüyorum. 

  • Ekotürk TV fikrinin ortaya çıkışı ve kuruluş amaçlarına ilişkin bilgi alabilir miyiz?

Türkiye’de ve dünyada ekonominin gittikçe daha fazla konuşulduğu bir dönemdeyiz. Görünüşe göre bu dönem daha uzun bir süre de böyle devam edecek. Böyle bir ortamda ve konjonktürde ekonomi yayıncılığına her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu alanda ülkemizde bir boşluk vardı. Ekonomiyi her yönüyle ele alan, yalnızca finans piyasalarıyla veya belli bir kesimle sınırlı kalmayan, yalın, anlaşılır ve yerli bir ekonomi kanalı kurmak uzun zamandır aklımda olan bir fikirdi ve 22 Ekim 2018’de ‘’Hayatın İçinde’’ sloganıyla yayına başlayarak bu fikri hayata geçirdik. 

  • Bu kırılgan ekonomik ortamda yatırıma nasıl karar verdiniz? Projeyi ne kadar sürede devreye aldınız?

Ekonomi aslında her zaman kırılgandır. İnişler çıkışlar, yükselişler durgunluklar her dönem olur.  Kimsenin büyük çaplı yatırımlara cesaret edemediği, iddialı adımlar atmadığı ve kenara çekildiği zamanlar aynı zamanda en uygun fırsatlardır. Böyle dönemlerde cesurca atılacak doğru bir adım sizi çok daha hızlı bir şekilde öne geçirir. Elbette projenin ciddi bir fikri, fiziki ve teknik hazırlık süreçleri oldu. Fikir aşaması ile yayın hayatına geçme arasında yaklaşık 1 senelik bir zaman zarfı var diyebilirim.  

  • Projenin teknik altyapı çözümüne karar verirken neleri göz önünde bulundurdunuz? Teknik altyapı hakkında ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?

Teknik altyapı anlamında yurt dışında edindiğim tecrübeler ve gözlemlerim oldukça etkili ve belirleyici oldu. Dünyanın önde gelen büyük medya kuruluşlarının yurt dışı ofislerine yaptığım ziyaretler ve orada gördüğüm, hakkında bilgi aldığım sistemler kararımı etkiledi. Özellikle CNN Money kanalının Zürih’teki merkezi, kanalın teknik altyapısı anlamında kararımı şekillendirdi diyebilirim. 

  • Projeyi gerçekleştirirken sistem entegratörüyle mi çalıştınız? Cevabınız evet ise, sistem entegratörü teknik anlamda size ne gibi kolaylık ve avantaj sağladı?

Türkiye’de olmayan ancak yurt dışında yaygın bir şekilde kullanılan, Dalet isimli Fransız menşeli yeni nesil bir sistemi tercih ettik. Türkiye’de kullanılmıyor olmasının teknik anlamda avantajları olduğu kadar zorlukları da oldu. Bu noktada sistem entegratörümüz bu sistemin Türkiye’ye ve bizim kanalımıza adaptasyonu konusunda yoğun gayret gösterdi. 

  • Çalışanlarınıza proje, kurulum ve entegrasyonla ilgili eğitim verildi mi?

Elbette. Yayın hayatına geçmeden aylar önce ekibimiz çalışmalarına başladı. Çalışanlarımıza   sisteminin kurulumu ve entegrasyonu ile ilgili günler süren yoğun eğitimler verildi. Sonrasında bir test yayını dönemimiz oldu. Teknik anlamda karşılaşılan ve ileride karşılaşılabilecek her türlü soruna karşı alternatif çözümler üretildi, yol haritası hazırlandı. Bu süreçte sistem entegratörümüzle ekip arkadaşlarımın geceli gündüzlü gayretleri ve çok ciddi emekleri var. 

  • Ekotürk TV hangi platformlarda yayına çıkıyor? Mobil ortamlarda da yayınınız var mı?

Ekotürk hali hazırda tüm platformlarda yer alıyor. Digiturk, D-Smart, Kablo TV, Türksat, Turkcell, Vodafone TV gibi tüm platformlardan yayın yapıyoruz. Bunun ötesinde evde televizyon izleme oranının gittikçe düştüğü bir dünyada, elbette Youtube başta olmak üzere dijital ortamda da yayın yapıyoruz ve dijital ayağımızı zamanla daha da güçlendirme niyetindeyiz. “Türkiye’nin yeni ekonomi ekranı” sloganını kullanma sebebimiz, kanal yerine ekran kelimesini tercih etme nedenimiz de zaten geleneksel televizyonculukta yaşanan bu değişim ve dönüşüm. 

  • Yeni kurulan bir TV heyecanınız devam ederken, global anlamda TV yayıncılığının geleceğine ilişkin öngörülerinizi alabilir miyiz?

Dediğim gibi, her alanda olduğu gibi geleneksel medyada da ciddi bir değişim süreci yaşanıyor. Nasıl ki basılı gazeteler yerini git gide online mecralara bırakıyorsa, aynı süreç TV yayıncılığı için de geçerli. Ancak basılı gazetenin tamamen tarih olacağına inanmadığım gibi geleneksel televizyon yayıncılığının da ortadan kalkmayacağını düşünüyorum. Sosyal medya ve mobil platformlar ne kadar yaygınlaşırsa yaygınlaşsın, TV yayıncılığı daha uzun bir süre devam edecek. Yalnızca izleme alışkanlıkları ve yayıncılık şartlara adapte olacak, belki şekil değiştirecek ama yoluna bir şekilde devam edecek. Buna bir örnek vermek gerekirse, geçtiğimiz aylarda dünyanın ilk yapay zekalı haber sunucusu Çin’de tanıtıldı. Haber merkezimiz hızlı davrandı ve bu sunucu dünya televizyonlarında ilk mesajını Ekotürk’e verdi. Bu örnek şunu da gösteriyor; evet teknoloji gelişiyor, şartlar değişiyor, belki insan sunucuların veya TV muhabirlerinin yerini yapay zeka alacak, ama habercilik, TV yayıncılığı öyle ya da böyle devam ediyor ve daha uzun bir süre de edecek.

  • Ekotürk’ün geleceğe ilişkin hedeflerini öğrenebilir miyiz?

En başta belirttiğim ekonomi yayıncılığı anlamındaki boşluğu doldurmak ve herkese hitap eden, kapsayıcı, sade, yalın, anlaşılır bir ekran olmak en büyük hedefimiz. Spora, kültür sanata, siyasete, dış politikaya, iş dünyasına; kısaca ucu aslında ekonomiye değen her alana dokunabilme, bunu yaparken de pergel misali bir ayağı Türkiye’de sabit olup diğer ayağıyla dünyanın dört bir yanını dolaşan ufku ve vizyonu geniş bir ekran olma arzusundayız.


Ekotürk TV Teknik Ayrıntıları

Bilgipark, kanalın sıfırdan anahtar teslimi olarak tüm altyapısını projelendirmiş, satış, kurulum, entegrasyon ve eğitimlerini vermiştir. Teknik alanlar Bilgipark tarafından şekilde görüldüğü gibi 3 boyutlu olarak tasarlanmış ve hayata geçirilmiştir.

Sistem Dalet Galaxy five MAM (içerik yönetim sistemi) haber, stüdyo, anakumanda otomasyon sistemi kullanılmıştır. Dalet sistemi içerisinde editörler kendi ofis bilgisayarlarından haber ajanslarından gelen içerikleri takip etmekte, haberlerini oluşturmakta, prompter yazısını hazırlamakta, haberlerine ilişkin videoların montajını yaparak, kendi haberlerini masalarından kalkmadan seslendirmekte ve haberlerine ilişkin grafikleri (KJ) yine aynı arayüzde hazırlamaktadırlar. Bu sayede editör haberini baştan sonra kendisi hazırlamaktadır. Hazırlanan haber şef editör/haber müdürü onayı sonrası yayın akışına eklenerek haberde veya programlarda kullanılmaktadır. 

Panasonic stüdyo kameraları, Vinten robotik sistemleri üzerinde kullanılarak kameraman ihtiyacı ortadan kaldırılmıştır. Robotik kameralar rejideki kontrol sistemi üzerinden kontrol edilmektedir. Bu sayede minimum operatör ile yayın yapılabilecek bir çözüm oluşturulmuştur. Stüdyoda sadece Jimmy Jib için kameraman bulunmaktadır.

Sistem altyapısı ileride ikinci stüdyo ve rejiye genişleyebilecek şekilde tasarlanmıştır.

 

ETİKETLER
En Çok Okunanlar
Dergi