“Çözüm Ortaklarımızı Önemsiyoruz”
Mayıs ayının başında iki yeni projeyi işletmeye alan Avsistek firmasıyla bir söyleşi gerçekleştirdik. Avsistek Satış Müdürü Ahmet Özgür’den hem bu projeler hem de NAB fuarına ilişkin bilgiler aldık.
Avsistek, kurulduğu günden beri gerçekleştirdiği projeler ve yeni markalarla sürekli gelişiyor. Yeni projelere geçmeden önce Avsistek’in yeni marka ve çözümlerine ilişkin son bilgileri alabilir miyiz?
Bizim marketimizde şöyle bir çelişki var: Sistem kurulum ve mühendislik firması olayım, ama aynı zamanda kendi distribütörlüklerim de olsun, her şeyi ben yapayım, kimse kazanmasın, sadece ben kazanayım. Bizim ülkenin insanına has bir çelişki bu. Kolay da değişmez. Ama beşinci yılını geride bırakan Avsistek’te biz bu çelişkiden kurtulup, fark yaratmayı hedefledik. Evet JVC distribütörüyüz ve evet bir sistem kurulum ve mühendislik firmasıyız. Fakat her şeyi biz yapalım, sadece biz kazanalım, kimseyle paylaşmayalım gibi rijit bir tavrımız yok. JVC ile kutu satışı ciromuzu yaparken, diğer iş ortaklarımızla sistem kurulumuna odaklandık. Bu bakımdan Avmeda ve AGF Multimedya ile yaptığımız çözüm ortaklıklarının anlamlı olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz ay NAB fuarında da bazı yeni marka ve çözümleri portföyümüze ekledik. İngiliz prompter üreticisi CueScript, Telos Alliance’ın yeni IP tabanlı interkom çözümü Infinity bunlardan bazıları. Bir de yine İngiliz Broadcast Bionics firması ile radyo yayıncılığı için interaktif sosyal medya çözümleri üzerine çalışmamız var. Bu proje yakında başka bir söyleşi konusu olabilir.
Geçtiğimiz günlerde TR Haber ve TR 24 adlı iki televizyon kanalı projesi gerçekleştirdiniz. Bu projenin ayrıntıları, kullanılan ürünler ve çözümler hakkında bilgi alabilir miyiz?
Hemen söylemeliyim ki, iki projenin bir biri ile uzaktan yakından ilgisi yok. Tesadüfen aynı döneme denk geldiler. Sürpriz erken seçimler de hızlanmalarına vesile oldu. Çünkü her ikisi de haber kanalı olacak. Her ikisi de Türkiye’de ilklerin projesi olarak bence ezber bozdu.
Dünyanın hemen hiçbir yerinde haber kanallarında bizdeki gibi hararetli tartışma programları olmaz. Bizdeki bu heyecanı ekrana yansıtabilmek için yönetmenden ekran içine ekran, onun içine bir ekran daha, yetmedi onun da içine iki ekran daha açmak gibi bir talep var. Biz de FOR-A’nın 6 M/E video switcher’ı HVS-2000’i rejiye koyarak hem program yapımcılarını ve yönetmenleri memnun ettik, hem de kanal sahiplerinin cüzdanını yormadık. Her iki projede de ana kumandada FOR-A HVS-390 video switcher kullanıldı. Video router ise FOR-A MFR-3000 olarak seçildi. Bu sayede TR Haber ve TR 24 bir seferde Türkiye’de en çok FOR-A kullanılan projeler oldu. Her iki projenin sistem kameraları Sony HSC100, lensleri Fujinon, kamera destek sistemleri Sachtler, prompterları Autoscript, glue ekipmanı ise Imagine olarak seçildi.
Ses tarafında; TR Haber’de SSL System T / S-300, TR 24’te ise SSL L-200 konsollar tercih edildi. Böylece Türkiye’de ilk defa bu projelerde IP tabanlı, geniş format ses mikserleri kullanılmış oldu. Bunu, devamı gelecek önemli bir değişim hamlesi olarak görüyoruz. Yine ezber bozan ilklerden biri interkom sistemi seçimiydi. Her iki projede de RTS’in 32x32 interkomu Zeus kullanıldı. Ses monitörleri Mackie, telekonferans sistemleri Alman AVT Magic TH6, rack tipi hoparlörleri TSL MPA Solo-SDI olarak belirlendi. Türkiye’de kimsenin pek önem vermediği ses prosesörü unutulmadı ve Linear Acoustic Aero.10 son çıkışa dahil edildi.
TR Haber ve TR 24 projelerinin IT tarafını ise Avmeda ve AGF Multimedya ile çözüm ortaklığı yaparak çalıştık. Avsistek kurulduğundan bu yana Avmeda’yı zaten promote ediyordu. Bu iki projede çözüm ortaklığımız perçinlenmiş oldu. Avmeda playout, ingest, MAM ve haber otomasyon çözümleriyle projeleri destekledi. AGF Multimedya ise Characterworks logo ve karakter jeneratörlerini sağladı. Muadillerine oranla büyük ekonomi sağlayan her iki çözüm aynı zamanda kullanım kolaylığı ve esnekliği ile müşterilerimizi memnun etti.
Ayrıca TR Haber ve TR 24 aktüel/canlı yayın kamera tercihini ülkemizin önde gelen iki özel haber ajansı DHA ve İHA gibi Wi-Fi/4.5G uyumlu JVC GY-HM850E’den yana kullandı.
Projeleri gerçekleştirirken nelere dikkat ettiniz? Müşterinizin sizi ve ürünlerinizi tercih etmesinin en önemli kriterleri nelerdi?
Öncelikle hızlı hareket etmeliydik. Her iki proje de gündemde erken seçim yokken konuşulmaya başlamıştı ve planlanan test yayın tarihleri Haziran ayı idi. Ancak erken seçim kararı gelince bir ay kadar erkene almak durumunda kaldık. Onlarca markanın yüzlerce kalem ürününü bir yerde zamanında toplayabilmek ciddi lojistik becerisi ister. Müşterinin bizi tercih etmesinin ilk sebebi buydu. Bundan daha önemlisi sistemi hızlıca bir araya getirip, temiz montaj yapabilmekti. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki sistem kurulumu konusunda şu anda Türkiye’de en hızlı ve en temiz montajı Avsistek’in montaj ekibi yapıyor. 2016 yılının sonbahar aylarından bu yana bu ekip sürekli farklı projelerin montajında ve artık neredeyse gözü kapalı sistem devreye alıp, iş teslim eder hale geldi.
Radyo-TV kanallarının teknolojik yatırımlarında son 2 yıldır çok büyük durgunluk var. Bunun yanında çok büyük medya kuruluşları da yayıncılıktan çıkıyor veya çıkmaya çalışıyor. Bir yandan durgunluk var ama siz yine de ciddi projeler gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu iki durumu karşılaştırarak sektörün son durumunu değerlendirdiğinizde nasıl bir tablo çıkıyor ortaya?
Durgunluk olduğu doğrudur. Yatırımların yenilenmediği, büyük medya patronlarının yayıncılığı terk ettiği de doğrudur. Bunun değişik sebepleri var. Ekonomi politikaları, toplumun sosyo-kültürel, hatta sosyo-teknolojik değişimi pek çok aktörü bu sahneyi terk etmeye zorluyor. Ancak paniklemeye lüzum yok, çünkü bu aynı zamanda bir değişimdir. Ve değişim her zaman iyidir. Radyo televizyon yayıncılığı bilişim devriminin getirdiği imkanlar ile yeni yeni tanışmaya başladı. İnternetin radyo ve televizyon yayıncılığı ile bir bütün haline geldiği çağdayız. Türkiye belki biraz geriden takip ediyor ama bunun da iyi tarafını görmek lazım. Örneğin yıllar süren format çekişmesinin sonunda en doğru ve en ekonomik tercihi yapmak için yeterli gözlem zamanını kazanıyoruz. Bu gözlemi doğru yapamayan aktör sahneden ayrılmak zorunda kalabilir. Ama fırsat kollayan bir başkası da hemen onun yerini alacaktır.
Geçtiğimiz ay NAB fuarını ziyaret ettiniz. Fuar izlenimlerinizi öğrenebilir miyiz? Markalarınıza ait yeni teknolojiler ve ürünler var mıydı?
JVC’nin ilk 2/3 inç broadcast kamerası GY-HC900 Las Vegas’ta büyük heyecan yarattı. Bilindiği üzere Türkiye’de JVC son iki yılda büyük bir çıkış yaparak, özellikle Wi-Fi / 4.5G uyumlu aktüel / canlı yayın kameralarda GY-HM200, 660 ve 850 modelleri ile marketi salladı. Ama bu kameralar “entry level” olarak isimlendirdiğimiz 1/3 inç kameralardı. JVC şimdi bu “entry level” algısını değiştiriyor. Bu kameranın tanıtımını IBC fuarına doğru Türkiye’de yapacağız. Yüksek ses getireceğine eminiz. Fuarda JVC’nin yeni kameraları GY-HM180 ve GY-HM250 de ilk kez görücüye çıktı. Bu kameralar aslında GY-HM170 ve GY-HM200 kameraların güncellenmiş modelleri.
Bir başka yenilik ise matriks gerektirmeyen interkom sistemi. Telos Alliance TV Solutions Group markası Infinity, interkomda devrim niteliği taşıyan bir ürünü Las Vegas’ta ilk kez tanıttı. Hali hazırda Telos Alliance’ın iki markası Omnia Audio ve Linear Acoustic ile çalışan Avsistek, TV Solutions Group ile anlaşarak bu Infinity markasının distribütörlüğünü de aldı. Yine çok yakında bu ürünün de tanıtımlarını yapmaya başlayacağız.
Avsistek’in önümüzdeki döneme ilişkin hedefleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
Açıkçası 2018 yılının sonuna kadar takvimimiz dolu. Önümüzdeki aylarda bu projelerin de haberlerini, söyleşilerini yaparız kısmetse. Uzun vadede ise Digital Audio Broadcast (DAB) ve radyo yayıncılığı için interaktif sosyal medya çözümleri, yatırımları üzerinde çalışıyoruz.