Avmeda’nın kurucu ortaklarından Hakan Volkan ile firmanın ürünleri ve projeleri hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.
Bize Avmeda ve ürünlerinizden bahseder misiniz?
Avmeda ürünleri iki segment altında toplanmıştır. Marsis Standalone ürün ailesi içinde playout, karakter jeneratörü ve kayıt ile stream modelleri var. İster tek bir makinede “Channel in A Box” şeklinde, ister her biri ayrı makinede kullanılabilir. Standalone ürünler daha çok yerel kanal, SNG araçları, okullar veya kapalı devre ve internet TV uygulamaları için uygundur. Stabil ve kolay kullanımı ile tercih sebebidir.
Diğer ürün segmenti ise daha gelişmiş iş akışına uygun Marsis Otomasyon sistemidir. Yedekli yapıda çalışabilen ve tümüyle entegre bir sistemdir. Sunucu ve işlemci tabanlı playout - karakter jeneratörü - kayıt - arşiv ve haber otomasyonu yedekli veritabanı desteği sayesinde yedekli ve stabil çalışma imkanı sunar. Ayrıca gerekli durumlarda üçüncü parti grafik ve prompter sistemleriyle beraber çalışabilir.
Avmeda’da tüm iş akışı müşterinin istekleri doğrultusunda proje mühendislerimiz tarafından tasarlanır, gerekli R&D çalışması ve özelleştirmeler yapılıp, test ve son kontrollerden sonra teslim edilir. Sırf yazılım olarak veya anahtar teslim donanım ile beraber satış ve kurulum yapabilmekteyiz. Otomasyonun amiral gemisi haber ve gelişmiş arşiv yönetimidir. Haber kanalından genel eğlence kanalına, müzik kanalından yerel kanala kadar her türlü TV yayınına uygundur. Ayrıca tüm Avmeda sistemleri geleneksel SDI tabanlı ve IP - NDI - Streaming ile tüm popüler sosyal ağlar ile beraber çalışabilmektedir. Marsis ürünleri hem geçmiş hem de gelecek teknolojileri ile şimdiden ve her zaman uyumludur.
Aslen bir Türk firması olmasına rağmen Avmeda’nın müşterileri genelde yurt dışında. Kaç ülkede faaliyet gösteriyorsunuz? Kaç Avmeda kullanıcısı var?
Aslında ana merkezimiz kuruluşumuzdan beri Amerika’da olup, Türk yazılımcı ve mühendislerinin emeği ile bugünlere geldik. Global bir firma vizyonu ile yola çıktığımız 2013’ten bugüne kadar 80’den fazla ülkede 3.000’den fazla lisans sattık. Avustralya’dan, Bolivya’ya, Kanada’dan Nijerya’ya kadar 5 kıtada ürünlerimiz var. Karayip Adaları’nda çok büyük bir spor kanalı grubu, Latin Amerika’da birçok devlet ve majör özel kanalda ürünlerimiz kullanılıyor. Avrupa’nın en büyük kanallarından birinin ihalesini yeni aldık ve kurulum şu günlerde devam ediyor. Türkiye R&D ve satış ofisi, Amerika’da ana merkez ve Latin Amerika’daki ofislerimizden satış ve satış sonrası destek hizmetleri verilmekte.
Yazılımda kullanıcı desteği temel memnuniyet sebebidir. Bu kadar fazla müşteri için kullanıcı desteğini nasıl sağlıyorsunuz?
Açıkçası müşteri memnuniyeti ve desteği bu kadar fazla müşteri için gerçekten kolay değil. Bu yüzden zor arayüzlere sahip yazılımlar yerine her zaman basit ve kullanımı kolay ürünler geliştiriyoruz. Sadece kullanım tarafında değil, kurulum ve işletme anlamında da müşteriye çok az iş bırakıyoruz. Gerek videolar, gerekse kullanım kılavuzları ile destekliyoruz. Skype ve benzeri bağlantılarla müşterilerimize 7/24 yardım eden bir destek ekibimiz de var.
Türkiye’de bu yılın ilk yarısında Avsistek ile TR Haber ve TR24 projelerine imza attınız. Bu iki projeden biraz bahseder misiniz? Türkiye’de başka projeleriniz de var mı?
Avsistek ile beraber daha önce irili ufaklı birçok proje yaptık. Bu iki projenin çapındaki işler son birkaç yıldır Türkiye’de yapılmamıştı. Türkiye’de televizyoncular alışılagelmiş standart iş akışlarından farklı olmak, özellikle haberciliği daha farklı boyutlara taşımak istemişlerdir. Bunun içinde “kutunun” dışında düşünüp Avsistek - Avmeda ve müşteri üçgeninde hep beraber çalışıp ortaya “verimli” bir proje çıkardık. En başından beri herkes büyük bir özveri ile çalışıp, çok hızlı işleyen, gelen haberleri en doğru ve hatasız şekilde yayına veren bir sistem tasarladık. Her zamanki gibi kullanıcı dostu arayüzlerle kullanımı kolay - işletmesi kolay bir iş akışı yarattık.
Haberin oluşturulmasından, yayına çıkmasına kadar olan tüm akış Marsis Otomasyon tarafından yönetilmekte. Bu iki projede Marsis Haber Otomasyonu, Marsis Playout, Marsis Ingest ve Marsis Arşiv kullanıldı. Bunlara üçüncü parti grafik ve prompter sistemleri entegre edildi. Özellikle haber ve arşiv tarafında yeni geliştirmeler devam ediyor ve günün koşullarına hizmet edecek şekilde, endüstride devrim sayılacak özellikler eklenmekte.
Türkiye broadcast pazarını ve geleceği nasıl görüyorsunuz? Yeni projeleriniz nelerdir?
5 kıtada 80’den fazla ülkede satış yapan bir firmanın kurucu ortağı olarak gözlemim; Türkiye yayıncılık sektörü bence çok iyi durumda. Diğer ülkelerdeki işletmeleri gördükçe, Türk firmalarının iş akışı geliştirme, kurulum ve proje yönetimi konularında tüm dünya ile yarıştığını ve önde olduğunu düşünüyorum.
Yeni projelerimizden bahsetmek gerekirse, test aşamalarını başarıyla geçtiğimiz tamamen bulut tabanlı, herkesin kendi TV kanalını açabileceği ve bunu ister uydu - ister web tüm platforma dağıtabileceği bir sistem geliştirdik. IBC fuarından hemen sonra bu yeni sistemimizi aktif olarak son kullanıcının beğenisine sunacağız.