Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Sundance Film Festivaline Katılan Görüntü Yönetmenleri ARRI Kameralara ve Işıklara Yöneliyorlar
Sundance Film Festivaline Katılan Görüntü Yönetmenleri ARRI Kameralara ve Işıklara Yöneliyorlar
21.03.2022 12:04

Kaynak: ARRI

Sundance Film Festivali, bağımsız film yapımcıları için önemli bir buluşma noktası olup, projelerini çekmek ve aydınlatmak için ARRI’ye güvenmeye devam ediyorlar.

Her yılın başında, tüm sektörün gözleri, bağımsız film dünyasının sunduklarına bir göz atmak için ABD’nin Utah eyaletindeki Park City’ye dönüyor. Festivalde birçok filmin kamera arkasında ARRI kameralar ve ışıklandırma başrol oynadı. IndieWire’a göre, Sundance 2022’de gösterime giren 37 senaryolu kurgusal filmin üçte ikisi ARRI kameralarıyla çekildi. ALEXA Mini ile on altı, ve ALEXA Mini LF ile dört film gerçekleştirildi. Dördü ARRI film kameralarıyla ve biri de ARRI Rental’ın geniş formatlı kamerası ALEXA 65 kullanılarak çekildi.

Peki bu ARRI hakimiyetinin arkasında ne var? Aşağıda, festivalde filmleri olan görüntü yönetmenleri, yaratıcı hedeflerinin ardındaki düşünce sürecini ve bu hedeflere ulaşmak için seçtikleri donanımı anlatıyor.

Görüntü Yönetmeni (DP) Benjamin Kirk, “Watcher” 

“Watcher” filminin ana karakteri, yeni bir şehirde takip edildiği hissine kapılır. Kirk’ün yaklaşımı, izleyiciye onun yalıtılmışlığı ve huzursuzluğu hakkında öznel bir his vermekti. 

Benjamin Kirk, “Bana göre ARRI dijital kameralar, tüm dijital kameralar içerisinde en hoş renk reprodüksiyonuna sahip” diyor. “Watcher” filminden bir kare. Fotoğraf: Sundance’ın izniyle.

Kirk, son derece hızlı Hawk One4 küresel lensleri ALEXA Mini LF ile bir araya getirdi. “Bana göre ARRI dijital kameralar, tüm dijital kameralar içerisinde en hoş renk reprodüksiyonuna sahip. Geniş formatlı sensör bana daha sığ bir alan derinliği verdi ve bu da Julia’yı arka plandan ayırmama yardımcı oldu. Kameranın onu tasvir etme şeklinin, ruh hali ile yakından bağlantılı olması da bizim için önemliydi. Daha geniş bir merceğin distorsiyonu olmadan, geniş formatlı sensör ve lenslerin çok yakından odaklama yetenekleri, Julia ile kamera arasında çok daha yakın bir bağlantı kurmama yardımcı oldu.

 Kirk sözlerine devam etti: “Aydınlatma için hem stüdyoda hem de dışındaki çekim yerlerinde çok sayıda ARRI SkyPanel kullandık. Stüdyoda, dairelere yumuşak, eşit dağılımlı bir gün ışığı vermek için pencerelerde softbox ve S120 SkyPanel’ler kullandık. Ayrıca ışıklı arka fonu (translight) için ışığı tavana vurup sıçrayan ARRI HMI’ları kullandım ve hem stüdyodaki hem de dış çekim yerlerinde gece sahneleri için Romanya’daki sokak lambalarına özgün sodyum rengini oluşturmak için SkyPanel’lerden yararlandım. ARRI SkyPanel’leri seviyorum; çok güzel bir ışık kalitesine sahipler, çok yönlülükle birleştiğinde doğru rengi ve çok hızlı sonucu verecek şekilde ayarlanabiliyorlar.”

Görüntü Yönetmeni Benjamin Loeb, “After Yang”

“After Yang” filminden bir kare. Fotoğraf: Sundance.

Yüksek teknolojili bir yakın gelecekte geçen “After Yang”, kısmen çok yönlülüğü nedeniyle ALEXA Mini kullanılarak çekildi. 

Loeb şunları söyledi: “Filmin ana kısmı için 2,35:1 ve belirli sahneler için 4:3 ve yine bazı sahneler için 1,85 veya Super 16 kırpma ile çekim yaptık. Bu proje için daha sığ alan derinliği arayışımın aklımda neredeyse yanlış olduğunu buldum. Genel olarak doğru ya da yanlış demek değil. Ama bu formatlardaki Mini ile, görebildiğinizden çok daha fazla derinliği koruyorsunuz, bu da bana daha yapay gelebiliyor. İlginç bir görünüm.

Görüntü Yönetmeni Kasper Tuxen, “The Worst Person in the World” 

“The Worst Person in the World” filminden bir kare. Fotoğraf: Sundance.

Görüntü yönetmeni Kasper Tuxen, on ikinci uzun metrajlı filmi için 35 mm film çekme fırsatını değerlendirdi. Yönetmen Joachim Trier’in sözleşmesinde 35 mm film yazılı idi. Tuxen yorum yaptı:  “İkimiz de ARRICAM LT’nin mükemmel bir film kamerası olduğunu görüyoruz. 1.85:1 kadrajlama portreler için harika ve bu filmin de asıl olayı bu. Film birkaç yıl içinde geçiyor ve dört mevsimi de içeriyor. Oslo şehrini gerçekten çok iyi tanıdım ve tüm halleriyle gördüm. Doğal ışığın güzelliği görünümü belirledi, bu yüzden günün belirli bir anını çekmemiz gerektiğinde, mekandaki doğal ışık üzerinde çalıştım. Biraz greni korumak için daha hızlı film stokları, sert güneş ışığını yeniden oluşturmak için Cooke lensleri, ARRIMAX ışık kaynaklarını, ve daha yumuşak ışık için çarpıp sıçratan SkyPanel’leri kullandık. Günbatımından önceki o sihirli saatte, alacakaranlıkta ve şafakta çekim yapmanın ne demek olduğunu ve filmin havasına ne ifade ettiğini bilen bir yönetmene sahip olmak benim için bir lütuftu.

Görüntü Yönetmeni Cristina Dunlap, “Cha Cha Real Smooth” ve “Am I OK?” 

“Cha Cha Real Smooth” filminden bir kare. Fotoğraf: Sundance.

Dunlap, ALEXA Mini ile, genellikle Cooke S4i lenslerle çekim yaptı. Dosya formatı 4K UHD ProRes 4444 XQ idi. Aydınlatma için ARRI SkyPanel’ler, HMI’lar ve L-Series ışık kaynaklarından kapsamlı bir şekilde yararlandı.

Görüntü Yönetmeni Greta Zozula, “Call Jane” 

“Call Jane” filmi, Greta Zozula tarafından çekildi. Fotoğraf: Sundance.

Kamera, ARRI/Zeiss Master Prime lenslerle birleştirilmiş bir ARRIFLEX 416 idi. Özellikle iç mekanlarda 14 mm odak uzaklığına sahip bir lens yaygın olarak kullanıldı. Zozula açıklama yaptı: “416, açık ara en sevdiğim Super 16 kamera. Tasarımında inanılmaz derecede sessiz ve kolay. Ayrıca, günümüzün modern izleme standartları için bir HD kaynağa sahip olmanızı sağlıyor. Filmde, özellikle bağımsız filmlerde çekim yapma fikrini sunarken, ek süre ve güvenilirlik sorunları her zaman büyük bir endişe kaynağı olarak ortaya çıkıyor. Bu kamera, bu endişelere kolayca rahatlık ve güvence getiriyor.

Zozula, iç mekanlar için S60 ve S30 SkyPanel’lerin yanı sıra HMI’lar ve Fresnel’ler de dahil olmak üzere çok çeşitli ARRI aydınlatma araçları kullandı. “Nihai sonuçtan çok memnunuz. Super 16’nın dokusu ve görünümü bize yolun yaklaşık yüzde 80’ini yürümemizi sağladı. Bu görünümü koruyan lensler ve aydınlatma, film boyunca ton değişimlerinin kusursuz dengesini yarattı.

Görüntü Yönetmeni Pawel Pogorzelski, “Fresh”

“Fresh” filminden bir kare. Fotoğraf: Sundance 

“Fresh”, yeni erkek arkadaşının rahatsız edici iştahları olduğu ortaya çıkan bir kadın örneği üzerinden modern flörtün dehşetini anlatıyor. “Hereditary and Midsommar” ile adından söz ettiren Pogorzelski, her projede kapsamlı testler yapıyor. Bu durumda, deneyleri onu daha geniş sensör alanı için genişletilmiş ARRI ALEXA LF kamera ile Panavision 70 lenslerine götürdü.

Pogorzelski aktardı: “Karakterleri ve bazı yiyecekleri izole etmek için kısmen geniş formatla çalıştık. Benim için LF aynı zamanda görüntüye yumuşaklık da katıyor. Büyük ekranı izlerken gerçekten göze hoş gelen bir zarafet oluyor ve sanırım bu yüzden son zamanlarda buna daha çok yöneldim.


ARRI ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 358 45 20 numaralı telefondan Linka’yı arayabilirsiniz.