Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Filmin Ruh Hali
Filmin Ruh Hali
24.07.2018 09:33

Güneş sıcaktır ve mutluluk vericidir. Turuncunun hissettirdikleri, güneşin çağrıştırdıkları ile benzerlik gösterir. Kırmızı ise tehlikeyi işaret eder. Araçlar ve yayalar kırmızı rengi gördüklerinde dururlar. Renklerin çağrıştırdıkları, farklı kültürlere göre farklılık göstermelerine rağmen genellikle benzer etkiler gösterir. Düzgün planlandığında bir filmde görünen renkler, yanlışlıkla görünen renkler değildir. Yönetmenler ya da görüntü yönetmenleri her bir sahneyi dikkatle planlarlar ve izleyiciyi etkileyecek renk kararlarını verirler. Çünkü sanatta tesadüf olmaz. 

Yönetmenler renk psikolojisi ve renk ilişkilerini, izleyicilerin algılarını yönlendirmek için kullanırlar.

İlk filmler siyah-beyazdı fakat sinemanın icadından itibaren renkli filmin heyecan verici bir deneyim olduğu düşünülüyordu. Renk elde etmek için erken dönem film yapımcıları, film şeritlerini boya ve kimyasal maddelere batırdılar ya da el ile boyattılar. Bu deneyimi yaşamak biraz emek istiyordu çünkü bu filmler çok ince fırçalar ve su bazlı boyalarla el ile boyayarak renklendiriliyorlardı. Bu sıkıcı ve zaman alıcı bir süreçti; ayrıca kareler arasında renk farklılıkları oluşuyordu. Zaten film şeridine ses eklendikten sonra bu süreç de sona erdi.

George Melies’in Ay Yolculuğu filmi el ile boyanan filmlerin ilki. Gördüğünüz gibi çerçevenin tamamında sarı renk hakim. Bazı önemli karakter ve objeler dikkat çekici şekilde boyandılar.
Farklı renk tonları karakterler ve film türleri arasında da belirleyici oldu. Örneğin D.W. Griffith Intolerance filminin dört hikayesinin her birinde, farklı zaman aralıklarında gerçekleştiklerini işaret etmek için farklı tonlar kullandı. Griffith’in filminde günümüzde TİNT olarak ifade edilen iki rengin belirleyici olduğu bir stil görmektesiniz.
Technicolor, 1932’de rengi negatif üzerinde oluşturmayı başardı. Böylece renkli film dünyasının kapıları aralandı. İlk renkli dönem filmleri The Wizard of Oz (1939) ve Wind with Gone (1939) oldu.

Aydınlatma ve renk, film duygusunun en temel araçlarının başındadır. Ancak bu görevi dikkat çekmeden yapmalıdırlar.

Alfred Hitchcock’un Vertigo’sunda (1958) yeşil, Madeleine ve ana karakterin onunla takıntısı ile ilişkilidir. Filmin sonlarına göre renk giderek daha yaygın ve ürkütücü bir hal alır. Hitchcock, yıllar boyunca DP’leri ile yeni kamera teknikleri ve çekimleri yarattı.
Hitchcock ve Burks, ayrıca sahnelerde yeşil ışıklandırma da kullandılar. Yeşil renk birçok şeyi temsil edebilir: Doğa, doğurganlık, hırs, açgözlülük ve kıskançlık.
O Brother Where Art Thou? (2000) ilk dijital renk düzenlemesi yapılan film oldu.

Rengin üç bileşeni vardır ve bu üç bileşen anlatıya hizmet eder. Bu üç öge, renk teorisi ile ilişkiye girer ve görüntüyü güzelleştirir.

Renk tonu, Kırmızı, yeşil, vb. gibi rengin kendisidir. Rengin niteliğidir. Renk tonu bir filmde karakterdir. Karakterle bütünleşirse nitelik kazanır.

Değer, bir rengin açıklığı veya karanlığı olarak tanımlanır. Rengin parlaklığı olarak da tanımlayabiliriz. Değer, mekansal yanılsamalar oluşturur. Görüntüye şekil ve boyut katar. Sinematografinin önemli araçlarındandır.

Doygunluk ise bir rengin yoğunluğu olarak tanımlanır. Teknik açıdan, bir kaynaktan gelen ışıktaki bant genişliğinin ifadesidir. Rengin saflığı anlamına da gelir. Renk doygunluğu azaldığında daha mat bir hale gelir. Daha doygun bir renk daha canlıdır.

Renk senaryosu yazın ve renklerden oluşan oyuncu kadronuzu yönetmeyi deneyin!

Sonuç olarak filminiz için bir renk belirleyin ya da karakterinizi bir renk ile ilişkilendirin. Ama bunu öylesine yapmayın. Renklerin anlamlarına ve hissettirdiklerine göre bir seçim yapın. Böylece filminiz ruh kazanacak. İzlediğiniz iyi filmleri hatırlayın. Eğer bir renk sürekli tekrarlanıyorsa yönetmenin o renk ile ilgili bir düşüncesi vardır. Yönetmen, bir şekilde seyircinin bilinçaltına etki eder ve o renk değiştiğinde seyirci birden bire şaşırır. Renk düzenleme ile ilgili sorularınız varsa veya renk düzenleme hizmetlerim hakkında bilgi almak isterseniz aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

Önümüzdeki ay görüşmek üzere.


“Monitör dünyasının önemli markalarından ViewSonic’in ColorPro-Partner’lerinden biri oldum. Uluslararası anlamda digital videoda colorist olarak ilk ColorProPartner olmak ayrıca mutluluk verici. Marka ile digital video renk düzenlemesi konusunda bir çok ilke imza atacağımızı düşünüyorum. Süreci yakından takip eden ve desteğini esirgemeyen ViewSonic Marketing Manager Serhat Oypan’a teşekkür ederim. Bağlantıda detayları bulabilirsiniz. https://color.viewsonic.com/explore/content/Levent-Öztürk_157.html


 

         leventozturk@softlight.com.tr                  
         facebook.com/softlightcolor 
         instagram.com/softlightcolor

 

 

Levent OZTURK C.S.I. Showreel from Soft Light on Vimeo.

YAZAR HAKKINDA
Levent ÖZTÜRK C.S.I
Renk Uzmanı (Colorist) / www.softlight.com.tr
En Çok Okunanlar
Dergi