Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Hızlı ve Düşük Bütçe ile Renk Düzenleme
Hızlı ve Düşük Bütçe ile Renk Düzenleme
24.09.2018 09:46

İlk zamanlar şüphesiz renk düzenleme daha çok zaman alan ve daha fazla bütçe gerektiren bir işti. Artık hem bütçeler hem de zaman konusunda bir azalma var. Düşünün, artık sosyal medya uygulamalarında bile renk düzenleme yapabiliyorsunuz. Hala pahalı olanlar ise şüphesiz donanımlar. Profesyonel kalibre edilebilen bir monitöre, ülkemizde, on bin TL’nin altında erişmek çok zor; o da şanslı iseniz. (Üstelik Dolar’a endeksli olarak bu rakam her gün değişiyor.) Peki bu durumda nispeten daha düşük bütçelere iş yapan arkadaşlar ne yapacaklar ? Renk düzenleme yapmak onların da hakkı değil mi ? Tabii ki onlar da renk düzenleme yapacaklar. Kendi yöntemlerini geliştirerek düşük bütçeler ile en iyi sonuca ulaşmaya çalışacaklar. 

Bu yazıda, bu arkadaşlara biraz yardımcı olmak istiyorum. Profesyonel olarak colorist olmayan ama video çeken, hızlıca renk düzenlemesi yapan ya da sadece kurgu ile uğraşan biri iseniz bu yazı size göre olabilir.

Bazı işler mükemmel renk düzenlemeye ihtiyaç duymayabilir. Kötü görünmesin yeter.

Öncelikle eğer çekimi de kendiniz yapıyorsanız düzgün şekilde beyaz dengesi ve pozlama yaptığınıza emin olun. Renk düzenleme konusunda bilgili değil iseniz LOG çekmeyin. Böylece Rec 709’a dönmek için uğraşmazsınız. Yine de LOG ya da RAW kayıt yaptıysanız artık o video ile biraz çalışmanız gerekiyor. Düşük kodlayıcılar ile görüntüyü fazla zorlayamazsınız. Daha kötü hale gelebilir. Bitecek işi hayal edip ona göre beyaz dengesi ile çekin. Daha fazla bilgi için dijital video konusunda küçük bir araştırma yapmanızı öneririm. Neden “LOG, RAW ya da Rec709?” konusunda küçük bir araştırma faydalı olabilir. Önceki yazılarıma da bakabilirsiniz.

Kullanılan yazılım da şüphesiz çok önemli. Şahsi fikrim bir kurgu programının renk düzenleme programına dönüşemeyeceği ve renk düzenleme programının da kurgu programına dönüşemeyeceği yönünde. Yine de bir kurgu programı içinde renk düzenleme yapabileceğiniz çok başarılı eklentiler bulunuyor. İşin kurgu tarafına daha yakınsanız bu eklentiler işinizi görebilir.

Profesyonel bir renk düzenleme uzmanı değilseniz güneşin yaydığı D vitaminini bir renkçiden daha fazla alıyorsunuz demektir. En azından bir pencereniz vardır ve duvarlarınızda farklı renkler olabilir. Günün en az 9 saatini karanlık bir odada geçiyorum. Bu durum sadece benim için değil tüm renkçi arkadaşlar için geçerli. Renk düzenleme yapan bir arkadaşınız varsa D vitamini ona verilecek en iyi hediye olabilir. Sizin gözleriniz ve algınız çalıştığınız aydınlatma koşullarına göre daha rahat işliyor olabilir. 

Sadece renk düzenleme yapacağım diye çalışma koşullarınızı değiştirmeyin. Durumu daha da kötüleştirebilirsiniz.

Doğruluğuna emin olduğunuz bir monitörünüz olsun. Uçak kullandığınızı hayal edin. Tabii ki odadaki her şey önemlidir. Ancak en önemli şey dışarıyı ne kadar iyi gördüğünüzdür. Kalibrasyon yapamadıysanız farklı ekranlarda testler yapın. İyi bir akıllı telefon ekranı, muhtemelen kullandığınız düşük bütçeli ekrandan daha iyi kalibre edilmiş olabilir. İnternette küçük bir araştırma ile test sonuçlarına bakıp monitörünüzün görünümünü telefon ekranınız ile eşleştirmeye çalışın. Ne kadar yakın, o kadar iyi. Özellikle siyah, beyaz ve cilt tonlarını eşleştirmeye çalışın. Bu eşleştirmeyi monitörünüzün menüsünden yapabilirsiniz.

RAW ya da LOG olarak video çektiyseniz LUT kullanmak muhtemelen işinizi hızlandıracaktır. Görüntüyü harika hale getiren sihirli bir LUT olmadığını unutmayın. LUT ilk aşamada görüntüyü bir renk alanından diğer renk alanına dönüştürecek. Kullandığınız yazılımda muhtemelen önceden yüklü olan LUT’lar bulunuyordur. Eğer yok ise kullandığınız kameranın Log to Rec709 LUT’unu üreticisinin web sayfasında bulabilirsiniz.

Sırada beyaz dengesi var. Yazılımınızda otomatik beyaz dengesi araçları bulunuyor olabilir. Normal şartlarda bu araçların taraftarı değilim ve tavsiye etmiyorum. Ancak bu yazının konusu biraz farklı ve bunları deneyebilirsiniz. Genel bir otomatik beyaz dengesi aracı ya da görüntüdeki siyah ve beyaz alanları damlalık ile yazılıma tanıttığınız bir aracınız muhtemelen vardır. Şu an olabilecek en doğru sonuca en hızlı şekilde ulaşmaya çalışıyoruz.

Scope’lar benim vazgeçemediğim en önemli araçlarım. Hepsinin ayrı bir önemi var. Görüntünüz ile ilgili birçok şey söylerler ve objektiftirler. Nasıl kullanacağınızı öğrendiğinizde en iyi arkadaşlarınız haline geleceklerdir. Evet görüntüye bakarak birçok şey söylemek mümkün. Ancak siyah ya da beyaz olması gereken yerlerde teknik sorunları ya da ayrı ayrı kanalları yahut doygunluk seviyelerini başka türlü göremezsiniz. Scope’ları kullanarak yapacağınız çekimleri de en doğru hale getirebilirsiniz. Bu konu ile ilgili yazılarımı Broadcasterinfo’nun ilgili internet sayfalarında bulabilirsiniz.

Görüntüye bakın.
Görüntüye bir daha bakın.
Görüntüye daha da yakından bakın.
Sahnede neler oluyor?
Hikaye neyi anlatıyor?
Bu hikaye izleyiciye nasıl geçmeli?
Günün hangi saati?
Hava nasıl? Bulutlu, sisili, yağmurlu v.b
Ortamdaki ışık kaynakları neler?

Otomatik ayarlamalar ya da LUT’lar yukarıda saydıklarım ile ilgili bilgi sahibi değildir. Bu kriterlere göre görüntüyü olduğundan daha iyi bir hale getirecek olan sizsiniz. 

Renk düzenleme ile ilgili sorularınız varsa veya renk düzenleme hizmetlerim hakkında bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz. 

Önümüzdeki ay görüşmek üzere.

12 Eylül günü ViewSonic ile beraber Oktostore’da cıvıl cıvıl renkler etkinliği gerçekleştirdik. Bildiğiniz gibi ViewSonic Color Pro partnerlerinden biriyim ve marka ile beraber renk düzenleme konusunda birçok etkinlik yapmaya çalışıyoruz. Konuya olan ilginin her gün biraz daha arttığını görmek mutluluk verici. Yeni etkinlikler için sosyal medyadan bizi takip edebilirsiniz. www.facebook.com/ViewSonicTR


 

         leventozturk@softlight.com.tr                  
         facebook.com/softlightcolor 
         instagram.com/softlightcolor

 

 

Levent OZTURK C.S.I. Showreel from Soft Light on Vimeo.

YAZAR HAKKINDA
Levent ÖZTÜRK C.S.I
Renk Uzmanı (Colorist) / www.softlight.com.tr