Cinegy yazılım modüllerinde 2021 yılı itibarı ile yeni versiyonlama standartlarına geçiş yapıldı. Bu sayede ürünlerin versiyon numaraları yayınlandıkları yıl ve ay bilgisini taşıyacak ve daha anlaşılır şekilde kullanılmaları sağlanacaktır. Örneğin, Cinegy Air 21.2 ürünü 2021 yılının Şubat ayında (yılın 2.ayı) çıkmış versiyondur. Aşağıdaki makalemizde bu şekilde versiyon bilgileri güncellenmiş yeni modülleri, yeni versiyonlarla gelen ana özellikleri ve güncelleme notlarını özetleyeceğiz. Daha detaylı bilgilere open.cinegy.com web sayfasından ulaşabilirsiniz.
Cinegy Air 21.2
Aşağıda listesi bulunan özellikler bu versiyonda devreye alınmıştır:
- SRT geri-dönüş sinyalleri yönetimi, SRT veri tabanı güncelleme ve şifreli çıkış sağlama imkanı
- “Subtitling Event Manager” plug-in
- Playout Engine API geliştirmeleri, telemetri için kullanılabilecek “real-time engine” metrikleri
- Interlaced içerikleri Cinegy yazılımları arasında Nvidia H.264 / H.265 encoder’ları ile taşıyabilmek için geliştirilen yeni “pseudo interlace” modu – bu sayede RTX / Turing ve daha sonra çıkacak Nvidia donanımları için düşük bant genişliğinde transfer imkanı
- Playlist öğeleri üzerinde yapılan geliştirmeler – operatör müdahalesi olmadan otomatik güncelleştirme imkanı
- “Audio Only” giriş ve acil durum “IP audio” anons ekleme imkanı
- SCTE-104 / SCTE-35 transcoding
- MPEG-TS Stream dosyalarını kaynak dosyası olarak kullanma imkanı
- Tamamen yeni Air Control REST API tarafından desteklenen HTML5 browser üzerinde çalışabilen Air Control uygulaması (Beta versiyon)
Uyarılar:
Bu dökümanda bahsedilen güncelleştirmeleri yaparken dikkat edilmesi gereken konuları şu şekilde özetleyebiliriz:
- DANIEL2 içerikler için yapılan “GPU-acceleration” – Artık D2 kodlanmış içeriklerin decoding’ini tamamen GPU içerisinde yapıyoruz ve sistem RAM kaynaklarını meşgul etmiyoruz. Bu sayede sistem performansında çok ciddi bir iyileştirmeyi başarıyoruz. Tabii ki bu durumda GPU RAM kaynaklarına daha bağımlı hale geliyoruz. Bu nedenle GPU-offloading ve versiyon yükseltme yaparken sistemdeki GPU kaynaklarınızı kontrol etmenizde çok büyük fayda var. Buna ilave olarak, bu CPU-GPU geçiş yükseltmesi grafiklerdeki “playhead frame”leri de GPU RAM’a yüklediğinden dolayı; video efektlerinizi de GPU’ya göndermeden kuyruk büyüklüğünü (queue size) kontrol etmenizi ve düşürmenizi de tavsiye ediyoruz.
- Air 14 ile birlikte Cinegy Type’in EOL (end-of-life) olması ile beraber; Air 21.2 kullanacak müşterilerimizin eski “Cinegy Type” grafik sahnelerinin de yeni “Cinegy Titler” sahnelerine transferinin yapılması gerekmektedir.
- Birçok müşterimizin yazılımla beraber donanımlarını da upgrade ederken özellikle Nvidia kartlarına dikkat etmelerini rica ederiz. Nvidia; RTX (Turing) serisi ve daha sonraki kartlarda “interlaced” modda H.264 kodlama desteğini sona erdirdi. Cinegy Air yazılımını güncellemeden önce “engine log”larını kontrol ederek “GPU encoder”ın düzgün başlatıldığını teyit etmenizi tavsiye ederiz.
- AC-3 katalogları ana yükleme dosyalarına dahil değildir. Bu nedenle yükseltme işlemini yaparken doğru AC-3 dosyalarına sahip olduğunuzu destek ekipleri ile kontrol ediniz.
- Yeni Nvidia sürücülerinin Daniel2 kodlanmış dosyalarla bazı problemler raporlamasından dolayı, Nvidia sürücülerinin “”Quadro Desktop Driver Release 430 (ODE)” versiyonunu kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu versiyondan sonraki sürücüler önümüzdeki dönemde desteklenecektir. Bu konudaki gelişmeleri yerel destek ekibinizden takip edebilirsiniz.
Diğer Önemli Güncellemeler:
- Playlist öğesi içinde geliştirilmiş “find next” foksiyonu – Herhangi bir öğeye tıklanıp bu fonksiyon çalıştırılırsa bir sonraki “placeholder” veya “otomasyon durdurma” noktasına gidilir.
- Playlist öğeleri içinde Cinegy Archive-MAM dışı öğeleri belirgin hale getirme (highlighting) ve update için kabul/ret opsiyonu. Bu sayede MAM dışından kullanılan içerikler için çok daha hızlı bir iş akışı sağlamak mümkün olabilmektedir.
- Teletext bant genişliğini ve tanımlama (descriptor) bilgisini artık IP çıkışında doğrudan tanımlayabilirsiniz. Bu sayede daha önceden OP-47 modları üzerinde kodlama çalışması yapmanıza gerek kalmıyor.
- DTMF tonları artık giriş ve çıkış sinyallerinde doğrudan destekleniyor. Bu her ne kadar geçmiş bir teknoloji olsa da sadece DTMF opsiyonunun kullanılabildiği altyapılarda gerekli bir özellikti.
- Önceki teknolojilere desteğin genişletilmesi bağlamında, SD-SDI çıkışlara VBI üzerinden Teletext eklemek mümkün hale geldi. Daha önce bu özelliği SD ve HD çıkışlar için VANC üzerinden sağlıyorduk.
- Playlist’e yerleştirilen öğelerin daha esnek yönetilmesi için “discrepancies threshold” özelliği eklendi. Bu sayede otomasyon hatası almadan manuel eklenen öğelerin zamanlaması daha esnek olarak değiştirilebilecek.
- MCRList ve MCRItem XML dosyaları metadata bilgisi olarak kanal isimlerini de tutabilecek. Bu sayede operatörlerin yeni öğeleri yanlış kanal listesine eklemesinin de önüne geçilmiş olacaktır.
- Yeni “breaking live” canlı yayın butonu. Bu sayede listedeki öğelerden canlı yayına geçiş ve dönüş çok daha hızlı ve güvenli olacaktır.
- On-air öğelerine eklenen “Secondary event”ler henüz yayınlanmadı ise yayın anına kadar edit edilebilmektedir.
- Yeni ‘All’ sekmesi ile Titler grafik sunucusu üzerinden tanımlanan “secondary event”ler tek bir tuşla kendi döngülerinden çıkarılabilmekte ve gizlenebilmektedir.
- Titler grafik sunucusu çok kanallı sesi destekleyecek şekilde güncellenmiştir, bu sayede artık çok-dilli ve surround ses’li grafikler de Cinegy Air’in giriş çıkış standartları olarak kullanılabilecektir.
- Titler’in macro’larında kullanılabilecek geliştirilmiş saat formatlama özellikleri
- IGMPv3 (Source-specific Multicast) desteği: Network donanımının izin verdiği yerlerde multicast paketlerinin switch seviyesinde gönderici adresin talebine göre filtrelenmesine izin verir.
- Deltacast/BMD/AJA plus Corvid 44 12G ve UHD VANC desteği
- Yeni NDI SDK versiyon: v4.5.3
Cinegy Capture 21.4
Cloud-ready Altyapı:
Cinegy Capture v21.4 artık bulut tabanlılar dahil olmak üzere tüm iş akışlarını desteklemektedir. Kurulum modundan bağımsız olarak, ‘Capture Planner’ opsiyonu standart olarak kapatılmaktadır, fakat bu opsiyon manuel olarak açılabilir. Yeni özellikleri aşağıda şu şekilde özetleyebiliriz:
- Uzaktan “Capture Engine” yönetimi
- Standart Internet bağlantısı üzerinden full “ingest” kontrolü
- Gelişmiş Login ve güvenlik protokolleri desteği
- Internet üzerinden SRT-bazlı ve gerçek zamanlı ön izleme imkanı
- Video Accelerator parametresi eklendi
- Scaling metodu seçimi eklendi
- SDI kartlar için RS422 timecode giriş opsiyonu eklendi
- Giriş seçenekleri olarak “Audio Input” ve “WDM input” opsiyonları eklendi
- Arşiv şablonu ve H.264 kodeklere 8K desteği eklendi
- “Do not use Ping to check the storage availability” opsiyonu eklendi
- Kayıt başlamadan gerekli metadata alan kontrolü eklendi
- “Macros autocomplete” fonksiyonu eklendi
- Tekil şablonlar için “Event form” fonksiyonu eklendi
- “HTTP request” ve “Powershell Script”leri “Events” olarak desteklenmeye başladı
- UHD modda kullanılmak üzere Avid DNxHD encoder’ı için “downscaling” opsiyonu eklendi
- Preview port numaraları 6001 – 6099 olarak güncellendi.
- “MPEG-TS wrapper” ayarı güncellendi
- “Scheduled recording creation” formu güncellendi
- Eğer “TemplateID” API metodları içinde belirtilmezse, “Default Template” kullanılması özelliklere eklendi
Cinegy için kullanıcılarına güvenli iş akışları sağlamak her zaman bir öncelik olmuştur. Cinegy Capture 21.4 versiyonu da basit ve güvenli bağlantı imkanları sunar. Genel kullanım anında kullanıcı adı ve şifre girmenize gerek yoktur, fakat siz sisteminize yeni bir uzak sunucu eklediğinizde sistem sizden kullanıcı adı ve şifrenizi girmenizi ister.
Capture’ın yeni versyonunda GPU destekli bir sıra yönetimi oluşturduk. Bu sayede özellikle UHD ve daha üstü yayın formatlarında GPU gücünü kullanabildiğimiz “Video Accelerator” parametrelerini oluşturduk.
WDM ve Audio girişleri de artık giriş opsiyonları arasına eklendi. WDM girişi özellikle profesyonel olmayan, interlaced ve çoklu girişli “capture” kartlarında kullanabileceğiniz bir opsiyondur. İşletim sisteminiz bu kartları kendi sürücüleri ile 3.parti sürücülere ihtiyaç duymadan kullanabilir ve PC’nizin “Video source” ve “Audio source” listelerine ekler. Eğer sisteminizde bulunan “Audio” kaynağınızı kullanmak isterseniz mikrofon veya “line” seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.
“Online” Depolama Alanı Kontrolü
Uzak depolama alanlarının “online” olup olmadığını Cinegy Capture “ping” fonksiyonu ile kontrol eder. Bazen sistem yöneticileri güvenlik gerekçesi ile bu fonksiyonu devre dışı bırakabilir. Bu durumlarda “Do not use Ping to check the storage availability” opsiyonu ile bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz.
SDI kartları timecode bilgisini değişik şekillerde (LTC, DVITC, DLTC vb.) alabilir. RS422 portu üzerinden bu tanımlamaları yapabilirsiniz.
SRT
Cinegy Capture v21.4 artık SRT opsiyonunu var olan MPEG-TS ön-izleme özelliğine ek olarak sağlıyor. Multicast modunda; IP adresi 0:0:0:0 olarak seçilir ve port numarası değiştirilirken devre dışı kalır.
Unicast modu seçildiğinde hem IP adresini hem de port numarasını değiştirebilirsiniz. Detaylı SRT protokol kurulumu için internetteki SRT bilgilendirme sayfalarını inceleyebilirsiniz.
“Capture Manager” programının kontrol edebildiği “Engine” sayısı da 32’den 99’a yükseltilmiştir. Bunu yanında ön-izleme port’ları da 6001-6099 olarak tanımlanmıştır. SRT ön-izleme otomatik olarak tanımlanınca, içerik Cinegy Capture uygulamasında gösterilebilir.
Profil Ayarları
HD ve UHD sinyalleri işlerken Cinegy Capture’da “performans” ve “kalite” bazında ayar yapabilirsiniz. Ayrıca özel bir talebiniz yoksa “Balanced” seçeneği ile optimize bir profilede de çalışabilirsiniz.
Otomasyon Komutları (Events)
Hali hazırda var olan geniş otomasyon komutlarına “HTTP Request” ve “Powershell Script” opsiyonları da eklenmiştir.
“Cinegy Capture Engine”de tanımlanmış şablonlardaki değişkenleri yönetebilmek için “HTTP Request” ve “Powershell Script” komutlarını kullanmak mümkündür. Programlanmış komutlara (scheduled events) ek olarak tek başına kullanılan şablonlardaki pre ve post-processing komutları da yeni tasarlanan bir form üzerinden yönetilebilmektedir.
Pre-processing komutları bir “job” veya görev başlamadan; post-processing komutları da bir “job” veya görev bittikten sonra ilave adımları atmak için tasarlanmıştır.
Bunun yanında şablonlarda ve komut formlarının text alanlarında macro kullanmak çok daha kolay hale gelmiştir. Macro otomatik doldurma opsiyonunu text alanında % sembolünü kullanarak aktive edebilirsiniz. Bu sayede kullanabileceğiniz macro’ların listesini hızlıca görebilirsiniz. “HTTP request” veya “script”ler ile entegrasyonu geliştirmek için komut formunun herhangi bir kullanılabilir alanına macro eklemek mümkündür.
8K Desteği
Cinegy Desktop modülü v15 ile 8K desteğine kavuştu. Bundan dolayı “Arşiv” şablonlarında bu profili de aktive ettik.
Metadata
Cinegy Capture Control; Arşiv şablonlarını işlerken CAS servisini kontrol eder ve veri tabanında ilgili metadata alanlarını tespit eder. Bu alanlar halihazırda daha önceden yaratılmış olanlar ile kullanıcının o anda oluşturduğu alanları kapsar. Yapılan kontrollerden sonra alınan kaydın metadata’sı şablonda belirtilen ilgili alanlara kaydedilir.
Eğer CAS servisi aktif değilse veya arşiv veri-tabanına erişilemiyorsa; bu durumda alınan tüm metadata özel “Unavailable Metadata” grubuna yerleştirilir ve değişime kapatılır.
Arşiv veri-tabanınızda bazı metadata’ları “mandatory” (doldurulması gerekli alan) olarak belirtebilirsiniz. Cinegy Capture Control uygulaması bu alanların doldurulduğunu kayda başlamadan kontrol eder ve dolu kısımlar için yeşil dolu olmayan kısımlar için kırmızı renge boyar. Eğer bazı değerler girilmedi ise kaydın başlamasını da engelleyebilirsiniz.
Avid DNxHD Düşük Çözünürlük Çevrimi (Downscaling)
Cinegy Capture uygulamasının bu versiyonunda Avid DNxHD kodeği için “Downscale” (düşük çözünürlüğe çevirme) opsiyonu gelmiştir.
Cinegy Titler 21.2
- Cinegy Desktop 15.0+ ile uyumludur
- Cinegy Air 15.0+ uyumludur
Yazılım güncellemesi yapmadan cihazlarınızdan Cinegy Titler’ın varolan önceki versiyonunu kaldırmanızı, ayrıca Cinegy Titler Editor’ü GPU hızlandırma protokolü limitasyonlarından dolayı Uzaktan Bağlantı Protokolü (Remote Desktop Protocol-RDP) ile kullanmamanızı öneririz. Cinegy Titler Editor artık bağımsız bir ürün olarak alınabileceğinden dolayı kendine has bir versiyon numarasına sahip olacaktır. Modüllerin birbiri ile uyumlarını gösteren tabloları yayınlanan versiyon notlarında bulabilirsiniz.
Cinegy Workspace 21
Cinegy Workspace; medya kuruluşları çalışanlarının ofiste, evde veya seyahatte üzerinde çalıştıkları projeleri paylaşmalarına imkan verir. Cinegy Workspace; içerik arşiv veri tabanına web browser üzerinden güvenli bir şekilde herhangi bir lokasyondan bağlanılmasına imkan verir. Cinegy Workspace’in web browser bazlı arayüzü üzerinden içerikler aranabilir, izlenebilir ve hatta basit şekilde kurgulanabilir.
Cinegy Workspace 21 herhangi bir plug-in kullanmaya ihtiyaç duymaz. Javascript ve HTML5 bazlı bir arayüz sunar. Tavsiye edilen tarayıcılar Google Chrome ve Mozilla Firefox’dur. Fakat birçok tarayıcı ile de sorunsuz çalışabilir. Bu uygulama web tabanlı olduğunda sürekli geliştirme halindedir. Sık sık yeni versiyonlarını kontrol etmenizi öneririz.
Cinegy Workspace 21 gereksinimleri:
- Cinegy MAMS: REST bazlı Cinegy Archive API servisi
Bu servis aynı anda Cinegy Archive Servisini (CAS) de kullanmaktadır. Cinegy MAMS aynı zamanda 3.parti uygulamalarında Cinegy arşiv veri tabanına bağlanması için kullanılabilir.
- Cinegy Image Service
Bu servis daha önce Cinegy Media Services olarak da adlandırılıyor; küçük resimlerin (thumbnail) oluşturulması için kullanılıyordu.
Yazılım performansını arttırmak için bazı Microsoft OS güncellemelerini yüklemeniz gerekebilir.
Yeni Özellikler:
- Workspace: Değişken panel boyutları desteklenmeye başladı.
- Workspace: Cinegy Convert görev (job) tanımlamalarına yönelik klasör yapıları destekleniyor.
- Workspace: Subclip numaralandırma destekleniyor.
- Workspace: Endüstri standartı kısayollar destekleniyor.
- MAMs: REST servisinde gelişmiş arama yapılabiliyor.
- MAMS: Medya gruplarını numaralandırma metodları destekleniyor.
- MAMS: Basit ve statik dosya hosting (ör. hosting config.json) destekleniyor.
Kaynak / Cinegy